Suudi Arabistan'da gizemli taş yapılar keşfedildi

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,988
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
Harrat Khaybar volkanik alanında keşfedilen ve insan yapımı olduğu tahmin edilen en kısası 13 en uzunu 518 metre uzunluğundaki garip yapıların ne zaman ve ne amaçla yapıldığı bilinmiyor.

Suudi Arabistan'daki Harrat Khaybar yanardağı bölgesindeki eski lav kubbeleri arasında en uzunu 518 metre uzunluğa sahip, en kısası 13 metre olarak ölçülen ve insan yapımı olduğuna kanaat getirilen gizemli taş duvarlar keşfedildi. NFL futbol sahasından daha uzun alandaki taş duvarlardan bazıları dikdörtgen şekilli. (NFL futbol sahası yani Amerikan futbolu alanının uzunluğu 100 metre, genişliği ise 55 metredir.)

48119_arabistan-harrat-kyaybar.jpg


Suudi Arabistan'da keşfedilen gizemli taş yapılara arkeologlar, eski kapılara benzerliklerinden dolayı kapılar (geçitler) diyorlar.

42382_arabistan-gizemli-tas-yapilar.jpg


Araştırmacılar, çoğunluğu uydu görüntülerinden yola çıkılarak keşfedilen yapılardan birçoğunun, volkanın bazaltik lavları özümseyen volkanik kubbelerin bulunduğu tarafında yer aldığına dikkat çektiler.

20959_harrat-khaybar-gizemli-tas-yapilar.jpg


Batı Avustralya Üniversitesi'nden David Kennedy, Suudi Arabistan'ın Harrat Khaybar bölgesinde bulunan garip yapıların ne amaçla ve ne zaman yapıldığının bilinmediğini söyledi.

15972_harrat-khaybar-gizemli-tas-yapilar3.jpg


"KAPILARDAN BAZILARININ ÜZERİNDE LAZ AKINTISI VAR",

57994_harrat-khaybar-gizemli-tas-yapilar7.jpg


Live Science dergisinde Owen Jarus imzasıyla yayınlanan habere göre; Kasım ayında "Arabian Archeology and Epigraphy" (Arap Arkeoloji ve Epigrafi) dergisinde konuyla ilgisi makalesi yayınlanacak Batı Avustralya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. David Kennedy, “Kapılar adını verdiğimiz taş yapılar, kabaca inşa edilmiş ve hayli alçak duvarlar. Kapılar, bölgedeki en eski insan yapımı yapılar gibi görünüyor. Niçin ve ne zaman yapıldıklarına dair bir açıklama getiremiyoruz. Çölde mütemadiyen az su veya bitki örtüsü bulunan, soğuk, daralan lav alanlarında bulunuyorlar. Kapılardan bazılarında lav akışının kalıntıları görülebilir ve bu da bazı yanardağın lav püskürtmesinden daha önce yapıldıklarını düşündürüyor" dedi.

58979_harrat-khaybar-volkanlar-tasyapilar.jpg


ARKEOLOJİ ARAŞTIRMASI GEREKİYOR

13947_harrat-khaybar-gizemli-tas-yapilar94.jpg


“Bu arazi binlerce yıl önce, insan hayatına daha uygundu. Bu lav alanlarında da bulunan taş yapıların da yaşamsal ihtiyaçlarla ilgisi olabilir. Mesela bir kısmı hayvanları avlamak için kullanılmış olan “uçurtmalar” ki bunlara şekillerinden dolayı bunlara “tekerlekler” denilmiştir." dyen Dr Kennedy, yapıların tam olarak ne zaman inşa edildiğini belirlemek için arkeolojik saha çalışmasının gerekli olduğunu söylüyor.

82808_harrat-khaybar-gizemli-tas-yapilar4.jpg


Kapıların keşfinden önce 1980'lerde Vic Camp ve John Roobolmapped adlı iki iki volkanistin bölgeyi ziyaret ettiği ve diğer bazı oluşumları içeren alan haritaları çizdikleri biliniyor.
Onların inceledikleri lav kubbelerinin etrafındaki oluşumlardan bazılarının 7000 yıllık olduğu tahmin ediliyordu.

92849_harrat-khaybar-gizemli-tas-yapilar6.jpg


O oluşumlar arasında tekerlek biçimli iki oluşum dikkat çekiyordu. Araştırmacılara göre bunlar, kış gündönümü ve gündoğumu ile alakalı astronomik önem taşıyan oluşumlardı.


Büyük lav kubbesi, Arapça “beyaz dağ” anlamına geliyor ve Jabal Abyad olarak adlandırılıyor.


Vic Camp, volkanın artık aktif olmadığına dikkat çekti.

78632_harrat-khaybar-gizemli-tas-yapilar9.jpg


Yayınlanacak makaleye Ortadoğu’daki Arkeoloji Hava Fotoğraf Arşivi araştırma yardımcısı Travis Hearn'ın da bazı amatör araştırmacılarla birlikte haritalama çalışması yaptığı belirtildi.

Not: Belkide burada Allah'ın helak ettiği kavimlerden biri vardı. Allahu teale yanardağı bu helak edilişe vesile kıldı. Buradaki insanların yaşayış tarihi ortalama 7000 yıl öncesine dayanıyor. Yani Yahudilikten önceki bir dönem.

Selam ve dua ile...
 
Üst