Türkçe Olimpiyatı ve Medeniyetler Arası DİYALOG

ORHANCAN

Ordinaryus
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
2,536
Tepkime puanı
80
Puanları
0
Konum
-İSPARİT-
9-17 Haziran 2006 tarihleri arasında Uluslararası Türkçe OlimpiyatıYapıldı ama bazı arkadaşlar için tekrar hatırlamakta fayda görüyorum.


Uluslararası Türkçe Olimpiyatı


Uluslararası Türkçe Olimpiyatı (Eski adı: Yabancılar İçin Türkçe Yarışması) ilki 2003 yılında yapılan ve tüm dünyadan ana dili Türkçe olmayan en alt düzeyden en üst düzeye kadar Türkçe kullananların yetenek ve bilgilerinin sınandığı bir yarışmadır. Katılımcı sayısı ve ülkesi her geçen yıl artmaktadır. 2006 yılında yapılan yarışmaya dünya genelinden 84 ülkeden gelen yarışmacılar katılmışlarıdr.

Olimpiyat kapsamında yapılan yarışmalar:

TÜRKÇE YARIŞMASI (Okuma-Anlama, Dinleme, Konuşma, Yazma, Dil Bilgisi)
ŞİİR YARIŞMASI
ŞARKI YARIŞMASI
SAHNE OYUNLARI YARIŞMASI
KOMPOZİSYON YARIŞMASI
SUNUM YARIŞMASI
RESİM YARIŞMASI
HİKÂYE YARIŞMASI
ÜLKE TANITIM STANTLARI YARIŞMASI,
bölümlerinden oluşmaktadır. Yarışmaların ön elemeleri Ankara Kızılcahamam'da finalleri ise İstanbul'da düzenlenmektedir.

9-17 Haziran 2006 tarihleri arasında yapılacak 4. Uluslararası Türkçe Olimpiyatı'nın katılımcıları 84 ülkeden müracatın yapıldığı olimpiyada üst düzeyde ilgi duyulması basın ve TDK tarafından da önemsenmektedir. Dördüncüsü yapılan olimyata 355 yarışmacı katılmıştır. TBMM Başkanlığı, 2007 yılından başlayarak yarışmalara kurum olarak destek olacağını ve TBMM Özel Ödülü vereceğini açıklamıştır.

Türkçe olimpiyatlarının kapsamında gelişen tartışmalarda oldukça önem kazanmıştır. Bu konuda Hakkı Devrim, Mehmet Y. Yılmaz, Cüneyt Ülsever gibi önde gelen gazetecilerin eleştileri ve gözlemelri de öne çıkmaktadır. Bu tartışmalar nedeniyle yarışmaların yapılacağı merkez ismini Türkçeleştirme gereği duymuştur.


Tertip Komitesi [değiştir]Başkan: Prof. Dr. Mehmet Sağlam - Etik Kurulu Başkanı

Üye: Yıldırım Akbulut - T.C. Eski Başbakanı

Üye: Vehbi Dinçerler - T.C. Milli Eğitim Eski Bakanı

Üye: Prof. Dr. Mustafa İsen - T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Müsteşarı

Üye: Hasan Kaplan - M.E.B. Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürü

Üye: Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu - Türk Tarih Kurumu Başkanı

Üye: Prof. Dr. Şükrü Halük Akalın - Türk Dil Kurumu Başkanı

Üye: Hakan Fidan - TİKA Başkanı

Üye: Dr. Mustafa Balçık - TÜRKSOY Genel Müdür Yardımcısı

Üye: Prof. Dr. Mehmet Saray - Atatürk Araştırmaları Merkezi Başkanı

Akademik Danışman: Prof. Dr. Fuat Bilkan - TOBB Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Bölüm Başkanı

Genel Sekreter: Orhan Keskin - Uluslararası Dil Öğretimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü: Gürkan Vural - Fon Da Ajans A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

Dış İlişkiler Koordinatörü: Tuncay Öztürk - Dilset Yayınları Yayın Yönetmeni
 

ORHANCAN

Ordinaryus
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
2,536
Tepkime puanı
80
Puanları
0
Konum
-İSPARİT-
83 ülkeden 355 öğrenci Türkçelerini yarıştıracak


Meclis Başkanı Bülent Arınç ’ın olimpiyat meşalesini yakmasıyla başlayacak final gecesine yarışmaya iştirak eden ülkelerin büyükelçileri de katılacak.

Uluslararası Dil Öğretim Derneği tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatı beş gün sürecek. Amerika’dan Vietnam’a, Brezilya’dan Tanzanya’ya 83 ülkeden 355 yabancı öğrenci, Türkiye’de “En iyi Türkçe” için yarışacak.

Kültür Bakanlığı ve Türkiye’yi Tanıtma Fonu tarafından da desteklenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatı 2003 yılından beri düzenleniyor. 17 ülkeyle başlayan yarışmaya ilgi her geçen yıl biraz daha artıyor. Olimpiyatın 9-14 Haziran tarihlerindeki yarışma bölümü Ankara Kızılcahamam ’da, finali ve ödül töreni ise İstanbul’da Myshowland ’de yapılacak.

Yarışma dokuz kategoride gerçekleştirilecek. Yarışmayı kazananlara madalya ve para ödülü verilecek. Türkiye’deki yarışma için tam bir yıldır hazırlanan 355 yarışmacı, kendi ülkelerinde de bir dizi sınav ve yarışma sonrasında seçilen öğrencilerden oluşuyor. 13-21 yaş arası öğrencilere açık olan yarışma, ülkesinde öğrenim gördüğü dilin dışında yabancı dil olarak Türkçeyi seçmiş olanlara açık. Ülkesini temsil edecek öğrencinin, önce sınıf, ardından okul, son olarak da okullararası düzenlenen Türkçe yarışmasında ülkesinde birinciliği kazanmış olması gerekiyor. Ülkeler, tek öğrenciyle katılabildiği gibi takım halinde de yarışabiliyor.

Türkçe Olimpiyatı’na katılacak ülkeler:

ABD, Afganistan, Almanya, Arjantin, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bangladeş, Belarus, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Burkina Faso, Burma, Brezilya, Cezayir, Çad, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Endonezya, Etiyopya, Fas, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Gana, Gine, Güney Afrika, Güney Kore, Gürcistan, Hindistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İtalya, Japonya, Kamboçya, Kamerun, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kırım Ö.C., Kolombiya, Kosova, Laos, Letonya, Litvanya, Macaristan, Madagaskar, Makedonya, Malavi, Malezya, Mali, Meksika, Mısır, Moğolistan, Moldova, Moritanya, Mozambik, Nahçivan Ö.C., Nepal, Nijer, Nijerya, Norveç, Orta Afrika Cumhuriyeti, Pakistan, Polonya, R.F. Tataristan, Romanya, Rusya Federasyonu, Senegal, Srilanka, Sudan, Şili, Tacikistan, Tanzanya, Tayland, Türkiye, Türkmenistan, Uganda, Ukrayna, Vietnam ve Yemen.
 

ORHANCAN

Ordinaryus
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
2,536
Tepkime puanı
80
Puanları
0
Konum
-İSPARİT-
Türkçe yarışması için 5 kıtadan gelenleri görünce Myshowland adından vazgeçti


Uluslararası Türkçe Olimpiyatı’nın yapılacağı Myshowland, adını İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi olarak değiştiriyor. Sahibi Mustafa Özbey, isim değişikliğinin gerekçesini açıklarken tüm Türkiye'ye örnek olacak mesajlar verdi: “5 kıtadan yabancılar gelip Türkçe konuşurken buranın adının İngilizce olması büyük saçmalıktı.”

İstanbul 17 Haziran'da Türkiye ve Türkçe için çok önemli bir törene ev sahipliği yapacak. 84 ülkeden Türkiye'ye gelen dili, dini, ırkı ve rengi farklı 355 öğrenci, düzenlenecek olimpiyatta Türkçelerini yarıştıracak. Ödül töreni ise Avrupa'nın en büyük gösteri merkezi Myshowland'de gerçekleştirilecek.

Uluslararası Türkçe Olimpiyatı, aynı zamanda ilginç bir değişime de sahne olacak. Bugüne kadar markasını zihinlere kazıyan Myshowland törende ‘İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi' adıyla görücüye çıkacak. Myshowland'in sahibi Mustafa Özbey isim değiştirme kararına nasıl vardığını Zaman'a anlatırken, tüm Türkiye'ye örnek olacak mesajlar verdi: “5 kıtadan yabancılar gelip Türkçe konuşurken ve Türkçe bir dünya dili olmaya başlarken benim yerimin adının İngilizce olması büyük bir saçmalıktı. Utandım. Türkçe olimpiyatını düzenleyen insanların heyecanını, Türklüğe, bayrağa ve Türkçeye olan sevgilerini görünce Myshowland'in adını değiştirmeye karar verdim. Onların heyecanı bana da yansıdı.” Türkçeleştirme çalışmalarına başladığını aktaran Özbey, kurumsal kimliği değiştirmenin zaman aldığından yakındı. Türkiye'de bankalar dahil birçok firma ve yer isminin İngilizce olduğuna dikkat çeken Özbey, “Yaptığımız, yabancı isimli yerlere inşallah örnek olur.” temennisinde bulundu.

Özbey'in kararı kamuoyundan büyük destek görürken, dil bilimciler, atılan adımın devamını istedi. Konuyu ilk kez gündeme getiren gazeteci yazar Mehmet Y.Yılmaz, dün Hürriyet'teki köşesinde Özbey'e teşekkür etti. TOBB Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan da, Myshowland'in adını Türkçeleştirmesinin olimpiyatın başarılarının bir göstergesi olduğunu söyledi. Bilkan, “Asya, Avrupa, Amerika, Afrika ve Avustralya'da Türkçe öğrenen binlerce öğrencinin mevcudiyeti, Türkçenin dünya dilleri arasında hak ettiği konumu elde edeceğini gösteriyor.” dedi. Gazeteci-yazar Hakkı Devrim ise “İnşallah bu bir başlangıç olur, akılları başlarına gelir.” değerlendirmesinde bulundu. Devrim, yabancı isim merakına çok üzüldüğünü vurgularken kendisiyle ilgili ilginç bir ayrıntı verdi: “Adresime bile Hürriyet Medya Towers yazmıyorum, utandığım için Hürriyet Binası yazıyorum.”

5 bin 600 oturmalı koltuk sayısı ve teknoloji sistemiyle dünyanın ikinci, Avrupa’nın en büyük gösteri merkezi Myshowland 1999 yılında Mydonose Showland adıyla kurulmuştu. 15 milyon dolara mal olan gösteri merkezini Mustafa Özbey 2004 Aralık ayında devralmış, ismini Myshowland olarak değiştirmişti.

Konuyu Hürriyet yazarı Mehmet Y. Yılmaz köşesinde gündeme taşıdı. Yılmaz, önceki günkü yazısında Uluslararası Türkçe Olimpiyatı’nın düzenleneceği yerin adının Myshowland olmasındaki çelişkiye işaret ederek “Türkçe Olimpiyatı düzenlemek için İstanbul’da adı Türkçe olan bir yer bulunamamış mı diye düşündüm. Düşündükçe de bunun ne kadar güç bir iş olduğunu bir kez daha gördüm. Binalara, işyerlerine İngilizce isimler takılması yeni bir uygulama değil aslına bakarsanız. Ama bunun giderek çığırından çıktığı da kimse için bir sır olmamalı. Pazar günü Hürriyet’in sayfalarını dolduran yeni konut sitelerinin ilanlarına şöyle bir bakmak bile bunu görmek için yeterli. Yakında İstanbul’da oturan birinin adresine bakarak onun Londra’da yaşadığı düşüncesine kapılırsanız hiç şaşırmayın.” diye yazmıştı.

TOBB Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı ve Olimpiyat Akademik Danışmanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan, Myshowland’in adını Türkçeleştirmesinin önümüzdeki yıllarda ‘Uluslararası Türkçe Olimpiyatı’nın sağlayacağı başarıların bir göstergesi olduğunu söyledi. Bilkan ayrıca, “İnsanlar arası iletişimin hız kazandığı günümüzde Türkiye’nin yeni yeni coğrafyalarla tanışıp kaynaşması, Asya, Avrupa, Amerika, Afrika ve Avustralya’da Türkçe öğrenen binlerce öğrencinin mevcudiyeti, Türkçenin dünya dilleri arasında hak ettiği konumu elde edeceğini gösteriyor.” dedi.
 

ORHANCAN

Ordinaryus
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
2,536
Tepkime puanı
80
Puanları
0
Konum
-İSPARİT-
Türk Dil Kurumu, onur ödülü verecek

Mustafa Özbey'e en büyük destek Türk Dil Kurumu'ndan geldi. TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, konuyu öğrendikten sonra Özbey'i bizzat telefonla arayarak tebrik etti ve kendisine onur ödülü verileceğini bildirdi. Uluslararası Türkçe Olimpiyatı'nın isim değişikliğine vesile olmasının önemine de işaret eden Akalın, "Tertip komitesi üyesi olduğum olimpiyatın ödül törenine yabancı isimli bir yerde yapılacağı için katılmayacaktım. Artık seve seve ve büyük bir memnuniyetle katılıp her yerde de Mustafa Özbey'i örnek göstereceğim." dedi. Yüzde 100 Türk malı olan ürünlere bile yabancı isim konulmasına tepki gösteren Haluk Akalın, şu çağrıyı yaptı: "Nasıl ki çocuklarımıza geleneklerimizden gelen ve Türkçenin varlığında yer alan adlar veriyoruz, işyerlerimize de Türkçe adlar verelim."



Ş. Haluk Akalın - Lütfen işyerlerimize Türkçe isim koyalım

Türk Dili Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, isim değişikliğinden dolayı Myshowland’in sahibi Mustafa Özbey’i telefonla arayarak tebrik etti ve kendisine Türk Dili Kurumu Onur Ödülü verileceğini açıkladı. Uluslararası Türkçe Olimpiyatı’nın isim değişikliğine vesile olmasının önemine işaret eden Akalın, “Tertip komitesi üyesi olduğum olimpiyatın ödül törenine yabancı isimli bir yerde yapılacağı için katılmayacaktım. Artık seve seve ve büyük bir memnuniyetle katılıp her yerde de Mustafa Özbey’i örnek göstereceğim.” dedi. Yüzde 100 Türk malı olan ürünlere bile yabancı isim konulmasına tepki gösteren Haluk Akalın, yabancı isimli ürünlerin Türkçenin dünya dili olmasına engel olduğunu kaydetti. ‘Sokaklardaki tabela kirliliğini önlemek için bütün işyeri sahiplerine Türkçeye özen göstermeleri ve Türkçe isim koymaları’ çağrısında bulunan Akalın, “Nasıl ki çocuklarımıza geleneklerimizden gelen ve Türkçenin varlığında yer alan adlar veriyoruz, işyerlerimize de Türkçe adlar verelim.” dedi.


Hakkı Devrim - Bu değişiklik inşallah bir başlangıç olur

Gazeteci yazar Hakkı Devrim, Myshowland’in isminin Türkçeleşmesi konusuna destek verirken, “Geç bile kaldılar. İnşallah bu bir başlangıç olur, akılları başlarına gelir.” değerlendirmesinde bulundu. Yabancı isim kullanılmasını bir türlü anlayamadığını vurgulayan Devrim,

“Yabancı isimliler kalitelidir, güzeldir gibi bir mantık yerleştirmeye çalışıyorlar; ama bunu kendi halkına nasıl yapıyorlar aklım almıyor. Bence Türkçe isim seçseler daha fazla kazanırlar. Bu yabancı isim merakı beni çok üzüyor ve rahatsız oluyorum. Adeta isyan ediyorum. Adresime bile Hürriyet Medya Towers yazmıyorum, utandığım için, Hürriyet Binası yazıyorum.” diyor.

Myshowland’in sahibini tebrik eden Hakkı Devrim, uygulamanın diğer yabancı isimli yerlere örnek olmasını istiyor.
 

ORHANCAN

Ordinaryus
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
2,536
Tepkime puanı
80
Puanları
0
Konum
-İSPARİT-
Bu bir destandır, bunu herkes görmeli


TBMM Başkanı Bülent Arınç, önümüzdeki yıldan itibaren Türkçe Olimpiyatları’nda dereceye girenlere ‘TBMM özel ödülü’ vereceklerini söyledi. İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi’nde yapılan törende duygulu bir konuşma yapan Başkan Arınç, “Bu bir destandır.

Bunu herkesin görmesi lazım. Düşünebiliyor musunuz? Şili’den, Vietnam’dan, Güney Asya’dan, Güney Afrika’dan, Orta Asya’nın buzullarından gelen isimlerini yeni duyduğumuz, haritada yerini gösteremeyeceğimiz ülkelerin çocukları Türkçe konuşuyor. Bu muhteşem bir başarıdır. Akıl havsalasının almayacağı bir şeydir.

Mozambik’ten Şili’ye kadar bu güzel eğitim kurumlarını o ülkelere kazandıran milletime teşekkür ediyorum. Bu işi düşünen bir kişi var. Milyonlarca insan bizi gözyaşı dökerek izliyor. Ama bunların içinde birisi var ki hüzünlü gurbette televizyon başında bizleri izliyor. O güzel insana milletim adına teşekkür borcum var. Hüzünlü gurbet bir an önce bitsin, vuslat gerçekleşsin.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında yurtdışına giden öğretmenlerin fedakarlıklarını anlatan Arınç, bizzat gözlemlediği olayı şu sözlerle anlattı: “ODTÜ, Bilkent, Boğaziçi, Hacettepe mezunu, 21-22 yaşında, yüzüne bakmaya doyamadığımız gencecik kızlarımız Moğolistan’ı bile yakın görüyorlar. Çuvaş’a, Vietnam’a, Japonya’ya gidiyorlar. Bu öğretmenlerin bir sözü ile bitiriyorum konuşmamı. Bunu da Mehmet Sağlam’dan işitmiştim. Çok uzak bir yerdeki okulda pırıl pırıl bir genç kız. ‘Ne yapıyorsunuz?’ ‘Öğretmenim efendim’ ‘Nerden mezunsunuz?’ ‘ODTÜ, Bilkent...’ ‘Ne zaman geldiniz?’ ‘2 yıl önce’ ‘Ailenizi özlemediniz mi? Türkiye’ye ne zaman dönmeyi düşünüyorsunuz?’ Hepinizi o gençleri alkışlamaya davet ediyorum. Verdiği cevabı söylüyorum: ‘Biz buraya dönmek için gelmedik.’ Pırıl pırıl bir dünya, barış, huzur, sevgi ve gözyaşı dolu, ama bir gün mutlaka gerçekleşecek. Bu sevgiyi büyütenlere, bu hizmete en küçük yardımcı olanlara kadar herkese teşekkür ediyoruz.”


http://www.turkokullari.net/index.ph...=53&Itemi d=2
 

ORHANCAN

Ordinaryus
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
2,536
Tepkime puanı
80
Puanları
0
Konum
-İSPARİT-
Gül : Yurtdışındaki Türk okulları gururumuz


İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) toplantısı için Bakü’de bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül dün Türk işadamları tarafından inşa edilen Kafkas Üniversitesi’ni ziyaret etti. Rektör Prof. Dr. Ahmet Saniç, Çağ Öğretim Şirketi bünyesinde çalışan Kafkas Üniversitesi ve Azerbaycan’daki özel okulları ile ilgili Bakan Gül’e bilgiler verdi.

Azerbaycan’da kurulan eğitim kurumlarına ilişkin bir sinevizyon gösterimi izleyen bakan, buradaki konuşmasında, yurtdışındaki özel okulların ve ünivesitelerin Türkiye’nin gurur kaynağı olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı, “Eğitim bir milletin geleceğidir. Eğitim iyi olunca oradan yetişen gençlerin yapamayacağı, başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Azerbaycan da, Haydar Aliyev de bunun farkında idi. Sayın İlham Aliyev de bunun farkındadır. Bu yüzden size büyük destek veriyorlar.” şeklinde konuştu. Gül, daha sonra Dünya Bilim Olimpiyatları’nda madalyalar kazanan öğrencileri ödüllendirdi. Törende Bakan Gül’e de bir plaket ve hediye takdim edildi.

Ramil İsmayılov, Bakü
 

ORHANCAN

Ordinaryus
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
2,536
Tepkime puanı
80
Puanları
0
Konum
-İSPARİT-
Pervez Müşerref'ten Türk eğitimcilere fedakârlık ödülü

8 Ekim Pakistan depremi sırasında yapılan yardım ve faaliyetlerinden ötürü Pak-Türk Uluslararası Çağ Eğitim Vakfı, “Sitar-i-Esar” adındaki ‘Cumhurbaşkanlığı Fedakarlık Ödülü’ne layık görüldü.

Ödül, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 30 Haziran Cuma günü düzenlenecek resmi törenle Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref tarafından vakfın idare müdürü Fesih Çelik’e verilecek.

Pak-Türk Uluslararası Eğitim Vakfı, 11 yıldır İslamabad, Karaçi, Lahor, Kuetta, Mutlan ve Hairpur olmak üzere Pakistan’ın yedi ayrı şehrinde 14 okulla faaliyet gösteriyor. Bu okullarda 3 binin üzerinde öğrenci eğitim görüyor, 100’ü Türk 250 öğretmen bu okullarda görev yapıyor. Ayrıca, Pakistan tarihinin en büyük doğal afetinden sonra Pak-Türk Eğitim Vakfı öğretmen ve doktorları, bölgeye devletten bile önce giden insani yardım ekibi olma özelliğini taşıyor.

İslamabad, Cihan
 

ORHANCAN

Ordinaryus
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
2,536
Tepkime puanı
80
Puanları
0
Konum
-İSPARİT-
Türk okulları, bulundukları ülkenin övünç kaynağı

Türk müteşebbislerin çabalarıyla dünyanın değişik yerlerinde açılan okullar, bulundukları ülkede büyük takdir görüyor. Devlet yetkilileri, akademisyenler ve işadamları, çocuklarını bu okullara göndermek için adeta birbiriyle yarışıyor.

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’nin annesi Prof. Dr. Giuli Alasania Saakaşvili, kolejlerin, bulundukları ülkelerle Türkiye arasında köprü görevi gördüğünü vurguluyor. Tacikistan Sanayi Bakan Yardımcısı Abdulkerim Nigmetov da, kardeşlik bağları ve ekonomik işbirliğinin oluşmasını sağlayan Türk okullarına minnettar olduklarını belirtiyor. Moğolistan İnşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanı Janlav Narantsatsralt ise hükümet olarak Türk okullarının arkasında durduklarını kaydediyor. Kazan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Damir İshakov, ülkesindeki Türk okullarına kapasitesinin 26 katı müracaat yapıldığına dikkat çekiyor. Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Prof. Dr. Orozobek Moldaliyev, “Ülkemizde başka devletlerin açtığı eğitim kurumları da var. Ancak buralardan yetişenler eğitim ve terbiye açısından Türk okullarının yerini tutmuyor.” diyor. Azerbaycan Özel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selahattin Halilov, bu okullarda eğitim gören gençlerin Azerbaycan’ın geleceğine imza atacağını belirtiyor. Tacikistan’daki Türk kolejlerinden mezun olan bazı işadamları ise ticari ilişkilerde artık Çin yerine Türkiye’yi tercih ettiklerine dikkat çekiyor.


--------------------------------------------------------------------------------

Türk okulları ülkemiz için övünç kaynağı’

Türk girişimciler tarafından dünyanın birçok ülkesinde açılan okullar hem bu ülkelere giden devlet yetkililerinin hem de okullarda eğitim görenlerin ortak övünç kaynağı oluyor. Türk okullarına yapılan başvuruların izdiham derecesinde kalabalık olması nedeniyle ancak sınavla öğrenci alınabiliyor. Çocuklarını bu okullarda okutmak isteyenler kontenjanın artırılmasını istiyor. Okulların bulunduğu ülkelerdeki yetkililer övgüyle bahsederken, sayılarının artması için her türlü desteği verdiklerini belirtiyor.

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin annesi Prof. Dr. Giuli Alasania Saakaşvili, aynı zamanda bir Türk okulunda öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Uluslararası Karadeniz Üniversitesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Saakaşvili, Türk kolejlerinin Türkiye ile kuruldukları ülkeler arasında işbirliğini sağlayan başlıca faktörlerden olduğunu söylüyor. Saakaşvili, Türkiye'nin eğitim yatırımlarıyla başta Gürcistan olmak üzere birçok ülkede başarılı neticelere kavuştuğunu dile getirerek önümüzdeki dönemde bu tür yatırımların devam etmesi gerektiğini belirtiyor. Torunları Türk kolejinde eğitim gören Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı Akademisi Dünya Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orozobek Moldaliyev de bu okulların ülkeleri için önemine işaret ediyor. Kolejlerin Kırgız gelenekleriyle çatışmayan ve kimliğini inkar etmeyen nesiller yetiştirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Moldaliyev, "Ülkemizde başka devletlerin açtığı eğitim kurumları da var. Ancak yüksek ücretlerle eğitim verilen bu kurumlardan yetişenler terbiye açısından Türk okullarının yerini tutmuyor." diyor.

Tacikistan’da 14 yıl önce açılan Türk okullarında okuyan öğrencilerden bazıları bugün birer işadamı olarak Türkiye’yi ziyaret etti. Tacikistan Sanayi Bakan Yardımcısı Abdulkerim Nigmetov ile birlikte Bursa’ya gelen bir grup işadamı buradaki çeşitli fabrikaları gezerek bilgi aldı. Tacik işadamları bir taraftan Türk işadamları ile anlaşmalar yaparken diğer yandan iki ülke arasındaki barış ve diyalog köprülerinin oluşmasını sağlıyor.

Türkiye’yi ve Türkleri bu okullar sayesinde sevmeye başladıklarını anlatan Tacikistanlı genç işadamları, Türk okullarında öğrendikleri Türkçe yardımıyla alışverişlerinde Çin yerine Türkiye’yi tercih ettiklerini söyledi. Türk cumhuriyetlerinden işadamları, Türkiye’nin değişik illerini dolaşarak Türk sanayicileri ile iş anlaşmaları sağlıyor.

Heyetteki Tacik işadamları daha önce bu ülkede açılan Türk okullarında eğitim görmüş. Türk müteşebbisleri tarafından ülkelerinde açılan okullar sayesinde Türkiye’yi tanıyıp sevmeye başladıklarını anlatan Tacikli genç işadamları, bu okulların aynı zamanda iki ülke arasındaki barış ve diyalog köprülerinin oluşmasında önemli rol oynadığını söyledi. Çin’de daha ucuz ürünler olmasına rağmen Türkiye’yi tercih ettiklerini belirten Tacik işadamları, bunda en önemli etkenin okulda öğrendikleri Türkçe ve Türkiye sevgisi olduğunu anlattı.

Türk okullarından mezun olan elektronik firması sahibi İbrahim Miryerov, “Bir zamanlar öğrenci olarak Türk okullarında okurken bugün ülkenizi bir işadamı olarak ziyaret ediyorum. Bu okullar kendimiz ve ailelerimizin yanı sıra iki ülke arasında barış ve diyalog köprülerinin oluşmasına katkıda bulunuyor.” dedi. Tekstilci Şuhrat Azizov da Türk Ekonomi Lisesi’nden mezun olduğunu belirterek, “Türkçeyi bildiğim için hiçbir sıkıntı yaşamıyorum. Türklerle çok rahat diyalog kuruyorum. Bu okulların benim hayatımda çok önemli bir yeri var. Ayrıca bu okulların iki ülke halkları arasında dostluk bağlarının geliştirilmesinde büyük katkıları var.” şeklinde konuştu.

Kocaeli’nde düzenlenen 1. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’ne katılan konuşmacılar da Türk okullarından övgüyle bahsetti. Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı Akademisi Dünya Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orozobek Moldaliyev, bu okulların ülkeleri için önemine işaret ederek, “Ülkemizde başka devletlerin açtığı eğitim kurumları da var. Ancak yüksek ücretlerle eğitim verilen bu kurumlardan yetişenler terbiye açısından Türk okullarının yerini tutmuyor.” dedi.
 

ORHANCAN

Ordinaryus
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
2,536
Tepkime puanı
80
Puanları
0
Konum
-İSPARİT-
Yüksek ahlâklı bir nesil yetiştiriliyor

Antalya'da yapılan 10. Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Kurultayı'nda da Türk okullarından övgüyle bahsedildi. Kırgızistan Milli Eğitim Bakanı Nur Ulu Doshol, kendi ülkesindeki Türk okullarının eğitim sistemlerinde büyük bir rol üstlendiğini söyledi. Doshol, "Kırgızistan'ın her yerinde açılan lise ve üniversitelerin bizim yakınlaşmamızda önemli rolü oldu." dedi. Azerbaycan Cumhuriyeti Ulusal Televizyon ve Radyo İdaresi Başkanı Nushiravan Maharramov ise düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi: "Biz öz çocuklarımızı bu okullara gönderiyoruz. Burada çok yüksek ahlaklı bir terbiye gösteriliyor. Dünya standartlarına uygun tahsil veriliyor. Bu bakımdan hesap edildiği zaman, bu okullarda okuyan çocuklar, gelecekte Türk dünyası için çok önem taşımaktadır.

Türk dünyası onlarla dünyaya açılacak. Biz böyle düşünüyoruz." Türk Kurultayı'nın önde gelen akademisyenlerinden Tatar kökenli bilim adamı Yeditepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nadir Devlet de Türk adının duyulmasında bu okulların ve yayınların büyük rolü olduğu tespitinde bulunduktan sonra, "Buradaki gençler Türkçe öğreniyorlar. Kendi anadillerini öğreniyorlar. Rusya Federasyonu'nda kendi anadillerini bilmeyen gençler vardı. Çok hayırlı bir hizmet " şeklinde konuştu.



Ülkem adına okullara ve öğretmenlere minnettarım

Tacikistan Sanayi Bakan Yardımcısı Abdulkerim Nigmetov, Türk okullarından mezun olan gençlerin bugün gerek Türkiye’de gerekse Tacikistan’da çeşitli üst düzey noktalarda hizmet ettiklerini söyledi. Bakan Yardımcısı Nigmetov, okulların, Tacik gençlere kaliteli eğitim vermesinin yanısıra iki ülke arasındaki sosyal, kültürel bağları artırdığını belirtti.



Eğitim alanında birbirimize karşılıklı destek verelim


Moğolistan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı D. Damba Ochır, şunları dile getirdi: ”Ülkemde lise düzeyinde eğitim veren 5 Türk okulu var. Türk okulları diğerlerine göre daha kaliteli. Ülkemizden Türkiye'ye gelip okuyan pek çok öğrenci var. Geçen nisan ayında Milli Eğitim Bakanı'mız Türkiye ile eğitim alanında anlaşmalar yaptı. İsteriz ki daha fazla öğrencimiz Türkiye'de okusun. Karşılıklı birbirimize destek verelim.”



Bir veli olarak çocuğumu okutmak için çaba verdim

Tacikistan Milletvekili Mukhammadfozil Begimov, "Birçok insan orada yeni okullar açılmasını istiyor. Bir veli olarak ben oğlumu orada okutmak için çaba sarf ettim. Oğlum sınavları kazanarak Türk okulunda okuma hakkı kazandı. Birçok ailenin çocuğu ise bunu başaramadı. Bu durum gösteriyor ki Tacikistan halkı bu okullardan çok memnun ve sayılarının artırılmasını istiyor."



Okullar, eğitim sistemimizde çok önemli rol üstlendi

Kırgızistan Milli Eğitim Bakanı Nur Ulu Doshol, kendi ülkesindeki Türk okullarının, eğitim sistemlerinde büyük bir rol üstlendiğini söyledi. Doshol, “Kırgızistan’ın her yerinde açılan lise ve üniversitelerin bizim yakınlaşmamızda önemli rolü oldu.” dedi. Doshol, ülkenin değişik bölgelerinde birçok Türk okulunun eğitim verdiğini ifade ederek, velilerin de bu eğitimden memnun olduğunu bildirdi.

Hamza Erdoğan, Sedat Gülmez, Mehmet Güler, Kenan Baş, Ali Şahin, Orhan Fırat, Baran Taş, Erdem Kaplan, Kamuran Samar, Enis Tabak; Bursa, Kocaeli, Antalya, İstanbul, Londra, Prizren
 

Enes

İhvan Forum Üye
Katılım
6 Haz 2006
Mesajlar
14,127
Tepkime puanı
1,240
Puanları
113
Konum
bâbil...
TV den izledim ve açıkcası çok gururlandım...

bülent arınç ın konuşması da evrensel bir bildirge gibiydi...

yeniden anımsattınız teşekkür ederim...
 

Vuslat Rana

Edep Ya Hu
Katılım
7 Haz 2006
Mesajlar
786
Tepkime puanı
9
Puanları
0
Web sitesi
vuslatirana.blogcu.com
Gurur. onur ve umut verici bir organizasyondu.. Hatırlama da tekrarı uygun olmuş. Aynı zamanda olimpiyata katılan yabancı çocuklardan birinin iki haftalık müslüman olduğunu duymuştum. ve oda arkadaşınında islamla müşerref olmasına vesile olmuş

Güzel bir meyve!...

dua ile....
 
Üst