Türkiye'de ilk kez, Yahudi soykırımını anma günü düzenleniyor

Hikem

Kıdemli Üye
Katılım
31 Ağu 2009
Mesajlar
6,073
Tepkime puanı
702
Puanları
0
Türkiye'de ilk kez, Yahudi soykırımını anma günü düzenleniyor


Almanya'da Filistin'deki soykırım ve vahşeti gözler önüne seren Kurtlar Vadisi Filistin filmi yasaklanırken; birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de ilk defa Yahudi soykırımına ilişkin resmi bir tören düzenlenecek. AKP hükümeti döneminde 2005 yılında BM Genel Kurulu'nda kabul edilen ''27 Ocak Uluslararası Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü'' dolayısıyla bugün İstanbul'da bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek. Türkiye, BM'deki bu karara kabul oyu veren dört İslam ülkesinden birisi olmuştu.
  • akp-doneminde-bir-ilk-daha-medium-0.jpg


Hahambaşılık organizesi

Türkiye Hahambaşılığı ve Türk Musevi Cemaati'nin gerçekleştireceği anma programı Neve Şalom Sinagog'unda gerçekleştirilecek. 27 Ocak'ın seçiliş nedeni ise, en büyük Nazi ölüm kampı Auschwitz-Birkenau'dan kurtuluşun yıldönümü olması.

İlk defa böyle bir programı organize eden Hahambaşılık ise açıklamasında, ''Bir toplumu tümden yok etmeyi amaçlamış olan Holokost'un telin edilmesi, gelecekte soykırımların önlenmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınması ve yeni kuşakların eğitilmesine yönelik gayretlerin teşvik edilmesi bir insanlık borcudur" denildi.

Yahudi düşmanlığı, İslamofobi ve her türlü ırkçılık, yabancı karşıtlığı ve ayrımcılığın önlenmesine yönelik gösterilecek tüm çaba ve çalışmaların bütün dünya ülkelerinin görevi olduğu belirtilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 60. kurtuluş yıl dönümüne denk gelen 2005 yılında Auschwitz'de yapılan törene şahsen katıldığı, bundan sonraki senelerde de her 27 Ocak günü Dışişleri Bakanlığının bu anma gününün anlam ve önemini belirten birer açıklama yaptığı belirtildi.
Programda neler var?

Hahambaşılık, ilk defa gerçekleştirilecek program için geniş bir içerik hazırladı. Beyoğlu Şişhane'deki Neve Şalom Sinagogu'nda Türkiye Hahambaşılığı ve Türk Musevi Cemaatince düzenlenecek törene, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Dışişleri Bakanlığının da yetkili düzeyde bir katılım olacağı duyuruldu.

Tören öncesinde Primo Levi'nin ''Bunlar da mı insan?'' adlı sergisi açılacak. Yine Auschwitz'in Kurtarılışı'na ilişkin belgesel gösterimi olacak. Çeşitli konserlerin yer alacağı programda, Büyükelçi Ertan Tezgör ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu konuşma yapacak.

Daha sonra Türkiye Musevileri Hahambaşısı Rav İsak Haleva ile İstanbul Valisi Mutlu, Holokost kurbanları anısına mum yakacak. Mum yakma töreninin ardından Türk Musevi Cemaati Başkanı Sami Herman konuşma yapacak.

Anma töreni, keman virtüözü Sevil Ulucan'ın J. Achron'un ''Hebrew Melody'' adlı eserini seslendirmesiyle sona erecek.
Dışişlerinden anlamlı mesaj

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, Yahudi soykırımını kurbanlarını anma gününe ilişkin dün bir açıklama yaptı. BM Genel Kurulu'nın 2005 yılında oydaşma ile kabul ettiği bir kararla, her yıl 27 Ocak gününü Yahudi Soykırımı kurbanlarını anma günü olarak belirlendiği ifade edilen açıklamada, bu tarihin en büyük Nazi ölüm kampı Auschwitz-Birkenau'nun kurtuluşunun yıldönümüne denk geldiği hatırlatıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:


"Tarih boyunca insanlığa karşı işlenmiş en vahim ve emsalsiz bir suç olan Holokost'un tel'in edilmesi, gelecekte soykırımların önlenmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınması ve yeni kuşakların eğitilmesine yönelik gayretlerin teşvik edilmesi her Birleşmiş Milletler üyesi ülkenin görevi olduğu kadar, bir insanlık borcudur"
Türkiye'nin k
arşılıklı anlayış, hoşgörü, özgürlük, güvenlik ve demokrasiye olan inancından hareketle, Yahudi düşmanlığı, ırkçılık, yabancı karşıtlığı ve ayrımcılığın önlenmesine yönelik tavrını kararlılıkla sürdüreceği kaydedilen açıklamada, " Bu vesileyle, İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa'nın çeşitli merkezlerinde görev yaparken Nazi yönetiminin hedefi halindeki kişileri korumak ve Holokost'tan kurtarmak için kendi hayatlarını tehlikeye atmaktan hiçbir şekilde çekinmemiş olan diplomatlarımızı da saygı ve rahmetle anıyoruz" ifadesine yer verildi.
Türkiye'de onay verdi

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 1 Kasım 2005 tarihli 60'ıncı oturumunda, 27 Ocak günü "Uluslararası Yahudi Soykırımı'nı Anma Günü" olarak ilan edildi. Türkiye, İsrail'in hazırladığı 60/7 sayılı karar tasarısına açık destek veren dört İslam ülkesinden biri olarak tarihe geçti. 104 ülkenin altına imza attığı kararda BM Genel Kurulu, bütün devletlerden, gelecek nesilleri soykırım vahşeti konusunda bilgilendirmek için Yahudi Soykırımı'na ilişkin eğitim programları geliştirmelerini istemişti.
 

Yeni-OSMANLI

Yasaklı
Katılım
19 Eki 2010
Mesajlar
0
Tepkime puanı
195
Puanları
0
hayirda motor serde fren olanlardan olmak istiyorsak en azindan bu olayi kinamamiz,protesto etmemiz lazim.

Almanyada sürekli yahudi soykirimi anilir,bu konu sürekli canli tutulurki yahudiler mazlum gibi görüslün ve günümüzde isledileri zulümlerini kinayanlar cikinca ANTi-SEMITIST olarak damgalanabilsin.

Türkiydeki gelisme hayra alamet olmasada almanyanin durumuna düsecegimize inanmiyorum.
Almanya öyle bir durumdaki , yahudi aleyine haklida olsa,delillide olsa bir tek ses cikartanlarveya eser yayinlayanlar hemen fisleniyor,damgalaniyor,dislaniyor.

Türkiye bu duruma gelmez (insaAllah)
 

Mahpeyker

Kıdemli Üye
Katılım
2 Eyl 2009
Mesajlar
4,456
Tepkime puanı
742
Puanları
0
Daha sonra Türkiye Musevileri Hahambaşısı Rav İsak Haleva ile İstanbul Valisi Mutlu, Holokost kurbanları anısına mum yakacak. Mum yakma töreninin ardından Türk Musevi Cemaati Başkanı Sami Herman konuşma yapacak.




aaa yaksın tabii ya , islam hoşgörü dinidir .neden yakmayacak mış ? zavallı insanları anma töreni bu .diyalog şart !!!! olacak o kadarcık . hoşgörünüz nerde sizin yahu !

yazıklar olsun bu hoşgörüye .bu 27 oacak'ta holokost da ölenleri anma töreninin ,Türkiye'de kabul edildiğini bilen ve şimdiye kadar duyan var mıydı ? ben ilk defa duyuyorum ve diyecek söz bulamıyorum .
bazı tarihcilere göre ,dünyanın en büyük katliamı olarak nitelendirilen ,Srebrenitza'da hunharca katl edilen masum ve korumasız ,hatta NATO'nun kurduğu kamplara sığınıp ,resmen NATO'nun askerlerine teslim olduğu halde, o müslümanları acımadan zalim sırp komutanının önüne attıkları halde ,neden şimdiye kadar onları anma töreni yapılmadı dünya da ?
cevabı çok basit aslında - müslüman oldukları için -ölüme terk edildiler -NATO'nun koruması altında oldukları halde ,o kamptan dışarıya zorla çıkarıldılar -sırp askerli de gelip mantar gibi doğradılar o insanları -ve suçları her mazlumda olduğu gibi müslüman olmalarıydı .

bu "hoşgörü ve ılımlı islam aklı " ile biz daha neler görürüz neler .....
 

Hikem

Kıdemli Üye
Katılım
31 Ağu 2009
Mesajlar
6,073
Tepkime puanı
702
Puanları
0
Yahudilere soykırım yapıldığı iddiasını hangi gerekçelere dayandırıyorsun..Herkesin aynı şeyi söylemesi, ilimde delil ifade edermi?Galatı meşhur diye bir şey duydunmu?
 

Mahpeyker

Kıdemli Üye
Katılım
2 Eyl 2009
Mesajlar
4,456
Tepkime puanı
742
Puanları
0
bilhassa bu holokost'da öldürülen yahudilerin soyunu ,sopunu
incelediğinizde ,aslı türk olan yahudiler olduğu ortaya çıkıyor .
ve yine bu "katliamın" gerçek yüzü araştırıldığında ,abarttıkları kadar
has yahudilere işkence yapılmadığı ve hatta -daha da ileri gidecek olursak
İsrail'in kurulduğu tarihlere tekabül ettiği ve İsrail Godomanlarının
bütün dünya da ki yahudileri buraya çekebilmek için bir oyun olduğunu
bazı bilginler tarafından ortaya atıldığı/çıkartıldığını görüyoruz .
şu atasözünü de unutmamak lazım "ateş olmayan yerden, duman çıkmaz"

zaten has yahudi ,yahudi asıllı olanı ,sonradan yahudi olanı -evlilik ,din değiştirme gibi ,
" seçilmiş halk" olarak kabul etmez
ve yine yahudilerin ,bütün insanlığın ,Allah tarafından kendilerine hizmet için
yaratıldığı ve dünyaya gönderildiği gibi ,çok acımasız bir inançları vardır .
onun için başka ırka mensub birinin ölmesi suç değildir onlara göre ve
zerre miktarı acıma hissi ve vicdan azabı çekmezler .

zaten en çok Peygamber şehit eden yine beni israil' dir

ne olursa olsun " size yahudi ve hıristiyanlardan dost olmaz " mealde ki
ayeti unutmamamız gerekir - "suya düşen ,yılana sarılır" ama bu ayeti de
hatırından çıkarmaz -ilmi siyaset budur işte ...
 

Hikem

Kıdemli Üye
Katılım
31 Ağu 2009
Mesajlar
6,073
Tepkime puanı
702
Puanları
0
Roger Garaudy 'nin Türkçeye '' İsrail Mitler ve Terör'' diye çevrilen kitabı okunursa,'' Soykırım '' lafının nasıl bir '' mit'' olduğu kaynaklarıyla görülür....

Müslümanların bile böyle bir mite inanması, yahudilerin ''reklam'' daki mahirliğiyle açıklanabilir.Bu kitab ve diğer ilgili eserler okunursa yahıdilere yapılan zülmün arka planında sadece Nazilerin değil, ''siyonist'' liderlerin de olduğu görülür...
 
Üst