Vav harfine dikkat! Dinden çıkabilirsiniz!

spesifik

آزادی قید و بند
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
24,869
Tepkime puanı
4,115
Puanları
113
Konum
Hayâlistan/bul
Bursa'da Sultan Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan mimarisi, ahşap işçiliği ve içindeki yazı sanatları bakımından önemli eserler arasında yer alan yaklaşık 600 yıllık geçmişe sahip Ulu Camii'nde bulunan hat sanatıyla yazılmış, tezhiple süslenmiş ''Vav'' harfi, halk arasında en fazla bilinen eser olarak dikkati çekiyor.


Arapça ''Vav'' harfinin ucunda lale motifi yer alırken, Cami içinde en bilinen vav harfi ise mihrap ve minberin sağ kısmında yer alan duvarda asılı tablo içindeki vav harfi... Buradaki vav harfinin hemen önünde Hızır Aleyhisselam'ın namaz kıldığı hatta bu vav harfini yazdığı rivayeti ise vatandaşları vav harfine karşı namaz kılmaya (secde etmeye), dilekte bulunarak minik parçalar koparmaya, elle dokunmaya ve özellikle kadınların başörtüsünü harfe sürmesi gibi dinimize ters düşen uygulamalara itiyor.


Konuyu kesin bir dille "şirk koşma" olarak nitelendiren ve özellikle kadınların yaptıklarına dikkat çeken Ulu Camii Baş İmamı Tahsin Karanfil, Müslümanları uyarıyor ve şöyle konuşuyor:


"Vav harfi Türk İslam halk sanatında çok önemli yeri olan bir obje ve çizimdir. Her hattatın bu güzellikle çizemeyeceği bir harf olduğu için her zaman ön plana çıkmıştır. Hele ki buradaki vav harfine bir anlam yüklemek abesle iştigaldir. Ulu Cami'nin her tarafından vav harfi gözünüze çarpar ancak en önemlisi buradakidir ve bunu Hızır Aleyhisselam yazmış, çizmiş, önünde namaz kılmış şeklinde çeşitli rivayetler vardır. Hızır Aleyhisselam namaz kılmış ve hatta geliyor olabilir. Ama namaz kıldığı yer bu nokta değildir. 'Ben illa burada vav harfinin önünde namaz kılacağım' diye diretme sonrası vav harfine secde anlamı çıkarsa insanlar şirke girer. Hele kadınlarımızın vav harfinin önünde namaz kılıp çıkmayı arzu etmeleri çok yanlış bir şeydir. Secde edilecek tek makam vardır o da Allah'ın huzurudur. Vav harfinin önünde secde edilmez."




Öte yandan bu hatayı özellikle kadınların yapması sonrası ise vav harfi önüne "Kadınların burada namaz kılması ve dua etmesi caiz değildir" yazısı asılmış.

Samet Tunçer/ Haber7
 
Üst