Tandoğan Meydanının Adı Özgecan Meydanı Olacakmış

Dua Nur

Kıdemli Üye
Katılım
29 Nis 2007
Mesajlar
37,459
Tepkime puanı
247
Puanları
0
Tek parti döneminde Ankara Valiliği yapan Nevzat Tandoğan'ın soyadının verildiği Tandoğan Meydanı'nın isminin değiştirilmesi gündeme geldi. Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grubu yaptığı toplantıda Tandoğan Meydanı'nın adının değiştirilmesi gerektiğini gündeme getirdi. Ankara'da köylü ve halk üzerinde kurduğu sert otorite ile bilinen Nevzat Tandoğan isminin değiştirilebilmesi için MHP Grubu'nun da desteğini isteyecek olan AK Parti'nin teklifi olumlu karşılanırsa baskıcı valinin adı Ankara'daki meydandan silinecek.

SAİD NURSİ'YE ZORLA ŞAPKA GİYDİRMEK İSTEDİ

1929 yılında Ankara Valiliği'ne atanan ve aynı zamanda Ankara Belediye Başkanlığı görevini de yürüten Nevzat Tandoğan 18 yıl kaldığı görevde kaldı. Valilik yaptığı dönemde halk ve kendi istediklerini yazmayan gazeteciler üzerinde baskı kuran Tandoğan ile ilgili en akılda kalan olay sürgündeki Said Nursi'ye zorla şapka giydirmeye çalışması olarak biliniyor.

ANKARA'NIN ÖNEMLİ NOKTASI

Anıtkabir'e giden protokol yolu üzerinde olan ve kentte düzenlenen birçok mitinge de ev sahipliği yapan meydan adeta Ankara'nın kalbi durumunda. Önemli devlet kurumlarının da bulunduğu meydan "Nevzat Tandoğan Meydanı" olarak biliniyordu. 2012 yılında Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan kararla meydanın adı "Tandoğan Meydanı" olarak değiştirilmişti. Başkentte 1945 yılında işlenen ve o dönem "Ankara Cinayeti" olarak anılan olayda da adı geçen Vali Nevzat Tandoğan, Eskişehir'de görülen mahkemede cinayeti kasten ve bilerek örtbas etmekle suçlandı. Mahkemedeki iddialar nedeniyle bunalıma giren Vali Tandoğan, 9 Temmuz 1946'da tabanca ile intihar etti.

ÖZGECAN'IN ADI VERİLSİN

AK Parti Grubu'nda tartışılan bir diğer konu ise meydana verilecek isim oldu. Kimi üyeler, "İsim kalsın halk bu ismi gördükçe o günleri hatırlasın"diye fikir yürütürken kimi üyeler ise meydana Mersin'in Tarsus İlçesinde cinayete kurban giden Özgecan Aslan'ın adının verilmesini teklif etti.

http://www.haber10.com/haber/597110/#.VQGAxrccRPM

Amiiin inşallahhhh
 
Üst