Windows XP'yi hızdan uçurun

mustafa

Profesör
Katılım
8 Haz 2006
Mesajlar
1,972
Tepkime puanı
4
Puanları
0
Konum
Ankara
xp isletim sisteminde bildigimiz gibi iyi performans göstermesi için bazi seyler gereklidir
ve bunlardan bir kaçi


Daha fazla islemci gücü
Baslat-Çalistir-Aç satirina:"Rundll32.exe advapi32.dll, ProcessIdleTasks" yaz ve tamam.

XP'nin hizli kapatilmasi
Baslat-Çalistir-Aç satirina regedit yaz sonra:

HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlSet / Control anahtarina ulas. Pencerini sagindaki alanda "WaitToKillServiceTimeout" sag tikla ve degistir
degeri 20000'den 200 yap.

Son kullanilan belgeler listesinin silinmesi
Baslat-Çalistir regedit yaz
HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ Explorer anahtarina ulasin ve ekranda sag tikla yeni DWORD degeri yap degerin adi “NoRecentDocsHistory” olarak yap.Ardindan üzerine tiklayarak kisitlamayi açmak için 1 degerini gir yok ben belgeler geçmisini istiyom diyosan 0 degerini gir.Yeniden baslat..

Bellek perfonmansinin arttirilmasi
Baslat-Çalistir regedit.Kayit defterinde;
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management anahtarina ulas;
a)DisablePagingExecutive üzerine çift tikla ondalik tabaninda 1 degerini gir.
b)LargeSystemCache üzerine çift tikla ondalik tabanda 1 gir.
c)Orada yeni bir DWORD degeri olustur “IOPageLockLimit” olarak adlandir ve degeri ondalik sistemde hangi rami kullaniyosan 128MB için 4000,256 MB için 10000,512MB ve daha yukarisi için 40000 degerini girin.
Yeniden baslat…

Menü hizlandirilmasi
Menülerde gezinirken kisa bir gecikme yasanir bunu registry'de ki bir ayarin degistirilmesiyle giderilebilir.Kayit defteri düzenleyicisini açin "HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Destop" altidaki "MenuShowDelay" dizesine çift tiklayip 400 olan degeri "0"olarak atadiginizda sorun çözülür...

%20 internet hizi artisi
Windows xp professional %80 internet hizini kullanmaniza izin veriyor Internetinizin hizini % 20 arttirabilmek için
Baslat >çalistir >gpedit.msc >bilgisayar yapilandiricisi >yönetim sablonlari >ag >Qus paket zamanlayicisi >ayarlanabilen bant genisligini sinirla >etkin >bant genislik siniri = 0 >uygula >TAMAM
(önceki bant genislik ise=20)

Tamamen silme
Kaldirdigimiz programin ismi hala görünüyorsa.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Uninstall... yanindaki + isaretli yere tiklayip actigimizda hepsini görebilirsiniz.Sag tikla ve sil…

Diger yollar

Gezgin Penceresinin Sabitlenmesi

Windows, oturumu her kapattiginizda görev çubugunun ve tabii ki gezgin penceresinin büyüklügünü ve konumunu kaydeder. Söz konusu degerlerin degismemesini, pencerenin konumunun ve büyüklügünün sabit kalmasini istiyorsaniz, Kayit Defterine bir ek yapabilirsiniz.

Bunun için ilk olarak söz konusu pencere ve görev çubugunu istediginiz gibi yerlestirin.Daha sonra HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/ Policies/Explorer adresine ulasin ve burada yeni bir DWORD degeri olusturup bu degere NoSaveSetting ismini verin. Ve Deger Verisini 1 yapin.

Konusma Balonlarindan Kurtulun

Simgelerin üzerinde bilgi kutucuklarinin açilmasi ve konusma balonlarinin Windows turu hakkinda açiklama yapmasi, hakli olarak birçok kullaniciyi rahatsiz eder.
Bu yardim metinlerini devre disi birakmak için HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/ Explorer/Advance anahtarina ulasin ve bu anahtar altindaki ShowInfoTip kaydini bulun ve degerini 0 yapin. Ardindan EnableBallonTips adinda yeni bir DWORD degeri olusturun ve deger verisini 0 yapin.

Yetersiz Disk Alani Uyarisinin Kapatilmasi

Bunun için HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/Current Version/Policies/Explorer anahtari altinda yeni bir DWORD degeri olusturup NoLowDiskSpaceCheck adini veri ve deger olarak 1 girin.

Kisayol Menüsü Üzerinden Sifreleme

NTFS bölümleri, bilgilerin sifrelenmelerine imkan tanirlar. Ancak bunun için menüler arasinda uzun bir gezinti yapmaniz gerekebilir. Ancak bunun yerine dosya ve klasörlere ait nesne menüsüne yeni bir komut eklemek çok daha kolay olacaktir.

Bunun için HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows/CurrentVersion /Explorer/Advanced anahtarini bulun. Burada yeni bir DWORD degeri olusturup EncryptionContextMenu adini verin ardindan degerini 1 yapin.

CD leri Otomatik Açilmasi

Sürücüye yerlestirdiginiz her CD-ROM, üzerinde kurulum programini otomatik olarak çalistirir. Eger CD üzerinde sadece bir kisim veriye ulasmak istiyorsaniz otomatik baslat fonksiyonu oldukça rahatsiz edici bir hal alabilir.

Bu özelligi geçici olarak kapatmak için küçük bir hileye basvurabilirsiniz. CD-ROM u sürücüye yerlestirdikten sonra [SHIFT] tusuna basili tutun. Bu sayede otomatik baslat fonksiyonu bir defaya mahsus olmak üzere çalismayacaktir. Eger bu islevi tamamen kapatmak istiyorsaniz asagidaki islemleri yerine getirmeliniz.

XP Home için: HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/ServicesCdrom anahtarina ulasin Autorun kaydinin degerini 0 yapin.

XP Pro Için: Baslat/Çalistir komutu ile ekrana gelen pencereyi kullanarak gpedit.msc konsolunu çalistirin. Bilgisayar Yapilandirmasi basligi altindaki Yönetim Sablonlari / Sistem dizinine geçin. Ardindan sag taraftaki Otomatik çalistir özelligini devre disi birak ögesine çift tiklayin ve takip eden penceredeki Etkin seçenegini isaretleyin.

XP Pro da Gelismis Dosya Paylasimi

Dosyalar ve yazicilarin ag paylasimina açilmasinin olumsuz bir tarafi mevcut: bu kaynaklara herkes ulasabilir. Windows XP Professional sürümünü kullaniyorsaniz okuma ve yazma haklari atayarak kaynaklarin kullanimini denetim altinda tutabilirsiniz. Ancak bunun için bir ag etki alanina bagli olunmasi gerekiyor. Buna ragmen küçük bir hile yardimiyla herhangi bir firma agina bagli olmadan da erisim haklarini kontrol altinda tutabilirsiniz.

Baslat menüsündeki Bilgisayarim komutunu kullanarak ayni isimli pencereyi açin. Ardindan Araçlar menüsündeki Klasör Seçenekleri komutunu çalistirin. Görünüm kartindaki Basit dosya paylasimi kullan (Önerilen) seçenegindeki isareti kaldirin.

Windows u Eski Ayarlariyla Yeniden Kurun

Bunun için XP CD sini sürücüye yerlestirin ve Baslat/Çalistir ‘a sunu yazin. :i386winnt32.exe /unattend . bundan sonra kurulum islemi baslaycaktir.

Internet Explorer in Yeniden Kurulumu

Web sayfalari artik dogru görüntülenmiyor ve yüklemeler aniden kesiliyorsa, artik IE yi yeniden kurmanin zamani gelmistir. Bunun için XP CD sini sürücüye yerlestirin ve Baslat/Çalistir a sunu yazin. rundll32.exe.setupapi,InstallHinfSection.DefaultIn stall.132.%windir%infie.inf

Windows XP Altinda Google

HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Internet ExplorerMain anahtarinda iki yeni dize degeri olusturun (eger varsa deger degisilecek). Ilkine Search Page adini verin ve deger olarak http://www.google.com.tr/ girin. Ikincisine ise Search Bar ismini verin ve deger olarak http://www.google.com/ie girin. Ardindan HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftInternet ExplorerSearchUrl anahtarina ulasin ve Varsayilan degerini http://www.google.com/keyword/%s seklinde girin. Bunu da yaptiktan sonra HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Internet ExplorerSearch anahtarina ulasin. Burada bulunan SearchAssistant degerini açip http://www.google.com/ie olarak degistirin.

XP Home Altinda Kullanici Paylasimlari

Windows XP isletim sisteminin ev kullanimina özel versiyonunu kullananlar dosyalarini paylasima açabiliyor ancak bunlari parola ile koruyamiyor veya kisiye özel atamalar yapamiyor. Ancak küçük bir hile ile bu durumu degistirebiliriz. Baslat/Çalistir ‘ a shrpubw yazin. Karsiniza gelen programla paylasim haklari üzerinde degisiklik yapabilirsiniz.

Güncel Kullanicinin Masaüstünde Görüntülenmesi

XP sistemindeki kullanici sayisi ne kadar artarsa o anda hangi kullanicinin sisteme kayirli oldugunu tespit etmek o kadar zorlasir. Ancak bir Kayit Defteri ögesi yardimiyla o an kullanilan hesabin ismini Bilgisayarim simgesi altinda görüntülenmesini saglayabilirsiniz. Bunun için HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/ Explorer/CLSID/{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D} anahtari altinda yeni bir dize degeri olusturun ve Bilgisayarim %USERNAME% olarak isim verin. Ancak bu kayit sadece etkin kullanici içindir ayni islemi diger kullanicilar altinda da tekrarlamak gerekir.

Rezerve Bant Genisliginin Serbest Birakilmasi

Windows XP, ag aktarim hizinin standart olarak yüzde onunu özel islemler için rezerve eder. Söz konusu sinirlandirmayi kaldirmak için Baslat/Çalistir ‘a gpedit.msc yazin. Karsiniza gelen ekranda Bilgisayar Yapilandirmasi altinda bulunan Yönetim Sablonlari / Ag / QoS Paket Zamanlayici dizinini etkinlestirin. Buradaki Ayrilabilir bant genisligini sinirla kaydina çift tiklayin ve ayarini Devre Disi olarak degistirin
 

ozisler13

Üye
Katılım
10 Haz 2006
Mesajlar
36
Tepkime puanı
0
Puanları
0
ALLAH razı olsun.hız görünür derecede arttı.gerçekten.
 

İmandanihsana

Doçent
Katılım
9 Haz 2006
Mesajlar
1,048
Tepkime puanı
4
Puanları
0
Yaş
36
Konum
istanbul/kadıkö
allah razı olsun yok yok burdan bole kuru kuru solemekle olmuyo abı adresınıver gelıyomm sole guzel bı tesekkue edeyım bırde kadıkoy taraflarındaysan sana bolulu hasan ustadan bi profiterol ısmarlayayım soleee bol fındıklııı ALLAH razı olsunn
 

mustafa

Profesör
Katılım
8 Haz 2006
Mesajlar
1,972
Tepkime puanı
4
Puanları
0
Konum
Ankara
firat_antigs' Alıntı:
allah razı olsun yok yok burdan bole kuru kuru solemekle olmuyo abı adresınıver gelıyomm sole guzel bı tesekkue edeyım bırde kadıkoy taraflarındaysan sana bolulu hasan ustadan bi profiterol ısmarlayayım soleee bol fındıklııı ALLAH razı olsunn

fırat burda teşekkür etmen yeterli yararlı oluyorsak ve sizde Allah razı olsun diyorsanız her şeye bedel ;)














cümleten amin :)
 

melde

helina_roje
Katılım
7 Haz 2006
Mesajlar
2,238
Tepkime puanı
24
Puanları
0
Konum
Ankara
gerçekten çok fark ediyor önceden denemiştim
 

EGELI EFE

Doçent
Katılım
12 Haz 2006
Mesajlar
1,390
Tepkime puanı
122
Puanları
0
Konum
İzMiR
Umarım bu ayarlarla işlemciyi ve rami fazla zorlamıyoruzdur..İşlemciyi elimize almayalım sonra..
 

Aslan87

Üye
Katılım
13 Ağu 2006
Mesajlar
28
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Teşekkür ederim. Çok güzel bir paylaşım olmuş. Ellerin dert görmesin...
 

saubi

Üye
Katılım
22 Ocak 2007
Mesajlar
21
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Teşekkürler. Küçük bir ipucu da ben vereyim:
Windows XP'de masaüstü ve başlat menüsü öğeleri sürekli bellekte tutulur, eğer masaüstünü çok doldurursanız sisteminiz yavaşlar. Bu yüzden masaüstündeki öğeleri yine masaüstünde kataegörize edip klasörler altına koyarsanız bellekten 1-2 mb kazanç sağlarsınız.
Aynı şey başlat menüsü için de geçerli. Başlat menüsünde durduğu halde hiç oradan açıp kullanmadığınız bir program varsa onu bu menüden silin.
 
Üst