Üstün yetenekli öğrenci aranıyor

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Üstün yetenekli öğrencileri başarılı yetişkinlere dönüştürmek temel hedefiyle 2007-2008 döneminde hayata geçirilen program kapsamında öğrencilere, yeteneklerini keşfettikleri, kendilerini geliştirme olanağı buldukları eğitsel ve sosyal bir ortam hazırlıyor




TÜBİTAK'ın destek verdiği Üstün Yetenekliler Eğitim Programı'na (ÜYEP) 28 öğrenci alınacak.
Üstün yetenekli öğrencilere örgün eğitimlerine ek olarak bireysel farklılıklarına uygun ve bilimsel temellere dayanan destekleyici eğitim etkinlikleri sunmayı amaçlayan ÜYEP, buraya kabul edilen öğrencilere, üniversitedeki öğretim üyelerinden ve bilim insanlarından dersler alıp kendilerini geliştirmelerine olanak sağlıyor.
Üstün yetenekli öğrencileri başarılı yetişkinlere dönüştürmek temel hedefiyle 2007-2008 döneminde hayata geçirilen program kapsamında öğrencilere, yeteneklerini keşfettikleri, kendilerini geliştirme olanağı buldukları eğitsel ve sosyal bir ortam hazırlıyor.
ÜYEP Koordinatörü Doç. Dr. Uğur Sak, yaptığı açıklamada, ÜYEP sınıflarında geleceğin bilim insanlarının tohumlarını atmayı hedeflediklerini belirterek, bu öğrencilerin gelecekte olağanüstü başarılı, sıra dışı kişilikler olarak görmenin misyonları arasında bulunduğunu söyledi.
İlk kez uygulamaya geçirdikleri 2007-2008 döneminde ÜYEP'in sadece ilköğretimin 6. ve 7. sınıflarında öğrenim gören üstün yetenekli öğrencileri kapsadığını anlatan Doç. Dr. Sak, şöyle konuştu:
''Yakın gelecekte ilköğretimin ve ortaöğretimin bütün kademelerindeki üstün yetenekli öğrencilere hizmet verebilmeyi hedefliyoruz. Bazı üstün zekalı ve üstün yetenekli öğrenciler potansiyellerinin farkındadırlar. Bazılarının potansiyelleri ise ne ebeveynleri ne öğretmenleri ne de kendileri tarafından fark edilebilir. Amacımız, her iki öğrenci grubuna da ulaşabilmek. Bundan dolayı, ÜYEP tanılamalarına kendilerini yetenekli olarak düşünmeyen öğrencilerin de başvurmaları, bizim için de öğrencilerin kendileri için çok önemlidir.''
Doç. Dr. Sak, programa katılmak isteyen öğrencileri iki aşamalı yetenek sınavına tabi tuttuklarını anlatarak, ''Üniversitede yapacakları 'Yetenek 1' testinin yüzde 70'i, 'Yetenek 2' testinin yüzde 25'i ile öğrencinin 2010-2011 öğretim yılı güz dönemi not ortalamasının yüzde 5'i birleştirilerek değerlendirme yapılıyor'' dedi.
BAŞVURULAR 24 ŞUBATTA SONA ERECEK
Yetenek testlerinden 140 veya üzerinde puan alan öğrencilerin, toplam puanlarına bakılmaksızın programa kayıt hakkı kazandıklarını ifade eden Doç. Dr. Sak, şunları söyledi:
''Bu yıl 6. sınıftan 28 öğrenci alınacak. Öğrenciler, yetenek testlerindeki puanlarına göre sıralanacak. 26 öğrenci bu sıralamaya göre seçilecek. Diğer iki öğrenci de yedekler arasında en yüksek puan alan kız öğrenciler arasından belirlenecek. Programa sadece ilköğretim 6. sınıf öğrencileri başvurabilecek. 7 Şubatta başlayan başvurular, 24 Şubat mesai saati sonunda bitecek. Başvurular ve sınav ücretsiz olacak. Başvuruyu öğrencinin kendisi ya da öğrenci adına başka biri yapabilecek, postayla başvuru alınmayacak. Başvurular, Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesi Eğitim Fakültesi binasındaki ÜYEP Ofisi'ne yapılacak. Eğitim Fakültesinde 26 Şubatta iki oturum şeklinde sınav yapılacak. Sonuçlar, 14 Martta açıklanacak. Asil adayların kesin kayıtları 14-17 Martta, yedek adaylarınki de 18 Martta yapılabilecek. 28 öğrenci 19 Martta derslere başlayacak.''
BURS OLANAKLARI
Verilen bilgiye göre, ÜYEP'e kabul edilen öğrencilerden her ay 100 TL ücret alınıyor. Bu öğrenciler için verilen burs, bu ücretin alınmaması, yani eğitim görülen 6 ay için 600 TL'den muaf olmayı kapsıyor. Burslar, ailenin ekonomik durumuna göre veriliyor. Ekonomik durum değerlendirmesinde aile üyelerinin toplam gelirleri ile aile fertlerinin sayısı belirleyici oluyor.
Aile içinde fert başına düşen aylık gelir 500 TL'nin altında ise öğrenci burs için başvurmaya hak kazanıyor. Ailenin toplam geliri aile fertlerinin toplam sayısına bölündüğünde fert başına aylık gelir bulunabiliyor. Bu kriterleri karşılayanların burs başvurularını programa müracaatları sırasında yapmaları gerekiyor.
PROGRAMA DEVAM KOŞULU
Programa kabul edilen öğrencilerin derslere devam etmesi zorunluluğu bulunuyor. Bir yarıyılda ya da yaz programında yüzde 30'dan daha fazla devamsızlık yapan öğrencilerin programla ilişiği kesiliyor.
Öğrenciler, ancak velilerinin izniyle programdan ayrılabiliyor. Hafta sonu programlarına devam eden öğrenciler yaz programlarına devam etme hakkı kazanabiliyor. Programa alınan öğrenciler 10. sınıfı bitirene kadar ÜYEP'te eğitim alma hakkını kazanıyor. Ancak iki yarıyıl art arda başarısızlık gösteren öğrencilerin programa devam hakları yeniden gözden geçiriliyor. 8. sınıfı başarıyla bitiren öğrenciler, ÜYEP lise programlarına devam etme hakkını kazanıyor. Programı başarıyla bitiren öğrencilere program tamamlama belgesi veriliyor.
Kaynak: AA


 
Üst