"Tesettürlü erkek" aranıyor!

korakademik

Ordinaryus
Katılım
17 Ağu 2009
Mesajlar
2,236
Tepkime puanı
63
Puanları
0
Senai DEMİRCİ


[email protected]


"Tesettürlü erkek" aranıyor!


14 Nisan 2010 Çarşamba 07:11
Tesettür önce erkeklere farzdır: Nur suresi'nde önce "mümin erkeklere", sonra "mümin kadınlara" hitap edilir.


Sûrenin 30. ayeti, "Mümin erkeklere söyle..." diye başlar, 31. ayeti ise "mümin kadınlara söyle..." diye başlar. Erkeklerin tesettürü ile kadınların tesettürü arasında bir ayetlik öncelik farkı var demek ki...



Tesettür önce bakışla ilgilenir, bakılan şeyle değil: Nûr suresinde "mümin erkeklere de mümin kadınlara da öncelikle "bakışlarını haramdan kısma"ları söylenir.


"Mü'min erkeklere söyle: gözlerini sakınsınlar..." "Mümin kadınlara söyle gözlerini sakınsınlar..."

Tesettür sadece başını örtmek değildir: Nûr suresinde başörtüsü sorumluluğu olmayan erkeklere de, başörtüsü sorumluluğu olan kadınlara da "ırzlarını korumaları" söylenir ki, ırzı korumak başı açık erkeklere de başı kapalı kadınlara da farzdır, başını kapatmış olsa da kadınlar ırzını korumuyor olabilir, başını ört(e)mese de kadınlar ırzını koruyor olabilir. Başının açıklığı dert edilmeyen bir erkek de "ırzını korumayarak" tesettürsüzlük yapabilir.



Tesettür önce iman etmektir: Nûr sûresinde "iman eden" erkeklere ve "iman eden" kadınlara tesettür emredilir.


Örtmek anlamına gelen "tesettür", görmesini Allah'ın görmesine açık, sözünü Allah'ın işitmesine açık, niyetini Allah'ın bilmesine açık bilmektir ki bilinçli bir kapalılığı besler.


Yine örtmek anlamına gelen "küfür" de, kendini Allah'tan gizlediğini sanmaktır ki sorumsuz bir açık saçıklığı doğurur.
 

Yitik Lale

“Men dakka dukka”
Katılım
3 May 2010
Mesajlar
3,282
Tepkime puanı
810
Puanları
0
Senai Demirci yine her zamanki gibi çok güzel kaleme almış...
Günümüz bayanların giyim tarzı her zaman kolaylıkla eleştirilmiştir...Aynı şekilde erkeklerin giyim tarzıda pek iç açıcı değil...
Bana göre bir bayan nasıl kendini her konuda muhafaza etmek zorundaysa aynı şekilde bir erkekte her konuda kendini muhafaza etmek zorundadır...

Konu için Allah razı olsun...
 

Kimya

İhvan Forum Üye
Katılım
23 Ağu 2009
Mesajlar
2,328
Tepkime puanı
431
Puanları
83
çok güzel bir konu
teşekkürler korakademik...
 

cahid

Kıdemli Üye
Katılım
18 Ağu 2009
Mesajlar
6,062
Tepkime puanı
1,416
Puanları
113
Konum
Muamma...!
Meselenin örtünme boyutundan yaklaşırsak eğer dar kot pantolon giymek kanaatimce sakıncalıdır.. Diğer tür kot pantolonları giymek de zorunlu haller haricinde takvaya pek uygun değildir diye düşünüyorum.. Diğer yönden değerlendime yapmayayım iyisi mi yaşadığımız zamanda o kadar girift ve sakıncalı durumlar var ki anlatmaya kalkar isek işin içinden çıkmamız bir hayli zaman alır doğrusu.. Dini yaşama dair tüm konular ihlas ekseninde anlaşılabilir.. Bir konuda açık nasslar olmadığı sürece helâldir haramdır denilemez fakat bu da hevâmız doğrusunda hareket etmemizi doğru kılmaz.. Dini yaşama dair her konuda iki delilden yola çıkarak hareket etmek hatalara düşmememiz noktasında bizlere fayda sağlar diye düşünüyorum.. Birincisi Hz. Peygamber (s.a.v.)'in ashab-ı kiramdan Muaz (r.a.)'a hitaben : " Sana fetva verseler de , fetva verseler de kalbinden fetva iste" sözüdür.. Bir diğeri ise "Ey iman edenler! Eğer Allah'tan korkarsanız O, size iyi ile kötüyü ayırdedecek bir anlayış verir, suçlarınızı örter ve sizi bağışlar. Çünkü Allah büyük lütuf sahibidir" (Enfal Suresi - 29) âyet-i kerime'sidir. Allah'tan (c.c.) korkmak , sakınmak yâni takva kalbî bir ameldir.. O bakımdan bakıldığı vakit ilgili hadis bu âyetin de bir tefsiri mâhiyetindedir.. Yani Allah'tan (c.c.) kork isyan etmek için kendi kendine fetvâ arama derdine düşme.. Bir şeyin yanlış olduğunu kalbin tasdik ettiği halde nefsine uyup da ruhsat yollar arama gibi anlamlara gelir..

Sonuç olarak Allah'tan (c.c.) korkana , sakınana (hakkıyla) Allah (c.c.) her devirde doğruyu yanlıştan ayıracak bir anlayış firâset ihsân eder. Allah'tan korkan başka bir âyette geçtiği üzere Allah'ın (c.c.) fazlından nasibdâr olur.. Bu fazîlet odur ki haramlara düşmekten muhafaza eder seni , helâl yolda bulunmaya muvaffak kılar.. Çünkü bu neticesi bakımından büyük bir fazilettir , lütuftur.. Bunun neticesi istikâmettir.. İstikâmetin sonu ise İnşaallah cennet ve cemâlullah'ı müşahade'dir.. Rabbim cümlemizi bu fazîletten nasibdâr eylesin..


 

Ebu'l-Feth

Doçent
Katılım
6 Ocak 2008
Mesajlar
648
Tepkime puanı
114
Puanları
0
Konum
dünya
Allah(C.C) razı olsun... Erkek de kadında edep ve sakınmayla sorumludur... Hem bakan gözlerine hem de örtünen örtündüğü kisveye dikkat ettiğince bu mübarek ayetlerin amelini yapmış olur... Bayanlarda şöyle bir problem gördüm örtünmekle bu sorumluluğu tamamladıklarını sanıp gözleriyle çok rahat bir şekilde çevreyi süze biliyorlar.. Bu durum yukardaki ayetlere ters düşmekte... Rabbim cümle hanım ve erkek mü'minlere emirlerine uygun ve yasaklarından kaçınır bir hayat nasip etsin inşaAllah..
 

korakademik

Ordinaryus
Katılım
17 Ağu 2009
Mesajlar
2,236
Tepkime puanı
63
Puanları
0
önce erkek,

hayatın nerdeyse tamamında erkekler varken.
neden acaba? tesettür konusunda sadece bayanlar konuşuluyor.
üniversitelerde tesettür konusunda sadece bayanlar ön planda
onların iki misli erkekler hiç konuşulmaz.

bayanlar için üniversite şöyle olmaz böyle olmaz derken
erkekler için çok mu uygun .
tesettürlü hanımlar okumasın ne gerek var
evlerinde otursun derken.
üniversitede ki tesettürle:) erkeklerimize de mi evinizde oturun desek

tesettürlü tesettürsüz hanımları n nerdeyse tamamı kendi namus anlayışına göre namusuna sahip çıkarken.

aynı şeyi erkeklerde göremiyoruz.

beyler tesettüre önce erkekler denmiş
haydi tesettüre
 

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz
Şu sıcak günlerde çarşaf ya da pardesü giymiş hanımlar yanında şortlu -dizleri örtsede- ve atletimsi tişörtlü beyleri gördükçe onlara çarşaf giydiresim geliyor :)
 

hacifersat

Doçent
Katılım
11 Nis 2010
Mesajlar
717
Tepkime puanı
59
Puanları
0
selam. şimdi senai beyin ifade ettikleri ile bayan kardeşlerimizin ortaya koydukları biraz farklı. Tesettür emri herne kadar Nur süresi 30-31 ile başlasada Ahzab süresi 49 ile kemale ermektedir. Şayet tesettür açısından bakıcak olursak tabiki tesettür sadece vucudu örtmekle bitmiyor. Yani insanın tüm uvuzlarını tesettür etmek gerekiyor. Gözü, eli ,aklı .... varın gerisini siz düşünün. Herneyse şu bir gerçekki şu zamanda erkelerin kadınlara nazaran daha kapalı olduğu kesin. Lakin kadınlarında velisi erkekler olması münasebeti ile bunun bir hissesi yine erkeklere çıkıyor. Malesef her ne kadar fitne kadınlar ile vuku bulsada erkeklerin bunda kabahati azımsanamayacak kadar büyük. Bu arada çarşaflının yanında ne diyorlar kaprimidir (diz altı don) nedir veya tişörtlü (koltuk altına kadar olan) giymesinde şeran bir sakınca yok lakin adaba uyarmı dersen ona sözüm yok. Yani farz-ı ayn ile cevazı karıştırmamak lazım ... :) vesselam.
 

cahid

Kıdemli Üye
Katılım
18 Ağu 2009
Mesajlar
6,062
Tepkime puanı
1,416
Puanları
113
Konum
Muamma...!
Bu arada çarşaflının yanında ne diyorlar kaprimidir (diz altı don) nedir veya tişörtlü (koltuk altına kadar olan) giymesinde şeran bir sakınca yok lakin adaba uyarmı dersen ona sözüm yok. Yani farz-ı ayn ile cevazı karıştırmamak lazım ... :) vesselam.

Allah'ın (c.c.) huzuruna öyle çıkmaya haya etmeyen istediği gibi dolaşsın sokakta... Ruhsata bakacak olursak namaz da kılınabilir diyen olur.. Lâkin hiç de uygun değil. Kimlere benzediğimize de dikkat etmemiz lazım.. Erkeklerin bağrı avret görülmemiştir denilmektedir.. Fakat bir hadiste sakız çiğnemek ve bağrı açık dolanmak Lut kavminin ahlâkındandır deniyor.. Benzemek isteyen benzeyebilir.. Avret değil diye göbek üstünden diz kapağına kadar kapatıp kalanını açıp namaz kılmanın bırakın takvayı edeble dahi alakası yoktur..
 

~ş@hin~

Paylaşımcı
Katılım
23 Kas 2009
Mesajlar
118
Tepkime puanı
15
Puanları
0
Yaş
44
Tesettürün önce bakışla ilgilendiği tespiti doğrudur... Ancak nasıl ki, hata hatayı doğurur; açık saçıklık harama davetlilik demektir... aynen dağ başındaki dervişin şehre indiğinde bez çuvalındaki suyun şapır şapır dökülmesi gibi.
Beyler bayanlar:
Kimse kendisini kandırmasın; çoğu müslüman erkek ve bayanlar örtünmede takvayı bırakmış, aslolan Rab rızası yerine moda takibine girişmiştir!. bakınız şekil a-1 : şahin... gömlek alırken dar kesim spor olsun derdindeyim, kotun en taşlanmışını giyerim! Şalvar giyemiyosun madem ( iş vb nedenlerle ) kumaş giy, şöyle en bolundan en yakışmayanından... Ama olur mu ?! Olmaaazzz ! Hafiften hayat yolunun yarılanmasına çeyreklik kıvranışlarındayken, bırak gitsin, az biraz genç gözüküver şahinim, nolcak...
Ve / veya daha yaşım kaç ki benim 20 li yaşlarında hem gencim hem güzel! Ve kendime Kuran da çarşaf emri apacık yok iblisliğinde telkinler verirken az gelişmiş yüreğime, türlü markalar altında pardesüler alırım, en şıkından en göz dolduranından ! hatta şöyle biraz incikli boncuklu bide parlak mı parlak olsun... ya ne demeye sıkıyorum kendimi ki! pantolunumu da giyerim, tuniğimi de çekerim üzerime ve hatta kariyer eşliğinde.... bonemle başörtüm ve çektiğim sürmem ve farım da uyumlu oluversin, ne çıkar ! Şöyle parlak yeşil ! hoş yeşil gözlerime ve tenime uymuyor ama olsun... Şu aralar o moda !!! Veya dur dur! dar kesim bir ceket, üzerine gene uyumlu bir örtü! altına da şık bir etek!!! Oy oy oy oy... Ne güzel kapalı bir müslüman bayanım ben! öyle ya Allah ve resulünün emrettiği örtünme biçimi bu!!!... Ve ler geneler, içsel ve dışsal hesaplaşmalar hep yarım kalan !

Değil kardeşlerim değil!!! başta kendi nefsim olmak üzre giyiniş biçimi bu değil!!!

Sen önce bakışa dikkat çekildiğinden dem vur tesettür konusunda... Ne çıkar! Göz kalbin aynası değilmidir? söz, davranış gene onun aynası değilmidir?!!!...

gerçek anlamda O nun rızasına talip fakir kişi, acziyetinin farkında olup, moda peşine değil, emir ve rıza peşine koşar, o yolun yolcusudur! Ben ve ben gibi az gelişmiş zavallılar ise türlü kılıflarla nefsimzi ve vicdanımızı rahatlatma derdindeyiz... İŞİN TÜRKÇESİ BU !!!...

Ve buradaki bayanların '' sedece bizler mi sorumluyuz kapanmakta, siz erkekler değil mi ? '' çıkışına anlam veremedim. ya tutmayım kendimi kasmayım şimdi, saçma buldum desem yeridir... Evet elbette biz erkekler de mesulüz ama şöyle bir düşünün bakalım... Sizler ve bizler arasında ki farkları... Namaz kılış biçimlerimiz dahi yer yer farklılık gösteriyor... Anlaşılmıştır demek istediğim ümidiyle şimdi başka başlıklara bakıcam sataşmak için :D...

kelam müslümanlığı ne hoş !!!!
 

korakademik

Ordinaryus
Katılım
17 Ağu 2009
Mesajlar
2,236
Tepkime puanı
63
Puanları
0
antartikada erkeklerin ve kadınların kürk giymesine rağmen
afrikada hala kadının kürk giymesi erkeğin ise şort giymesi ve bunu dine dayandırması garip

arkadaşlar bayanları dini kaynakları kullanarak toplumdan uzaklaştırıyoruz tamam iyi ama
aynı toplumda ki dindar erkekler nasıl yaşabilme hakkını kendinde görebiliyor.

tesetürlü bir bayanın işyerinde erkekle çalışması hoş karşılanmazken
kocası işyerinde mini cooperli :) bayanla çok rahat çalışabiliyor
mazereti de hazır irşad :) yesinler senin irşadını.

bayanların tesettürü ancak erkeklerin tesettürü kadar olabilir.

haydi önce erkekler tesettüre
bayanların tesettürü için çok konuşuldu
bayanların tesettürsüz okuması-okumaması konuşuldu.

erkeklerin tesettür anlayışı niye es geçiliyor.
 

reis

Kıdemli Üye
Katılım
15 Eki 2006
Mesajlar
10,901
Tepkime puanı
414
Puanları
0
Konum
Karadeniz
Senai Demirci harikulade yazmış. Düşündüğümüz ve kabul ettiğimiz şeylere tercüman olmuş.
Olaya fiziki olarak baktığımızda (ve de istisnaları ayrı tuttuğumuzda) tesettür yönünden (anadoluda kullanılan tabirle) genel olarak bayanların yatacak yeri yok gibi gözüküyor.
Durum hakikaten çok vahim...
Normalde evlerde giyilemeyecek kıyafetlerle sokaklarda cirit atıyor bayanlar.

Hani bizim imzamızda da;

Yusuf; baştan ayağa iffet olduktan sonra,
Züleyha; baştan ayağa afet olsa ne yazar!


yazıyor ya...

Bugün hanımlarımız baştan ayağa AFET'ler...
ama erkekler Yusuf değil ki kardeşim...

Gerçi erkekler Yusuf olsaydı bayanlar bu kadar Afet olmazlardı sanırım.

Allah encamımızı Hayreylesin...
 

korakademik

Ordinaryus
Katılım
17 Ağu 2009
Mesajlar
2,236
Tepkime puanı
63
Puanları
0
erkekler yine kadınlara topu atıyor.

dışarı baktığımızda gözümüze ne çok kadın kıyafeti takılıyor muş
kıyafetiuygun olmayan her kadına iki erkeğin kıyafeti uygun değil.

erkekler kendi kıyafatelerini düzelttiklerinde
zaten kadınlar otomatikman düzelicekler.
 

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz
Senai Demirci harikulade yazmış. Düşündüğümüz ve kabul ettiğimiz şeylere tercüman olmuş.
Olaya fiziki olarak baktığımızda (ve de istisnaları ayrı tuttuğumuzda) tesettür yönünden (anadoluda kullanılan tabirle) genel olarak bayanların yatacak yeri yok gibi gözüküyor.
Durum hakikaten çok vahim...
Normalde evlerde giyilemeyecek kıyafetlerle sokaklarda cirit atıyor bayanlar.

Hani bizim imzamızda da;

Yusuf; baştan ayağa iffet olduktan sonra,
Züleyha; baştan ayağa afet olsa ne yazar!


yazıyor ya...

Bugün hanımlarımız baştan ayağa AFET'ler...
ama erkekler Yusuf değil ki kardeşim...

Gerçi erkekler Yusuf olsaydı bayanlar bu kadar Afet olmazlardı sanırım.

Allah encamımızı Hayreylesin...



erkekler yine kadınlara topu atıyor.

dışarı baktığımızda gözümüze ne çok kadın kıyafeti takılıyor muş
kıyafetiuygun olmayan her kadına iki erkeğin kıyafeti uygun değil.

erkekler kendi kıyafatelerini düzelttiklerinde
zaten kadınlar otomatikman düzelicekler.

İşte buuu.... herkes kendisini sorgulasa durumu düzelteceğiz diye söyleyip durmam bu.... hep karşıdakine bakıp onu sorguladıkça yol almamız mümkün değil vesselam.....


cahid kardeş benim kastımda oydu zaten işin ruhsatı değildi... yani yanında pür tesettür bir hanım var ve kıyasıya hanım kıyafeti üzerine yorum yapan bazı erkekleri söylediğim şekilde kaprili kolsuz tişörtlü görünce çileden çıkıveresim geliyor :)
 

Nihle

Profesör
Katılım
5 Ara 2009
Mesajlar
1,981
Tepkime puanı
468
Puanları
0
Tesettürlü erkek mi aranıyor ?

Evet birtane bulundu ..
 

reis

Kıdemli Üye
Katılım
15 Eki 2006
Mesajlar
10,901
Tepkime puanı
414
Puanları
0
Konum
Karadeniz
Kimsenin kimseye topu attığı yok.
Kadının tüm vücudu ziynettir ama erkeğin öyle değil.
Genel olarak topluma baktığımızda bayanların ve de onların vesilesiyle gözlerine(ve diğer uzuvlarına) tesettür çekemeyen erkeklerin iyi durumu yoktur. Bu durumda erkeklerin durumunun ne kadar zor olduğuda aşikardır. Hele hele şuur namına ne kadar noksansanız durumunuzda o kadar zordur.
Hasılı;
Bayanlardan davacıyız...
 

hacifersat

Doçent
Katılım
11 Nis 2010
Mesajlar
717
Tepkime puanı
59
Puanları
0
selam. bende davacıyım reis bey :)
o kadınları sokağa çıkaran er-kek-lerden de davacıyım ...

bu arada tesettürlü olduklarını iddia edenlerinde tesettürü tartışılır.
şu an hapiste olan kıymetli hocamın şu sözü çok aciptir.
"sene 40 larda ki 19 mayıs kıyafetleri bile şimdiki tesettürlülerden daha kapalı idi" ...
herneyse taife-i nisaya fazla yüklenmeyelim vallah halimiz perişan olur...
 
Üst