Üstad Bediüzzaman Sergisi

mostar

Profesör
Katılım
6 Ara 2009
Mesajlar
1,011
Tepkime puanı
244
Puanları
0
24 Kasım 2010 11:31


Barla Platformu tarafından düzenlenen ''Bediüzzaman Barla, Kastamonu ve Emirdağ Yılları Sergisi'' 27 Kasım Cumartesi günü İzmir'de açılacak.

Barla Platformu Koordinatörü Said Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzelerde ve sergi salonlarında artık sadece tablo, fotoğraf ya da tarihi eserlerin teşhir edilmediğini, insanlık tarihindeki önemli olayların, fikri, siyasi ya da dini akımların da sergi konusu olduğunu ifade etti.
İstanbul'da bir Danimarkalının yıllar önce açtığı ''Ulus İnşası'' adlı sergiyi gezdikten sonra Bediüzzaman Saidi Nursi'nin hayatını ve eserlerini kapsayan bir sergi düzenleme fikrinin oluştuğunu anlatan Yüce, şu bilgileri verdi:
''20. yüzyılda ulus inşası için yola çıkmış siyasi liderlerin yaptıklarının ve hayat hikayelerinin anlatıldığı Ulus İnşası sergisi beni çok etkiledi. Bediüzzaman da Anadolu'da büyük bir 'İman İnşası' hareketi başlatmıştı. Sürgün ve hapisler içinde inanılmaz işkenceli ve eziyetli bir yaşam sürerken, insanlığın içinde bulunduğu imansızlık tehlikesini sezmiş, buna karşı yazdığı eserlerle ve takip ettiği hizmet metoduyla imanları kurtarmaya çalışmış.
Bunu, şiddetten, sertlikten uzak, 'müspet hareket' diye tarif ettiği şefkat ve muhabbet içerisinde yapmış. Bugün dünyanın birçok yerinde 40'tan fazla dile çevrilen eserleriyle milyonlarca insanın imanının kurtuluşuna vesile olmuş. Sergide Bediüzzaman ve talebelerinin inanılmaz macerası anlatılıyor.''
Yüce, Bediüzzaman Saidi Nursi'nin 1873-1960 yılları arasında yaşadığını, sergide 1927-1960 yılları arasındaki hayatı ve bu devrede yazdığı eserlerin ele alındığını belirterek, ''Bediüzzaman bütün hayatını iman ve Kur'an hizmeti yolunda geçirmiş. Hiçbir siyasi olayın içinde olmamış. Sadece insanların imanlarının, ebedi hayatlarının kurtulması için çalışmış. Sergiye gelenler bu hayattan kesitler görecekler'' dedi.
Bediüzzaman'ın, Osmanlı'yı, Cumhuriyet'i ve çok partili dönemi yaşadığını anlatan Yüce, şöyle devam etti:
''Milli mücadeledeki üstün gayretlerinden dolayı Birinci Meclis ve Mustafa Kemal tarafından ısrarla Ankara'ya davet ediliyor. Kısa bir süre Ankara'da kaldıktan sonra dönemin idarecileriyle yolları ayrılıyor ve Van'a dönüyor. Şeyh Said isyanı vesile edilerek birçok alim ve aşiret reisiyle beraber batıya sürülüyor. İşte biz bu sergide 1926'da önce Burdur'a, sonra Isparta Barla'ya sürgün edilen Saidi Nursi'nin kendi tabiriyle 'İkinci Said' dediği bu dönemi yansıtmaya çalışıyoruz.''
Risale-i Nur'ların orijinal el yazmalarının yanı sıra birçok belge ve fotoğrafın yer aldığı serginin daha önce açıldığı Ankara, İstanbul, Şanlıurfa, Van ve Almanya'da yaklaşık 120 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini kaydeden Yüce, duygulanan birçok ziyaretçinin gözyaşlarını tutamadığını kaydetti.
Yüce, 27 Kasımdan itibaren Balçova Termal Tesisleri salonlarında 6 gün boyunca açık kalacak ve ücretsiz gezilebilecek sergiye, İzmirlileri davet etti.
AA
 
Üst