Yargı Son Büyük Hamlesine Hazırlanıyor!

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Adem Yavuz Arslan

HSYK'DAN 'ALTIN VURUŞ' HAZIRLIĞI MI?

19 Temmuz 2010 03:30

Malum olduğu üzere 12 Eylül'de Türkiye referanduma gidiyor.

Eğer Türk halkı, darbenin yıl dönümünde darbecilerle hesaplaşır ki hesaplaşacak gözüküyor, 12 Eylül anayasasını tarihe gömerse yeni bir dönem başlamış olacak.

26 maddelik paketin herkesi ilgilendiren yönleri var. Aslında, sadece yargı mensuplarını ilgilendirdiği sanılan HSYK ve AYM maddeleri de doğrudan sokaktaki vatandaşı ilgilendiriyor.

Çünkü sanılanın aksine HSYK sadece hakim savcıların meselesi değil.

Eğer paket geçerse HSYK, AB'ye uyumlu hale gelecek ve mevcut tek tip yapı son bulacak.


İşte bu yüzden, bugünlerde Ankara kulisleri hareketli. Duyumlara göre HSYK 'altın vuruş' yapma hazırlığında.

Herkesin malumu olduğu için detaylara girmeye gerek yok. Mevcut HSYK hem hükümeti hem de yapılacak Anayasa değişikliğini istemiyor. Hatta HSYK Başkanvekili Kadir Özbek bir hukukçudan beklenmeyecek kadar taraf olup hükümet üyeleri için 'timsah gözyaşı döküyorlar' diyebiliyor. Böyle düşünen birisinin adalet terazisi sizce dengede durur mu?

Hatırlayalım, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in kurtarılması olayında da kamuoyuna yanlış bilgi vermişti. Normal şartlarda bulunduğu konumdan istifası gerekir ama bu normal ülkelerde olur. Türkiye'de yargıçların yargıyı katletmesi artık sıradanlaştı çünkü.

Altın vuruş meselesine dönersek. Bugünlerde HSYK'nın gündeminde yaz kararnamesi var. Geçen yıl yaz kararnamesi Ergenekon tartışmaları yüzünden krize dönmüştü.

Hatırlanacağı gibi HSYK'nın bazı üyeleri alternatif ki bazılarına göre de korsan kararname sunmuş, Ergenekon hakim savcılarıyla başta faili meçhuller davası olmak üzere bütün kritik davaların hakim savcılarını değiştirmek istemişlerdi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Müsteşar Ahmet Kahraman'ın direnişi olmasa bu davalar Susurluk ve batık banka davaları gibi yarım kalacaktı.

İşte bu krizin ve tehlikenin tekrarı ihtimali giderek güç kazanıyor. Yaz kararnamesi hazırlıkları son aşamaya geldi. Fakat duyumlar o yöndeki HSYK üyeleri 'Bu son şansımız' deyip başta Ergenekon olmak üzere Balyoz ve Poyrazköy davaları, Erzurum ve Güneydoğu'daki faili meçhul davaların hepsine müdahale etmeyi planlıyorlar.

Çünkü 12 Eylül sonrası ne olacağı onlar açısından meçhul. Eğer 'evet' kararı çıkarsa yeni HSYK bir ay içinde teşekkül etmek zorunda. Yeni yapıda da ne olacağını kestirmek zor.

O yüzden yaklaşık 1400 hakim savcıyı ilgilendiren yaz kararnamesi yeni krizlere gebe. Şimdiden HSYK'nın önüne kamp kurmakta fayda var.

Eğer konuşulanların yarısı bile gerçekleşirse kritik davaların tamamının ekseni kayar.

Bu tablo karşısında bakan ve müsteşar ne yapar kestirmek zor. Ama büyük baskı altında olacakları kesin. Bir yandan HSYK üyelerinin baskısı bir yandan da kamuoyunun baskısı olacak. Ama kritik mahkemelere müdahale edilmesine göz yummalarını da beklememek lazım.

Ergenekon'un kolları!

Birinci Ergenekon İddianamesi'nin en çarpıcı tezlerinden birisi 'Ergenekon'un naylon terör örgütü kurma ve yönetme'siydi. Bu tezin alt bölümlerinde ise PKK, Hizbullah ve bilumum örgütlerin adı sıralanıyordu.

O dönemde bu iddia bazıları tarafından çok uçuk bulunmuştu. Hatta konuyu tiye alanlar da çıktı.

Fakat bugün gelinen noktada kamuoyu, savcıların bu tezinin aslında çok da boş olmadığını düşünmeye başladı.

Çünkü gerek PKK ile ilgili gelişmelerde, gerek Balyoz gerekse de dört gündür gazeteye manşet yaptığımız olaylar birtakım kirli ilişkileri gözler önüne seriyor.

BUGÜN okurları hatırlayacaktır. 2001 yılında Hizbullah'a yönelik Cizre'de yapılan bir operasyonda 99 adet uzun namlulu silah ele geçirilmişti. Silahların balistik incelemesi aynı silahların daha önce PKK tarafından kullanıldığını ortaya koydu. Daha ilginci Ergenekon sanığı Levent Ersöz'ün başında olduğu Şırnak Jandarması'na ait bazı silahlar da bu örgütlerde çıkmıştı.

Yine Balyoz iddianamesi sonrası Emniyetin hazırladığı bir raporda 800 kadar sivil ve çok sayıda subayın darbeye zemin hazırlamak için örgütlere sızdığı belirtiliyordu.

Dört gündür gazeteye manşet yaptığımız konu ise bu şüpheli ilişkilerin en çarpıcı olanı. Hava Kuvvetleri'nde bir üsteğmen PKK'lılar için 'Bizim çocuklar' diyor, fazla zayiat verdirdiği için Heronlar'ın düşürülmesini bir yarbaydan istiyor. Ne hikmetse o yarbay da Karargâh Evleri soruşturması kapsamında tutuklanıyor. En ilginci de bu soruşturma 3 yıldır savsaklanıyor. Soracak onlarca soru var. Sorulara cevap vermesi gerekenler sessiz.

Biz yine savcıların iddiasını hatırlatalım: Ergenekon darbeye zemin oluşturmak için naylon terör örgütü kurup yönetiyor. Kimse o örgütlerin sosyolojik tabanı olmadığını söylemiyor ama üzerinde düşünmeyi gerektirecek şüpheli durumların varlığı da inkâr edilemez.

cafesiyaset
 

TakVa

Ordinaryus
Katılım
13 Nis 2007
Mesajlar
2,868
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Allah amaçlarına ulaştırmasın, başlarına birer müsibet musallat etsin, kendi dertlerine düşsünler AMİN.
 

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Amin, Allah razı olsun sizden.
 

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Kulislerde HSYK'nın yaz kararnamesiyle Ergenekon davalarını bitirecek hamleler yapacağı konuşuladursun, HSYK üyelerinin her şeyi ortaya koyan ses kayıtları ortaya çıktı...

2010 yılı adli ve idari yargı yaz kararnamesi hala çıkamadı, çıkacak gibi de gözükmüyor. Zira HSYK, giderayak (referandumla anayasa değişiklik paketi evet oyu alırsa HSYK'nın yapısı değişecek ve yaklaşık bir ay sonra mevcut kurul ortadan kalkacak) kriz çıkarma derdinde.

HSYK, hükümeti çok zorda bırakacak ve giderayak Ergenekon davalarını garantiye alacak bir adım atmayı planlıyor. Yine korsan kararnameyi gündeme alıp bütün özel yetkili mahkemelerin hakim ve savcılarını değiştirmek, kritik davalara bakan heyetlere bu davaları sonuçsuz bırakacak hakim ve savcıları atamak istiyor. Bununla da kalmayıp tüm Başsavcı atamalarında da kendi yandaşlarını kritik yerlere atamak derdindeler. Öyle anlaşılıyor ki, kendilerini yargılanmaktan kurtarmak istiyorlar.


14 Ağustos 2010, cafesiyaset
 

agbi

Yasaklı
Katılım
2 Kas 2006
Mesajlar
25
Tepkime puanı
382
Puanları
0
Konum
İzmir
İşte YARSAV işgali
10 bin hakim ve savcının akıbetine karar veren HSYK'da 12 üye görev yapıyor. Bunların 8'i YARSAV üyesi.



Bu da, şunu gösteriyor: Hakim ve savcıların ancak yüzde 10'unun üye olduğu YARSAV; HSYK'da yüzde 80 oranında temsil ediliyor. Bütün gürültü; referandumda bu işgale son verilecek olmasından koparılıyor!

KENAN KIRAN'ın haberi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, “Şimdi ben YARSAV üyesi olan yargı mensuplarına nasıl güveneceğim, nasıl güvenebilirim? Çünkü açık, net kalkıp da iktidarı eleştiriyorsa, hakaretler ediyorsa, ben böyle bir yargı mensubuna nasıl güvenebilirim? Ben orada böyle bir oluşuma karşıyım” şeklindeki sözleri, hiçbir hukuki dayanağı olmayan YARSAV'ı yeniden gündeme getirdi.

Yüksek yargıda YARSAV'a üye olan bazı hakim ve savcılar, yürütülmekte olan Ergenekon Terör Örgütü soruşturmasını açıkça eleştiriyor, sanıklara destek veriyor, Anayasa Mahkemesi'nin tarafından onaylanan Anayasa değişikliğini eleştiriyor, 12 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirilecek referandumda “Hayır” oyu verilmesini istiyor, Cumhurbaşkanı hakkında bile dava açıyor.

SİYASET YAPAN ‘YARSAV'LI YARGI ÜYELERİ!

Yüksek yargıda görev yapan YARSAV üyelerinin icraatları şöyle:

KADİR ÖZBEK, SANKİ MUHALEFET LİDERİ
YARSAV üyesi HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'in, 2010 Aralık ayında HSYK'daki görev süresi doluyor. Özbek, Anayasa değişiklik taslağıyla ilgili olarak, “Kusura bakmayın, yüksek yargı ile dalga geçiyorlar. Bu kadar açıkça söylüyorum. Eğer kendileri bunu istiyorlarsa, ciddiyetten uzak bir taslak diye düşünmek de mümkün” değerlendirmesinde bulundu.

HASAN GERÇEKER DE SİYASET YAPIYOR
YARSAV üyesi Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, yargı reformuna karşı çıkarken CHP eski lideri Deniz Baykal gibi ‘kuşatma' ifadesini kullanmış ve “Düzenlemelerle yürütme, yargıyı daha da kuşatma altına almak istemektedir” demişti.

YARSAV Başkanı Yargıtay Tetkik Hakimi Emine Ülker Tarhan, 12 Eylül 2010 tarihinde gerçekleşecek referandumda “Hayır” oyu verilmesini istiyor. Tarhan, Anayasa değişikliğinin Türkiye'de hiçbir temel sorunu çözmeyeceğini savunarak, “Biz YARSAV olarak Anayasa değişikliğinin ülkemizde hiçbir sorunu çözmeyeceğini biliyoruz. Aksine büyük sorunlar yaratacağını düşünüyoruz. İşte bu nedenle bununla savaşırız” değerlendirmesinde bulunmuştu. Tarhan, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıları eleştiriyor ve sanıkların duruşmalarını takip ediyor.

AKTAN, BALBAY HAKKINDA KARAR VERECEK!
Yargıtay 8. Ceza Dairesi Üyesi Hamdi Yaver Aktan YARSAV'a üye... Aktan, Cumhuriyet gazetesinde yazarlık yapıyor ve Ergenekon soruşturmasını hedef alıyor. Aktan, Ergenekon davasının Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gelmesi halinde kurulda “üye” sıfatıyla oy kullanacak!.. Oy kullanacağı sanıklar arasında Cumhuriyet Gazetesi yazarı Mustafa Balbay da bulunuyor.

DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK! FOTOKOPİ ÜZERİNDEN
TAHLİYEYE KARAR VERDİLER
Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker ile üyeler İdris Çobanoğlu, Şükrü Türktemel ve Hüseyin Eken YARSAV'a üye. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Erzincan davasına ilişkin dava dosyası kendilerine gelmeden fotokopi üzerinden Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner dahil tutuklu 10 sanığın tahliyesine karar verdi.



OSMAN KAÇMAZ, ERGENEKON SANIKLARININ DURUŞMALARINI TAKİP EDİYOR

CUMHURBAŞKANI'NA DAVA AÇTI

‘Görevi kötüye kullanma' ve ‘hazırlık soruşturmasının gizliliğini ihlal' suçlamasıyla Yargıtay'da yargılaması devam eden Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, Erzincan'daki Ergenekon davası duruşmalarına katılıyor, Ergenekon sanığı İlhan Cihaner'in Yargıtay'daki duruşmalarına takip ediyor.
Sincan Hakimi Osman Kaçmaz, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yargılanması için dava açmış, Yargıtay, “Cumhurbaşkanı yargılanamaz” kararı vermişti.

YARSAV'IN SKANDAL İCRAATLARI!
* YARSAV, Ergenekon Terör Örgütü soruşturmasını eleştiriyor, sanıklara açıkça destek veriyor.

* YARSAV basın toplantılarını, davalarının temyiz incelemesinin yapıldığı, masrafları vatandaştan çıkan kamu binası olan Yargıtay ek binasında yapıyor.

* Meclis'in, üniversitelerdeki başörtüsü yasağını 103'e karşı 411 ‘evet' oyuyla kaldırmasına tepki için Ankara'da düzenlenen ‘laiklik' yürüyüşüne dönemin YARSAV Başkanı Ö. Faruk Eminağaoğlu ile yönetim kurulu üyeleri katılmıştı.

3 ASİL, 5 YEDEK ÜYENİN TAMAMI YARSAV'A ÜYE!
HSYK, Adalet Bakanı ile kurulun doğal üyesi Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın yanısıra, 3'ü Yargıtay, 2'si Danıştay'dan seçilen toplam 7 asil üyeden oluşuyor. Kurulun 5 de yedek üyesi bulunuyor. HSYK'nın, 3 asil üyesinin yanısıra, 5 yedek üyesinin tamamı YARSAV'a üye!.. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ile HSYK üyeleri Musa Tekin ve Orhan Cem Erbük, hiçbir hukuki dayanağı olmayan YARSAV'a üye... HSYK'nın yedek üyeleri olan Coşkun Öztürk, F. Anıl Genç, Ayşe Albayrak Doğan, Feyzi Altınok ve H. Ceyda Kerman da, YARSAV'da üye olarak görev yapıyor. HSYK üyelerinden Ali Suat Ertosun ve Suna Türkoğlu, YARSAV'a üye değiller... Ama YARSAV'ın her toplantısına katılıyorlar. Suna Türkoğlu, aynı zamanda CHP Rize Milletvekili Osman Yılmaz Karaosmanoğlu'nun kızı.

VAKİT
 
Üst