Vefamız borçtur!

mostar

Profesör
Katılım
6 Ara 2009
Mesajlar
1,011
Tepkime puanı
244
Puanları
0
VEFAMIZ BORÇTUR!
21573.jpg

Denize ve kitaba âşık bir adam
Bir adam düşünün denizaşırı seferlere çıksın ve yolculuğu esnasında sadece kitap stoklasın..

22 Kasım 2010 Pazartesi 09:59
Azığı, yoldaşı, yolu kitap olan bir denizci
21574.jpg

Türkiye’nin en büyük ihtisas kütüphanelerinden birisi olan İSAM’a yolu düşenler bilirler ki bina girişinde büyük bir levhada kitap bağışçılarının isimleri yazılıdır. Bunlardan birisi de 7 Mayıs 2009’da kaybettiğimiz Yavuz Argıt’tır. Hem ciddi bir kitap okuru olan hem de çok önemli bir kitap kolleksiyoneri olan Yavuz Argıt ömrünün son demlerini İSAM Kütüphanesinin ona tahsis ettiği misafirhanede devam ettiriyordu.
Vefa toplantısı ve Vefa Kitabı
Yavuz Argıt, sayısı 25.000’den fazlayı bulan kitaplarıyla, bir kitap dostu olmanın ötesinde iyi bir okur idi. Bütün bu ilgi çekici vasıfları yine İSAM’ın bir vefa örneği göstererek yaptığı Yavuz Argıt toplantısından ve adına armağan edilen kitaptan öğreniyoruz.
Peki, kimdir Yavuz Argıt?
Kafkasya’dan Anadolu’ya 93 harbinde göç eden bir aileye mensuptur. 15 Aralık 1934’te dünyaya gelir. 1953 yılında Deniz Astsubay Hazırlık Okulu’na yazılan Argıt çok sürmeden Deniz Astsubay Rütbesi ile 1955’te ordu ile ilişiğini keser. Karakterinin baskıya gelmediğini söyleyerek ayrılır ve denizciliğe dair pek çok birimde çalışır. Hem gemi ile ülkeler gezer hem de para kazanır. 1969-1980 yılları arasında Petkim’de çalışır ve buradan emekli olur. Bu dönemde çok yoğun kitap okur. 1982’den 1994 yılına kadar dünyanın muhtelif ülkelerine seyahat yapar. Seyahatleri esnasında en büyük yol azığı kitaplardır. Ki bu rakam yol boyunca 500 kitaptır.
21575.jpg
Kimden kaptı bu kitap aşkını?
21576.jpg
Yavuz Argıt kitaba sevdalı bir isim ama kimdir onu bu engin sulara sevkeden isim? Orhan Şaik Gökyay’ın arkadaşı İsmail Özdoğan. Peki ne kadar kitap okudu dersiniz bu seyyah denizcimiz? Kendisinden dinleyelim: “26.000 küsür kitap okumuşumdur. Ama yaşarsam bu 50.000’e de gider, uzun yaşarsam. İSAM bana uygun bir maaş veriyor. Her ay o paranın bir kısmı ile tahvil edilerek İSAM kütüphanesine konuluyor.” Bu kadar kitabı okurken metodunu da şu satırlarda açıklıyor: “45 senenin verdiği meleke ile fotoğrafik okuma yapıyorum. Baktığınız zaman sayfayı görürsünüz. O sayfada anahtar kelimeler hemen göze çarpar. Ben çok seneler sonra böyle okurken, bunun doğru olup olmadığını denemek istedim. Hiçbir fark göremedim.”
İlk evliliği kitaplarla
Annesi sağ iken sekiz ayrı görcüye giden Argıt kısmet olmadığını ifade ederken bir taraftan niye evlenmediğini de şöyle dile getirmiş: “Kitaplar benim parçam gibidir. Meşguliyetim artar ve kitap okumaya vakit bulamam endişesiyle evlenmeyi düşünmedim. Eğer kitaplarıma saygı gösterecek bir hanım bulursam yine de evlenmeyi düşünürüm. Ama evleneceğim hanım kitapları kendisine rakip görmemelidir, çünkü ben ilk evliliğimi kitaplarla yaptım.”
21577.jpg
Bir güzel insanın ölümü

İSAM çalışanları ve kitap sevdalıları için önemli bir isim olan Yavuz Argıt 7 Mayıs 2009’da vefat etti. Ümraniye Hekimbaşı mezarlığına sırlandı. Dostlarının ifadesi ile “Yavuz Amca”yı yine dostları bir armağan kitabıyla yâd etmişler. İyi de yapmışlar. Yavuz Argıt’ı şu isimler kaleme almış: Salih Sandal, Fatih Çardaklı, Cemil Cahit Can, Ali Yücel Yörük, Nurettin Albayrak, Mehmet Emin Albayrak, Mehmet Niyazi. Bunun yanında eserde kitaba, kütüphaneye, kitap meraklılarına dair önemli makalelere yer verilmiş ki derli toplu bir çalışma hüviyeti kazanmış.
Kitaptan önemli satırlar
21578.jpg
İlk okuduğum kitap on altı yaşındayken bana hediye edilen İmam-ı Azam Ebu Hanife ile ilgili eserdir.
Yirmi üç yaşına kadar her çeşit kitabı okudum. Daha sonra okuduğum kitaplarımı biriktirmeye başladım.
Edebiyat eserleri olduğu zaman günde 1000 sayfa, hafif edebiyat eserleri olursa 2000 sayfa, çetin felsefi eserler olursa günde 600 sayfa kitap okurum.
Benim için okunmuş bir kitap artık fethedilmiştir. O kitabı bir daha elime almam. Artık o kitap orijinalliğini kaybetmiştir. Ama içerisinde ne olduğunu bilirim. Bu kitapların %95’i benim vaktimi çalmaktan başka bana bir şey vermemiştir. Yani bu kitapları okumak 1 gr. şeker elde etmek için bir çuval keçiboynuzu çiğnemeye benzer.


Kâmil Büyüker,
 
Üst