vesveseden nasıl kurtulurum?

imanhavuzu

Üye
Katılım
6 Eyl 2006
Mesajlar
76
Tepkime puanı
0
Puanları
0
İ’lem Eyyühel-Aziz! İnsan kalben ve fikren hakaik-i İlahiyeye bakıp düşündüğü zaman, bilhassa namaz ve ibadet esnasında, gerek şeytan tarafından, gerek nefsi tarafından pek fena, pis ve çirkin vesveseler, hatıralar, sinekler gibi kalbe, akla hücum ederler. Bu gibi hevaî, vehmî ve çirkin şeylerin def'iyle uğraşan adam, o vesveselere mağlub olur. Ancak onları mağlub edip kaçırmak çaresi, müdafaayı terk edip onlar ile uğraşmamaktır. Evet arılar ile uğraşıldıkça onlar hücumlarını arttırırlar. Onlara karışılmadığı takdirde, insanı terkeder, giderler. Hem de o gibi vesveselerin, ne hakaik-i İlahiyeye ve ne de senin kalbine bir mazarratı yoktur. Evet pis bir menzilin deliklerinden semanın güneş ve yıldızlarına, cennetin gül ve çiçeklerine bakılırsa, o deliklerdeki pislik ne bakana ve ne de bakılana bulaşmaz. Ve fena bir tesir etmez. (Haşiye)

(Haşiye): O çirkin sözler senin kalbinin sözleri değil. Çünki senin kalbin ondan müteessir ve müteessiftir. Belki kalbe yakın olan lümme-i şeytanîden geliyor. Meselâ: Sen namazda, Kâ'be karşısında, huzur-u İlahîde âyâtı tefekkürde olduğun bir halde, şu tedai-i efkâr seni tutup en uzak malayaniyat-ı rezileye sevkeder. Meselâ: Âyinenin içindeki yılanın timsali ısırmaz. Ateşin misali yakmaz. Ve necasetin görünmesi âyineyi telvis etmez.
 

Zeynep Özmen

Kevok_84
Katılım
7 Haz 2006
Mesajlar
3,306
Tepkime puanı
11
Puanları
0
sanırım mesnevi nuriyeden Allah razı olsun.
 

spesifik

آزادی قید و بند
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
24,869
Tepkime puanı
4,114
Puanları
113
Konum
Hayâlistan/bul
Vesveseden kurtulmak için kişinin Allaha teslim olması gerekir. Namazla, oruçla gerekirse nafile ibadetlerle rabbimizden merhamet ve bağışlanma dileyerek şeytanın vesveselerinden Allah'a sığınmalıyız.

Allah'ın şefkat ve merhametine inanması gerekir

Allah'ın güçsüzlerin yanında olduğuna inanması gerekir

Allah'ın güç ve merhametiyle bütün alemi kuşattığına inanması gerekir

Kader ve şerrin Allah'tan geldiğine inanması gerekir.

Günahta huzur aranmaz. İnsanlar bazen, geçici heveslerinin esiri olup harama bulaşırlar. Ama ardından büyük bir huzursuzluk kendilerine musallat olur ve onları bırakmaz. Çünkü günahın içinde mutsuzluk, huzursuzluk ve kötülük gizlidir. Günaha devam eden kişide, bu kötü hasletler bir alışkanlık haline gelir ve o günaha karşı ülfet feyda eder. Artık günah bu kişi için sıradan bir hal alır. Bir süre sonra da bu eylemini meşru görmeye kalkar. Günün birinde bu kişi tamamen değişir ve nefsinin yönlendirmesiyle hareket eden biri olur.

Toplumda şiddetin okları sadece kadınları hedef almıyor. Doğrudan şiddet görenler ya da şiddete maruz kalanı gören şahit olan kimseler de bu kapsamda ele alınmalıdır.

vha
 
Üst