"Turistler İçin Risale Rehberi"

Erhan

Profesör
Katılım
21 Tem 2006
Mesajlar
2,115
Tepkime puanı
42
Puanları
48
Konum
Ankara
Web sitesi
www.softajans.com
Antalya Yivli Minare Camiinde gönüllü rehberlik yapan Muhsin Çelik, üniversiteli bir genç tarafından Risale-i Nur'la tanıştı. Bu tanışmanın ardından yaşadığı önemli değişmeleri Zaman Gazetesinin Turkuaz eki için anlatan Muhsin Çelik, şimdi başkalarının hayatının da değişmesi için var gücüyle çalışıyor. Risale-i Nur'u okumakla aldığı manevî feyiz ve gayretle, şimdiye kadar 200 civarında turistin İslâmiyet'i seçmesine vesile oldu.

Uzun yıllar boyunca Almanya'da yaşayan; daha sonra 1986 yılında Ankara'ya yerleşen Muhsin Çelik'in, hayatını değiştiren gelişmeler 2000 yılından itibaren başladı. Antalya'ya yerleşen Çelik, önce küçük bir kitapçı dükkanı açtı. Aynı zamanda da Kalekapı mevkiinde bulunan Tekeli Mehmet Paşa Camiinde gönüllü rehberlik yapmaya başladı.

İngilizce ve Almanca bilen Muhsin Çelik, bu ilk adımın ardından Camiyi görmek için gelen turistlere her fırsatta İslâmı anlatıyor. Onlara önce bu mekânın bir ibadethane olduğunu hatırlatıyor. Sonra, dikkat etmeleri gereken kurallar hakkında bilgi veriyor. Rehberleri olmayan turistlere, gönüllü olarak camiin tarihçesini anlatıyor; camideki bölümler hakkında bilgiler veriyor. Ezan okunduktan sonra, ezanın Almanca ve İngilizce olarak mânâsını aktarıyor. Müslümanların niçin namaz kıldıkları ve namazın nasıl kılınacağına dair uygulamalı bilgiler sunuyor.

Her soruya, Risale-i Nur'da geçen açıklamalara dayanarak cevaplar verdiğini söyleyen Muhsin Çelik, Allah'ın varlığını, Onun isim ve sıfatlarını Risalelerde takip edilen açıklama tarzıyla açıklamaya çalıştığını; bu yöntemle verdiği bilgilerin turistler üzerinde çok etkili olduğuna vurgu yapıyor.

Rehberlik görevi sırasında birçok papaz ve Alman din dersi öğretmeniyle tanıştığını söyleyen Çelik, kendisini dinleyen bu insanların ağlayarak özür dilediklerini; İslâmiyeti yanlış bildiklerini ve ülkelerinde onun yanlış anlatıldığını itiraf ettiklerini dile getiriyor. Antalya Müftülüğünden izinli olarak Yivli Minare Camiinde görevinin sürdüren Muhsin Çelik'e göre turistler İslâmiyet hakkında yeterli bilgiye sahip değiller. Üstelik onları gezdiren rehberlerin çoğu da aynı durumdalar. Hattâ bunlardan bazıları yanlış bilgiler aktarıyorlar.



* Bu haber Risale-i Nur Araştırma Merkezi tarafından hazırlanmıştır
 

&Ta-Ha&

Doçent
Katılım
18 Ağu 2006
Mesajlar
1,044
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
Web sitesi
hayattanizler.spaces.live.com
çok güzel gerçekten helal olsun... şöyle bir şey duymuştum dünyada müslüman olanların yüzden 70'i risale-i nurlarla oluyormuş... eğer islamiyeti doğru anlatsak ve yaşasak hepsi fevc fevc islamiyete gireceklerdir...
 

ozti

Asistan
Katılım
19 Ağu 2006
Mesajlar
468
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaş
39
Helal olsun.
 
Üst