Turan Karataş / Şiirin Ardında

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
114796.jpg


Kasım 2010

Bir akademisyenin 30 yıllık şiir birikimini konu alan bir kitap. Kitap ta Türk şiirinin belli başlı şairleri hakkında yazılmış objektif yazılar var. Özellikle son 20 yıllık şiirimiz üzerinde ağırlıkla duran bir kitap. Kitapta şiir yılları, toplu şiirler meselesi gibi edebiyat gündemine ilişkin yazılar da var. Necip Fazıl’ ın Adnan Menderes e yazdığı mektuplardan bir bölümde kitapta yer alıyor.

Şair kimdir, Şiir nedir, yeni şiirin özellikleri nelerdir, şairler nasıl insanlardır gibi soruların cevabını merak edenler bu kitabı okumalı. Kitap Türkiye de şiir üzerine söyledikleri her kesim tarafından ilgiyle izlenen ve görüşlerine saygı duyulan Turan Karataş tarafından kaleme alınmıştır.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Şiirin Ardında 30 yıllık bir koşu

Yaklaşık yirmi beş yıldır şiir üzerine yazan, şiirin en yakın takipçisi olan Turan Karataş, bu uğraşın ürünü olan yazılarının bir kısmını Şiirin Ardında ismiyle kitaplaştırdı


Turan Karataş, 30 yıldır şiir üzerine yazıyor. Yeni kitabıŞiirin Ardında da adından anlaşılacağı üzere Karataş'ın şiir üzerine yaptığı değerlendirmelerden oluşuyor. Üç bölümden mürekkep kitaptaki yazılar "Meseleler", "Şairler ve Kitaplar" ve "Temalar" başlıklan akında toplanmış. "Şiirde vicdan", "Sezai Karakoç'un şiiri ne söyler?" "Herkesin bir Nazım'ı var" "Neden şiir okuyoruz?"," Yunus Emre'de ölüm ve kabir manzaralrı" kitapta dikkati çeken başlıklar arasında.
Yazar kitabıyla ilgili olarak Yeni Şafak kitap ekinde Hale Kaplan Öz'ün sorularını yanıtlarken şunları söyledi:
"Meramını hemen ele veren dümdüz bir isim "şiirin ardında". On dört on beş yaşından beri şiir okuyorum. Yaklaşık yirmi beş yıldır da şiir üzerine yazmaya çalışıyorum; bir diğer ifadeyle şiiri takip ediyorum. Geçmişten gelenlerle birlikte günbegün ortaya konan yeni şiiri izliyorum. Şiirin ardında bir uğraş. Bu uğraşın ürünü olan yazılarımın bir kısmını toplayan bir kitap olduğu için Şiirin Ardında adım verdik. Bir de, malûm önce şiir ortaya konuyor, soma biz ona dair yazıyoruz. İkincil bir eylem bizimkisi; şiirin ardılı olan bir uğ-raşın ürünü olan yazılar. Aynca, kitapta şiir üstüne yazılan kitaplara dair yazılar da var. Bu da yine şiirin peşinden gittiğimizi gösteriyor.


Yazar, Hale Kaplan Öz'ün "Kitabın ilk yazısı "Neden şiir okuyoruz?" Bu metni okuduğumda aklıma ister istemez "şiir neden yazdır?" sorusu geldi. Bu soruya cevabınız ne olurdu?" sorusunu da şöyle cevaplandırıyor: "Bu soruya, şiir yazanlarca şimdiye kadar birbirinden farklı birçok cevap verildi. Dahası bu hususta kitaplar yazıldı, verilen cevaplan içeren kitaplar tertip edildi Bu cevapların her biri kendi içinde anlamlı, tutarlı, saygıdeğerdir kuşkusuz. Şiir yazan biri olsaydım vereceğim karşılığın daha bir değeri olurdu. Şiir okuru olarak söyleyeceklerim tahminidir. Dinlediklerimden, okuduklarımdan mülhemdir. Bu nedenle de doğruya isabet oram ne kadar olur, bilemem. "Şiir neden yazılır?" Çok genel bir ifadeyle, şairin insana, eşyaya, topluma, doğaya dair yeni bir sözü vardır; bunu ifade etmenin en etkili yolu olarak da şiiri görür. Başkaca, geleneksel ilgiler, toplum olarak tevarüs ettiğimiz alışkanlıklar şiire yöneltebilir. Metafizik, mistik bir bakışla söylersek, şiir kimi insanlara bağışlanmış bir Tanrı armağanıdır, gerektiği zaman kendisini yazdırır"
Kitapta akademik yazıların da varlığı dikkat çekerken yazar Karataş bu konuyu da şöyle izah ediyor: "O yazılar kitaba alı*nırken kısaltıldı. Meselâ, "Şiir üstüne yazanlara ve yazılan*lara dair" başlıklı yazı, "Türkçe şiir kaynakçası" isimli yüz sayfaya yakın bir araştırmanın kısaltılmış şeklidir. Bu tür yazılar gençlere, araştırmacılara kılavuz olacak metinlerdir, ilk yayımlandıklan dergilerde ya da sempozyum bildirileri kitabında bunlara ulaşmak kolay değil. Unutulmasın, ilgili*lerin elinin altında olsun, tabii daha çok insana ulaşsın di*ye bu kitaba alındı. Şurası da var, aynı genel konu etrafın*daki yazıların bir kitapta toplanmış olması güzel bir şey, hem yazar hem okur açısından"
(Haber 7)
 
Üst