uyku klavuzu

UBEYDUN

Ordinaryus
Katılım
16 Ara 2006
Mesajlar
2,548
Tepkime puanı
286
Puanları
0
Konum
göçmen
Gaflet kaynağı yerine bir nimet olması için
UYKU KILAVUZU

بسم الله الرحمن الرحيم


وَهُوَ الَّذ۪ي جَعَلَ لَكُمُ الَّيْلَ لِبَاسًا وَالنَّوْمَ سُبَاتًا وَجَعَلَالنَّهَارَ نُشُورًا ﴿

“ O, sizin için geceyi örtü,​
uykuyu dinlenme fırsatı ve​
gündüzü çevreye dağılıp çalışma zamanı yaptı.” Furkan,47​

Uyku Allah’ın büyük nimetlerinden ve mucizelerinden birisidir. Her nimet gibi uyku da:
-Şeytanın ilgilenip ifsat etmek istediği şeylerdendir. Dolayısıyla, her nimet gibi, değerlendirilemediğinde musibete dönüşebilir.
-Bir geceye ait uyku vaktinin değersiz şeylere harcanması, sadece o gecenin kaybı olarak anlaşılmamalıdır. O gece uykuya ait vaktin ertesi güne tehir edilmesi, sonraki günlere de yansımasına zemin hazırlar.
Bunun için de, uykuyu İslami esaslara oturtmak, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin sünnetine uyarak yaşamak gerekir.

SÜNNETE UYGUN VE SAĞLIKLI BİR UYKU İÇİN

1- Uyku için geceyi tahsis etmek gerekir. Yatsı namazından sonra, zaruret olmadıkça beklememek sünnettir. Bilhassa mâlâyâni ile meşgul olmamak, sabah namazını ve vücudun hakkını korumak bakımından önemlidir. ERKEN YATIP ERKEN KALKILMALIDIR.

2- Yatmadan önce namaz abdesti gibi bir abdest alınır. Yatağa girildiğinde: “Fatiha, Ihlas, Felak, Nâs” sureleri ve “Ayete’l-Kürsi” okunur. 34 defa tekbir, 33 defa tesbih ve 33 defa tahmid yapılıp, avuçların içine üflenir ve vücudun el değen kısımlarına sürülür.​
أَمُوتُ وَ أَحْيَا اَللَّهُمَّ بِاسْمِكَ diyerek, sağ omuz üzerine, yastık ile yüz arasına el koyarak uyunur. Uyku bastırıncaya kadar o günkü ameller düşünülüp istiğfar edilir. UYKU BİR NİMETTİR, AZABA NEDEN OLMASIN.​

3- Çıplak denecek şekilde yatılmamalıdır. UYURKEN DE EDEBİMİZ KORUNMALIDIR.

4- Eşler hariç, erkeklerle kadınlar aynı odada uyumamalıdır. EDEB, İLLA EDEB.​

5- Karnın üstüne yatmak mekruhtur. UYURKEN DE REHBERİMİZ NEBİMİZDİR.

6- Uyumadan önce, yanan ateşi söndürmek, kapı-pencereyi kapatmak sünnettir. TEVEKKÜLDEN ÖNCE TEDBİR.​

7- Dengeli uyunmalıdır. Ne az olmalı ne de çok. İnsandan insana
uykunun süresi değişebilir. Ortalama uyku 6 saatten az, 7,5 saatten çok olmamalıdır. Hele 8 saati hiç geçmemelidir.
Herkes kendi uyku miktarını kendisi belirler. Uyku miktarında ani değişiklikler yapmak sakıncalı olabilir. Uykunun bir saat azaltılması için aylar süren bir uygulama gerekebilir. ŞEYTAN UYUTMASIN BİZİ.

8- Devamlı aynı saatte yatılıp kalkılmalıdır. UYKU DA İSTİKRAR İSTER.​

9- Uyku saatleri sabah namazı dikkate alınarak ayarlanmalıdır. Uyanır uyanmaz da Allah’ın büyük nimetlerinden birisi ile, yeni bir gün ile yeniden yüzleştiğimiz için hemen O’na hamd etmeli ve şu duayı okumalıyız:

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَحْيَانَا بَعْدَ مَا أَمَاتَنَا وَ إِلَيْهِ النُّشُرُ

10- Uyandıktan sonra, yatakta oyalanılmamalı ve hemen abdest alınmalıdır. Namazı eda etmeden, az da olsa yatağa girilmemelidir. UYURGEZERLİK GAFLETTİR.​

11- Uyku vaktinden 3-4 saat önce yeme ve içme ile ilişki kesilmelidir. Bilhassa uyarıcı görevi yapan içecekler alınmamalı, ağır bir akşam yemeği yenmemelidir.

12- Uyku için müstakil bir oda belirlenmeli ve uyku amacı dışında kullanılmamalıdır. Işık, havalandırma gibi fiziki şartlarına dikkat edilmelidir. Yatak vücudun yapısına uydurulmalıdır.​

13- Herhangi bir nedenle gece uykusunun bölünmesi halinde, eksik kalan bölüm için tekrar uyumamalıyız. Bu uyku, sadece gelecek gecenin uykusunu geciktirme, o da geç uyanma, tekrar ilave uyku gibi fasit bir dairenin açılmasına neden olur. SABAHIN BEREKETLİ SAATLERİNİ UYKUDA GEÇİRMEMEYE ÇALIŞALIM.

14- Rahat bir uyku için uykudan iki saat önce yürüyüş yapılması yararlı olabilir.​

15- Yatsı namazından önce uyumayı sevgili Peygamber sallallahu
aleyhi ve sellem efendimiz kerih görmüşlerdir.

16- Uykunun hoş olmayan rüyalarla bölünmemesi için, uyku öncesinde değersiz şeyleri konuşmamak gerekir. Buna rağmen hoş olmayan bir rüya gören, euzu besmele çekip yattığının ters tarafına dönerek uyumaya devam etmelidir. SABAH OLUNCA DA RÜYASINI ANLATMAMALIDIR.​

17- Uyku zayiatımızın ana nedenleri arasında TV, misafirlik ve harcanmış gündüzlerin telafisi ilk sıralarda yer almaktadır. İyi bir uyku programı için bu aksaklıkları gidermek şarttır. Zaruri olmayan misafirlikler, hayatilik yönü bulunmayan, Allah rızası gibi bir amaca yönelik olmayan konuşmalar, okumalar yapılmamalıdır.

18- Mesuliyetini uhdemizde taşıdığımız çocuklarımızın eğitimini düzenlerken, istikrarlı bir uyku düzeninin önemi unutulmamalıdır.
UYKU BÜYÜK BİR NİMETTİR, VAHİM BİR AZABA DÖNÜŞMESİN!

alıntı
 
H

hiç

Guest
sanırım bu yazıyı okuduktan sonra uyumam gerek :)
ama ben de 8 saati geçirmiyorum kaçta uyursam uyuyayım,sabah namazını kaçırmamak kaydı ile geç uyunsa bişey olmaz inşaAllah..
gece daha iyi "okunuyor ve akılda kalıcı oluyor" be abi..:)
 

MaKBeR

Doçent
Katılım
4 Kas 2006
Mesajlar
1,318
Tepkime puanı
4
Puanları
0
çoğu prof ların günde 2.5 saat uyuduklarını duymuştum.bir kişi doktora gitse ve deseki ben günde üç saat uyuyorum fazla uyuyamıyorum ona herhangi bir tıbbi müdahale yapılmazmış ama üç saatin altında uyuyorsa müdahale yapılırmış... günlük 4-5 saatden fazla uyuyanlarda uykucuymuş :(:(:(
 
Üst