• Reklamsız versiyon için ÜYE OL

Tarhana nasıl yapılır?

Büşra

'ana hura!!
Yönetici
Süper Moderatör
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
21,777
Beğeniler
2,729
Puanları
113
#1
İki kg kapya biber
İki kg domates
İki baş sarımsak
Bir bucuk kilo kuru soğan
Bir kg süzme yoğurt
Bir kg haşlanmış nohut

Yoğurt ve nohut hariç tüm malzemeler derin bir tencerede dizilerek iki saat pişirilir. Düdüklüde süre kısalıyor. Süzülen sebzeler bir kaba alınır. Süzdüğümüz suyuda bölerek derin dondurucuya alabiliriz doğal çorba suyu niyetine.
Süzme yoğurdu eklemeden önce tüm malzemeyi haşlanmış nohutla birlikte blenderdan geçiriyoruz. Sonra yoğurt ve un ile yoğuruyoruz. Bir paket ınstant maya katabilirsiniz. Harcımızı yedi gün boyunca ara ara yoğurarak tarhana kokusunu alıncaya dek bekletiyoruz

Üç gün diyenler var ben yedi gün beklemeyi düşünüyorum -) ilk defa yaptım fotoğrafı atamıyorum ama atacağım inş
@nefahtü @ummuhan biraz cıvık geldi harc gözüme
Biraz cıvık mı olmalı var mı bilginiz -)
Dilediğinizce baharat kullanabilirsiniz birde tuz olarak kaya tuzu daha iyi oluyormuş.
 

ummuhan

Kıdemli Üye
İhvan Üyesi
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,942
Beğeniler
1,034
Puanları
113
#2
Hamur ekmek hamurundan (yani kulakmemesi kıvamından (!) ) çok az daha cıvık kıvamda olacak ekşidikçe kabaracak kabardıkça karıştırılacak..


 

ummuhan

Kıdemli Üye
İhvan Üyesi
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,942
Beğeniler
1,034
Puanları
113
#3
Bu arada domates biber ve soğanı baya fazla koymuşsun daha az olur pişirirken ilave edersen daha lezzetli olur yani hamur kırmızı değil açık renk olmalı
 

Büşra

'ana hura!!
Yönetici
Süper Moderatör
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
21,777
Beğeniler
2,729
Puanları
113
#4
Ben birer kilo koydum zaten -)
Baktığım tarifte fazlaydı ewet...
Bakalım öyle yapıyorum inş güzel olur
Pişirirken domatesi beypazarlılar ekliyor...
 

ummuhan

Kıdemli Üye
İhvan Üyesi
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,942
Beğeniler
1,034
Puanları
113
#5
Pişirirken tencereye tere yağı az salça, biraz yeşil mercimek ve nane koyup tarhana ve suyu ekleyip bırakır yemeğe yakın pişirir indirmeden sarımsak ilave edersen nefis olur..:)
 

nefahtü

Kıdemli Üye
İhvan Üyesi
Katılım
21 Haz 2013
Mesajlar
5,117
Beğeniler
334
Puanları
0
#6
Mutfakla aram iyi olmasına rağmen tarhana hiç yapmadım nedense. Hep yakınlarımdan geldi:) hazıra kondum yani.
Mantıken biraz cıvık olmalı birde fazla acı koymasan daha iyi olur..
Ellerine sağlık .
 

Büşra

'ana hura!!
Yönetici
Süper Moderatör
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
21,777
Beğeniler
2,729
Puanları
113
#7
Eweeet
Robottan çektim birazda öyle serdim bakalım
Zahmetli bir nimetmiş doğrusu...
Elhamdülillah hallettik
 

ŞAKİROĞLU

Asistan
İhvan Üyesi
Katılım
16 Nis 2013
Mesajlar
211
Beğeniler
0
Puanları
16
Yaş
68
Web sitesi
www.hikayeler.net
#8
Ben benim hanımla yaptığım tarhananın tarifini vereyim. Yediğinizde tadına doyamazsınız.

1 kilo kapya biber;
1 kilo domates;
1 kilo soğan;
1 kilo yoğurt; (Yoğurdu evde yapacaksın)

ilave: sarımsak, nane, tuz, acı pul biber.

Kapyayı domatesi soğanı ister rendele ister blenderde öğüt. Ama sakın pişirme.

Sonra yoğurtla birlikte hepsini kaba koy karıştır.

Sonra un paketini aç, aldığı kadarını karıştıra karıştıra içine dök. Hamur olduğunda bırak.

Hamur pencereye yakın sakin bir yerde bir kaç gün dinlensin.

Sonra, büyük masanın üzerine örtünü yay, hamuru el büyüklüğünde parçalayıp örtünün üzerine diz.

Kurumaya başladıkça parçaları böl. Parçalar bölüne bölüne küçülecek. Fazla kurumasına fırsat vermeden. o parçaları avucunun içinde ovuştura ovuştura ufala. Kurudukça ufala.

Sonunda ufalananları kevgirde ufalayıp un halinde alta dök.

Masanın üzerindeki örtüye yay. Camdan hava geldikçe kurusun. Ama sakın kurudukça ufalamayı ihmal etme.

Islanan örtüyü değiştirmeyi de unutma.

Kuruduğunda bez torbaya koy ve canın çektikçe tencerede pişir ye.

Afiyet olsun.
 
Üst