Sütten lor peyniri nasil yapilir? (evde lor peyniri yapimi)

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,982
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
Malzemeler (500 gr Lor Peyniri için):

3 litre sağılmış çiğ süt (bulamazsanız günlük sütle de olur, ama taze sağılmış hep daha iyi sonuç veriyor)
3 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı:

Sütü fokurdayana kadar kaynatın.

Süt tamamen fokurdayıp taşmaya başladığında ateşi kısıp limon suyunu ekleyin ve 2-3 dakika
tahta kaşıkla karıştırın. Bu sürede sütün kesildiğini ve parça parça olmaya başladığını göreceksiniz.

Yeterli süre geçtiğinde ateşi kapatıp soğumaya bırakın.

Tamamen soğuduğunda üste su çıkmış olacak, altta ise parça parça lor peyniri göreceksiniz.


Temiz bir tülbenti derince bir kabın içine yayın, ancak tülbetin uçları dışarıya doğru çıksın.


Tencerede soğumuş olan kesilmiş sütü tülbentin içine döküp, tülbenti bir yere asın ve suyunun kabın içine süzülmesini sağlayın.


Bu şekilde yaklaşık 5-6 saat bekledikten sonra lor peyniriniz hazır demektir.


Arzu ederseniz bu aşamada peynire çekilmiş kaya tuzu ve çeşitli baharatlar katabilirsiniz. Tuzlamazsanız çabuk bozulacaktır.

Bu arada lor peynirinden süzülen su da protein açısından çok zengindir. Bu suyu içebilir veya yayla çorbası gibi bir çorba yapabilirsiniz.

Evde yoğurt nasıl yapılır öğrenmek için lütfen tıklayın: Ev Yapımı Yoğurt

Afiyet olsun :eek:)

Kaynak:
http://yarati-yorum.blogspot.com.tr/2014/11/sutten-lor-peyniri-nasil-yapilir-evde.html#more
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,982
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
Sayın @nefahtü severdi böyle el işlerini.

Nerelerde acaba...
 

deren

semure
Katılım
11 Haz 2012
Mesajlar
2,393
Tepkime puanı
262
Puanları
0
ayrandan yapılanı daha lezzetli oluyor.
 

nefahtü

Kıdemli Üye
Katılım
21 Haz 2013
Mesajlar
5,117
Tepkime puanı
337
Puanları
0
Konum
istanbul
Sayın @nefahtü severdi böyle el işlerini.

Nerelerde acaba...


severim gerçekten..

yukarıdaki tarif güzel bir ekleme yapacak olursak o tülbenti iyice çevirip üzerine yassı bir taş koyabilirsiniz.

tuzlayın denmiş bozulur diye zaten iki gün de bir yapılacak taze taze kaymak gibi yenecek bir peynir (tuzlamaya gerek yok ki)
Özellikle migreni olanlara tavsiye edilir.
çıkan suyu da sakın atmayın yoğurt çorbasına katarsınız yada için çoook faydalı...
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,982
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
Lor peynir değilde evde tereyağ yapımı kafama yatıyor.

Evde boş boş oturacağıma sallar sallar tereyağ yaparım.

Basit bir yöntemi varsa anlatan olursa denerim inşallah.

Selam ve dua ile...
 
Üst