Tandoğan meydanı tarihe gömüldü

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz
Ankara'nın ünlü meydanının adı değiştirildiAnkara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, Başkent'in sembol meydanlarından biri olan Tandoğan Meydanı'yla ilgili önemli bir karar alındı
ankaranin_unlu_meydaninin_adi_degistirildi_1428955269_0041.jpg


Ankara'da yüzlerce siyasi parti mitingine ve eyleme ev sahipliği yapan, şehrin sembol meydanlarından Tandoğan Meydanı’nın ismi‘Anadolu Meydanı’ olarak değiştirildi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek başkanlığında yapılan meclis toplantısında gündeme ilişkin maddeler görüşüldü.

Meclis toplantısında önce gündemde yer alan Tandoğan Meydanı’nın isminin “Anadolu Meydanı” olarak değiştirilmesine ilişkin İsimlendirme Komisyonu raporu görüşüldü. Görüşmelerin ardından Tandoğan Meydanı’nın isminin Anadolu Meydanı olarak değiştirilmesi AK Partili ve bağımsız üyelerin oylarıyla kabul edildi. CHP’li üyeler ret oyu verirken, MHP’li üyeler ise çekimser kaldı. Böylece 99 oyla kabul edilen Anadolu Meydanı ismi meclisten geçti.

ŞEHİT SAVCI’IN ADI İNCEK BULVARI’NA VERİLDİ

Toplantıda, geçtiğimiz günlerde makamında şehit edilen Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın adının İncek Bulvarı’na verilmesine ilişkin Başkanlık yazısı da ele alındı. Yapılan görüşmelerde meclis üyelerinin oy birliğiyle İncek Bulvarı’nın adı İncek Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Bulvarı olarak değiştirildi.
 

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz
"komunizm gerekirse onu da biz getiririz." cumlesiyle unlu, tandogan meydani'nin soyisim babasi, tek partili donemin ankara valisi.
 

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz
Nevzat Tandoğan (Atatürk’ün arkasında)

1945 yılında Ankara sosyetesi ve Rus Büyükelçiliği’nin de doktoru olan Dr. Neşet Naci Arzan 17 Ekim 1945’te silahlı saldırı sonucu öldürülür. Saldırıyı üstlenen Reşit Mercan adlı genç, polislere teslim olur. Mahkeme sırasında Reşit Mercan’ın şahidi dönemin Genelkurmay Başkanı Kazım Orbay’ın oğlu Haşmet Orbay silahı kendisinin temin ettiğini söyler. Hadise Ankara’da şok tesiri yapar. Suçu üstlenen Reşit Mercan’ın Vali Nevzat Tandoğan ile saldırıdan önceki gece bir saat görüştükleri ortaya çıkar. Devam eden Ankara cinayeti davasında şahitliğine başvurulan Tandoğan, 9 Temmuz 1946 sabahı eşi ve kardeşiyle bir müddet konuştuktan sonra yatak odasına geçmiş ve başına kurşun sıkarak intihar etmiştir. Üç yıl sonunda dava biter ve Haşmet Orbay cinayet işlemekten 18 yıl, Reşit Mercan ise cinayete yardımcı olmaktan 9 yıl hapis cezası alır.
 

Mugalata

Kıdemli Üye
Katılım
10 Mar 2014
Mesajlar
4,252
Tepkime puanı
146
Puanları
0
Konum
izmir
isim değiştirme yanlış. kırk yıllık ismi kalmalıydı.

kendi ismini zırt pırt değiştiriyor musun? şehirden ne istiyorsun?!
 
Üst