Türkiye Kayagazı İle Şaha Kalkıyor Kıskananlar Çatlayacak

Dua Nur

Kıdemli Üye
Katılım
29 Nis 2007
Mesajlar
37,459
Tepkime puanı
247
Puanları
0
  • Güneydoğu'da Shell'le ortak 5 kuyu açılacak. Türkiye gelecek yıldan itibaren kayagazı potansiyelini ortaya çıkartacak.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı heyeti kaya gazı araştırması ve üretimini incelemek için ABD ve Kanada'da temaslarda bulundu. Bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin Türkiye'ye yatırım yapmak istemesini değerlendiren Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'nin kaya gazı potansiyelini bu alanda tecrübeli şirketlerle birlikte ortaya çıkarmak istiyoruz. Enerji ithalatımızı azaltacak her kaynağın peşine düşmeye ve sonuna kadar değerlendirmeye kararlıyız" dedi.
  • ABD ve Kanada'yı ziyaret eden Enerji Bakanlığı heyeti, kaya gazı araştırması ve üretimini incelemekamacıyla sahaya indi. Petrol İşleri Genel Müdürlüğü heyeti tarafından gerçekleştirilen ziyarette kaya gazı teknolojisi konusunda bilgi alındı.
  • Heyet, kaya gazının arama ve üretiminin yapıldığı ABD ve Kanada'da kaya gazını düzenleyici, denetleyici, yönetici kurum ve kuruluşlarla, hidrolik çatlatma konusunda servis veren şirketlerle ve uzman meslek örgütleriyle görüşmeler gerçekleştirdi. Toplantılarda kaya gazı aranması, üretimi, denetimi, gözetimi, ruhsatlanması ve çevresel uygulamalar gibi konular gözlemlenerek aktarıldı.
  • Ziyaret sırasında toplantılar, görüşmeler ve saha araştırmalarında şunlar gerçekleşti:
  • • Kaya gazı üretim sahaları gezilerek hidrolik çatlatma (kaya gazı çıkartılması), yatay kuyu açılması operasyonları ve üretim tesisleri incelendi. Ayrıca sondaj ve üretim laboratuarlarıyla araştırma geliştirme tesisleri ziyaret edilerek kullanılan teknolojik cihazlarla ilgili bilgi alındı.
  • • Derin deniz sondajları eğitim simülatörleri izlenerek bilgi alındı.
  • • Çevresel etkiler, çevrenin korunması için alınan önlemler, ilgili kanun-tüzük ve bağlı mevzuatlar ve kamuoyu hassasiyetleri konularında bilgilendirme toplantıları gerçekleşti.
  • • Türk heyeti tarafından Türkiye'deki petrol arama ve üretim faaliyetleri ve Türkiye'deki yatırım ortamı ve olanaklarına ilişkin sunum yapılarak bilgi verildi. Beraberinde yeni petrol kanunu tanıtımı da yapıldı.
  • "POTANSİYELİ ORTAYA ÇIKARMAK İSTİYORUZ"
  • Heyetin temaslarını değerlendiren Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Kaya gazı hem dünya hem de bizim için yeni bir kaynak. Dünyada başarılı olmuş örnekleri incelemek üzere ABD ve Kanada'ya giden heyetimize gösterilen ilgiden memnuniyet duyduk. Türkiye'nin kaya gazı potansiyelini bu alanda tecrübeli şirketlerle birlikte ortaya çıkarmak istiyoruz. TPAO ve Türk özel sektörü, dünyanın yeni gözdesi kaya gazına yönelik olarak uluslararası şirketlerle birlikte yatırımlarını artıracaktır. Enerji ithalatımızı azaltacak her kaynağın peşine düşmeye ve sonuna kadar değerlendirmeye kararlıyız" dedi.
  • YIL SONUNDA OPERASYON BAŞLIYOR
  • Kaya gazı çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini belirten Taner Yıldız, "Trakya ve Güneydoğu Anadolu Bölgemizde, İç Anadolu ve diğer iç havzalarımızda kaya gazı potansiyeli var. TPAO, Trakya ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde, normal metotlarla üretilemeyen petrol ve doğal gaz bulgularını hidrolik çatlatma yöntemiyle üretmek amacıyla 4 yıldan bu yana çalışmalar yapıyor. TPAO tarafından öncelik verilen Güney Doğu Anadolu ve Trakya'da üretimi bitmiş ya da üretim yapılamamış eski kuyularda hidrolik çatlatma yapılarak üretim yapılması için bu yıl sonundan itibaren operasyona başlanacak'' dedi.
  • TRAKYA'DA PİLOT PROJE HAZIRLIĞI BAŞLADI
  • Bakan Yıldız, TPAO'nun Trakya'daki bir pilot projeyle, tek başına kaya gazı arama ve üretim faaliyeti yapmak üzere ön hazırlıklara başladığını belirtti. Yıldız şöyle devam etti:
  • "Kendi bünyemizde özel bir ekip oluşturduk. Buradan olumlu sonuç alırsak, o bölgede arka arkaya sondajlara devam ederiz. Mesela ABD'de ciddi bir kaya gazı üretimi var. Bu sayede 1000 metreküp gazı 105-110 dolara üretiyor ve neredeyse bu fiyattan satıyor. Kaya gazı üretimine başlayabilirsek bu kuşkusuz bizim için ekonomik olacak. TPAO Trakya'da Jeolojik ve jeofizik etüdleri yapıyor, hangi kuyularda nasıl bir çalışma yapılır onu tespit ediyor. Yıl sonuna doğru nokta tespit edilmiş olacak ve sondaj faaliyetlerine gelecek yılın ilk aylarında başlanacak gibi görünüyor. Burada mevcut olan kaya gazı potansiyelinin üretilebilirliğini görmemiz önemli."
  • Yıldız, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Batman ve Diyarbakır'da 4 ruhsat alanında Shell ile ortak kaya gazı ve petrol arama çalışmaları kapsamında 5 adet dikey kuyu açılacağını vurgulayarak, "Sonuçlara göre sonradan 2 yatay kuyu açılacak. TPAO dikey kuyulardan birinin sondajını da kendisi yaptı. Bu projelerin kısa zamanda gerçekleştirilmesiyle ülkemizin kaya gazı ve kaya petrolü potansiyeli ortaya konulacak'' diye konuştu.
haber7
 

Kaçak

Yeni
Katılım
21 Ara 2012
Mesajlar
8,416
Tepkime puanı
896
Puanları
0
Haber gaza gelmek , kahvede anlatmak , sıra arkadaşına ortaam Kaya gazı çıkcekmiş demekten öte geçmeyecek düzeyde kötü hazırlanmış
Kaya'nın gazı nedir nasıl oluşur nasıl alınır tek kelime yok üstelik bu gazın petrol versiyonu bile varmış hani kimbilir motor yağı bile çıkar
kaç metreküp kaçı kaç kuruş ne kadar rezerv var vs hiç bir bilgi yok
amerika amcamız neredeyse şuna mal ediyor ve o fiyata satıyor yani maliyetine çok güzel
yahu bir kaç bürokrat ABD gezisi yapmak istemiş gibi bir intiba oluştu bende
Haber 7 de yalakalık yapıvereyim demiş
Sevgili Duanur da sabah sabah çatlayanlara çakıvereyim demiş
Bu masalda burda bitmişşş
 

Dut_agaci

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ocak 2007
Mesajlar
7,219
Tepkime puanı
330
Puanları
0
Web sitesi
www.Menzil.Net
Bor ve Ağır Morfinlerin biz "ameleliğini" yapıyoruz.

Biz çıkartıp, işlenir hale getirip, amerikaya postalıyoruz.

Eğer bu da böyle olmayacaksa ne ala.
 

Dua Nur

Kıdemli Üye
Katılım
29 Nis 2007
Mesajlar
37,459
Tepkime puanı
247
Puanları
0
Kaya gazı için ilk sondaj bu ilimizde vuruluyor

Türkiye'nin ilk şeyl (petrol ve doğalgaz) kuyusu, bu ay içerisinde Diyarbakır'da açılıyor. Shell'in operatörlüğünde açılacak kuyuda 3 bin metreye inilecek. Üç bin metreden sonra sağlı-sollu yatay devam edecek çalışmalarda olumlu emarelere ulaşılırsa, Shell bölgede 20'nin üzerinde kuyu açacak. Enerji yönetimi kaynakları, çalışmalardan umutlu olduklarını ve aramalarda gazın yanında petrol emaresine de ulaşılabileceği bilgisini verdi.

Kaya gazı olarak da adlandırılan şeyl çalışmalarında
son dönemde ABD'de önemli gaz rezervlerine ulaşıldı. ABD'nin üretime geçmesiyle gaz fiyatlarında Avrupa ülkelerine göre büyük oranda düşüşler yaşandı. Şeyl çalışmaları, son zamanlarda Türkiye'de de konuşulmaya başlandı. Bu kapsamda Shell ve TPAO, Diyarbakır-Batman bölgesinde çalışmalara başladı. ABD Enerji Bakanlığı ve TPAO verilerine göre Türkiye'nin Erzurum, Diyarbakır ve Trakya alanlarında şeyl gazı olduğu bilgilerine yer veriliyor. Şeyl kısaca, kayaçların küçük gözeneklerinde bulunan ve yatay sondajla üretilen konvansiyonel olmayan enerji kaynakları (petrol, doğalgaz) olarak tanımlanıyor.

KAPANAN KUYULAR AÇILACAK

Enerji yönetimi kaynakları, Güneydoğu Bölgesi'ndeki şeyl gazı ve petrol çalışmalarından ümitli. Milli petrol şirketi TPAO ve Shell'in çalışmalarıyla bölgedeki somut verilere ulaşılacak. Bu kapsamda Güneydoğu'da üretimi biten veya azalan kuyuların kaya gazı için yeniden açılması planlanıyor. Dünyada yeni model olan kayaların içindeki gaz ve petrolün bulunmasını "sezaryenle petrol bulma" şeklinde yorumlayan enerji yönetimi kaynakları, Türkiye'de bu metotla ciddi petrol ve gaz rezervine ulaşılabileceği bilgisini verdiler. Shell, ilk planda iki kuyu açacak.

En
yüksek binadan 19 kat yüksek

Türkiye Petrollerleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Shell, Diyarbakır ve Batman şehirlerinin kuzeyinde petrol aramak için birlikte çalışmak üzere Kasım 2011'de anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre, "Dadaş Projesi" adı verilen arama faaliyetlerini Shell yönetecek. Dadaş Projesi, devlet tarafından verilen yaklaşık 1.500 kilometrekarelik dört adet ruhsatlı alanı; güneyde Diyarbakır ile Batman ve kuzeyde Hazro ilçesi yakınlarında bir nokta ile proje alanını çaprazlama kesen Diyarbakır ve Silvan arasındaki otoyol arasındaki üçgeni oluşturuyor. Ruhsat kapsamında Shell, TPAO ile birlikte yerin 3.000-4.500 metre altında bulunan bir şeyl tabakasında petrol arayacak. Bu katman, uçtan uca 28-43 adet futbol sahası kadar bir alana (Türkiye'nin en yüksek binası olan İstanbul Sapphire'ın yaklaşık olarak 13 veya 19 katı yüksekliğinde) denk geliyor. Hedef, Dadaş şeyl katmanının özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek.

haber7
 

reis

Kıdemli Üye
Katılım
15 Eki 2006
Mesajlar
10,901
Tepkime puanı
414
Puanları
0
Konum
Karadeniz
Kaya gazından da hava gazı çıkmazsa iyi... :)
 

Dua Nur

Kıdemli Üye
Katılım
29 Nis 2007
Mesajlar
37,459
Tepkime puanı
247
Puanları
0
Dört ilçede kaya gazı rezervi var

Türkiye'nin yeni hâzinesi kaya gazı olabilir.
İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Enerji Hammaddeleri ve Enerji Zirvesi ile Sergisi'nde (INERMA) konuşan Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Güven Önal, Bolu'nun 15 bin 371 nüfuslu ilçesi göynük'te birkaç milyar tonluk kaya gazı rezervi bulunduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayesinde, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı desteğiyle gerçekleşen INERMA'nın ikinci gününde enerji çeşitleri masaya yatırıldı. Ana sponsorluğunu Ciner Grubu'nun üstlendiği zirvenin ikinci gününde ısıtıldığında petrol ve gaz üreten organik bir kayaç türü olan shale gas (şeyi gazı) ya da bitümlü shale olarak da adlandırılan kaya gazı konuşuldu.

4 İLÇEDE REZERV BULUNUYOR

Önal, Türkiye'de özellikle Bolu Göynük bölgesinde birkaç milyar ton düzeyinde kaya gazlı karbonlu tabakalar olduğunu aktardı. Maden Tetkik Arama'nm (MTA) rezervleri araştırdığını belirten Önal, "Yerel halkın bu durumdan haberi olduğunu sanmıyorum. Maden Tetkik Arama (MTA) şu anda araştırıyor" dedi.
Göynük'teki hidrokarbondan petrol ve kömür üretilebileceğini ifade eden Önal şöyle konuştu:

"ABD'de çok önemli rezervler keşfedildi. Türkiye'de yeni araştırmaya başladık. Üretim aşamasına geçmiş değiliz, arama ve laboratuvar aşamasında. Kaya gazı Türkiye'ye 10 sene sonra gelir diye düşünüyorum"
Önal'ın verdiği bilgiye göre Göynük'ten sonra en fazla kaya gazı rezervi, Ankara'nın Beypazarı ile Nallıhan ve Konya'nın Ereğli, Niğde'nin Bor ilçelerinde bulunuyor.

http://www.haber10.com/ekonomi/dort_ilcede_kaya_gazi_rezervi_var-722012
 
Üst