Tefsire gerek olmaz mı?

mostar

Profesör
Katılım
6 Ara 2009
Mesajlar
1,011
Tepkime puanı
244
Puanları
0
TEFSİRE GEREK OLMAZ MI?
21764.jpg

Haftada 2 saat tefsire çok mu?
Halime Hanım 25 yıldır tefsir dersi veriyor..

26 Kasım 2010 Cuma 18:10
Günümüzde Kur'an'ı ders olarak işleyen, Arapçayı da Kur'an merkezli öğreten bir program bulmak oldukça zor. Şimdilerde insanların daha çok devamlılık gerektirmeyen, üstüne sorumluluk yüklemeyen programları tercih ettiğini gözlemliyorum.
21765.jpg

Lakin Kur'an gibi temel bir kitapla ilgilenmek ve dinimize dair sağlam bilgi sahibi olmak isteyenlerin bu iş için de düzenli bir vakit ayırmaları mantıklı bir yaklaşım olacaktır. Bundan sonra ikinci sorun ise böyle bir eğitimi nerede bulabileceğimiz hususu. İstanbul'dakiler için bir haberim var: Halime Uyulan Hoca'nın kursu tam size göre!
25 yıldır Tefsir dersi
Dersler çeşitli yerlerde ve günlerde, Halime Uyulan Hoca tarafından düzenli olarak verilmekte. Halime Hoca özellikle tefsir konusuyla 25 yıldan fazla bir zamandır ilgilenmekte. Aldığı eğitimle birlikte uzun yıllardır ders vermekte.
Tefsir dersi ilmek ilmek işleniyor
Derslerde yöntem olarak çocukların dil öğrenme prensibi esas alınıyor. İlk önce kelimeler genel olarak öğrenilip daha sonra Arapça dil bilgisine giriş yapılıyor. Kur'an'ın çok sık okunmasıyla kelimeler iyice zihinde yer ediyor ve sonrasında dil bilgisi kurallarına geçiliyor.
Dersler sure sure işleniyor. Fatiha’dan başlanıyor ve devam ediliyor. Bu surede bulunan kelimeler Kur'an'ın %80'ini oluşturuyor. Devam surelerde de bu kelimeler çokça tekrarlanıyor. Bu nedenle derslerin akışı içinde belirlenen kelimeler öğreniliyor. Derslere devamlı katılım ve yeterli çalışmadan sonra öğrenilen kelimelerle diğer sureler de okunduğunda anlaşılabilir hale geliyor. Kur'an yalın haliyle bizlere ulaşmış oluyor. Hoca bu konuda şöyle diyor: 'Tefsirleri kendinizin okuması, başkası tarafından yazıldığı için ister istemez Allah ile aranıza bir üçüncü kişinin girmesine neden oluyor. Bizim amaçladığımız sizlerin de okuduğunuzda anlayacak hale gelebilmeniz ve kendi algılayışınızla birlikte tefsirleri okumanız. Vahye kendinizin dokunması!'
21766.jpg

Her ayet yeniden inşaya bir basamak
Ayetler işlenirken nüzul sebepleri, hangi olaydan sonra indiği, dilin zenginliğinden kaynaklanan manalandırmalar hoca tarafından yapılmakta. Böylelikle klasik tefsir okumalarından daha yararlı bir yöntem izlenmiş olunuyor. Her ayetle yeniden inşa ediliyoruz. Ne kadar çok şeyi bilmediğimizi ve yanlış uygulamalarımızın fazlalığını da algılıyoruz. Kitabımızın ciddi manada bize indiğinin bilincine varıyoruz.
Dersler yeni başladı, kaçırmayın!
Bayramdan sonraki Cumartesi günü Bakara'nın ilk sayfasından dersler başladı. Bu kursun herkes tarafından bilinmesini vebal olarak üzerimde hissettiğim için sizlerle de paylaşmak istedim. Buna benzer program arayanların en azından derse gelip dinlemelerini tavsiye ederim. Derslerde görüşebilmek niyetiyle...
Dersler bayanlara yöneliktir. İlgilenenler [email protected] adresinden ulaşabilirler ve daha geniş bilgi alabilirler.


Şehbâl Erenay
 
Üst