Suriye'li Dilenciler..!

DostunDostu

Süper Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Eyl 2013
Mesajlar
6,183
Tepkime puanı
473
Puanları
83

Millet olarak insanlığımızı yitirmişiz. Bu insanları ya ülkene almıyacaktın ya da aldıysan sahip çıkacaksın. Sokakta kalmak ne demek, evini barkını yitirmek ne demek bilmeyen insanlar, tuzu kuru insanlar bu dilencilere hor bakarken üstüne üstlük faşizan tavırlar sergilemeleri beni türklüğümden utandırıyor. Hele ki o kız çocuğunun ağlaması içimi açıtıyor. Kim bilir ne travmalar yaşadı da öyle oldu.

Harbiden insanlığımızı yitirmişiz..

İnsana insan olarak bakamıyoruz. Sen kimsin ki kadının kolundan tutup sürüklüyor, çekiştiriyorsun? Garip gureba insan değil mi? İlla parası pulu, takım elbisesi mi olmalı. Karşısında küçülmen için mercedesten mi inmesi lazım şerrrefsiz. Bu tiplerle aynı ülkede yaşamaktan utanıyorum.. Hele ki orada öküz gibi bakınanlara ne demeli?
 

DostunDostu

Süper Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Eyl 2013
Mesajlar
6,183
Tepkime puanı
473
Puanları
83

Kimse anasından dilenci doğmuyor arkadaşlar. Bu insanları böyle görünce onlara kızmayın. Onların bu hali bizim adiliğmizin dışa yansımasıdır. Kendimizi ayıbını görelim onlarda ve utanalım..
 

DostunDostu

Süper Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Eyl 2013
Mesajlar
6,183
Tepkime puanı
473
Puanları
83

Adam dilenci olduğu halde namus yapıp ''beni çek ama hanımları çekme'' diyor. Kameraman da ''ne yaparsın'' tarzı dikleniyor. Yok ya, ben şunu anladım ki ZALİMİZ. Vallahi Allah bize fırsat versin İsrail gibi zalim oluruz. Sanki İsrail askeri ve polisi gibi tavır sergiliyoruz bu insanlara.

Refah içinde ki batı ülkeleri böyle zalimleşmiyorsa, biz ilk fırsatta hemen zalimleşmeye başlıyorsak Allah'ın yardımını afedersiniz ama daha çoooookkk bekleriz. Allah yer yüzünde güç vereceği toplumları dinine göre değil, adalet duygusuna göre belirliyor ve ona göre de yollarını açıyor. Derhal toplum olarak ahlakımızı düzeltmemiz lazım. Nerede kibarlık? Karşıda ki kişinin sınıfsal konumuna göre mi kibarlığımızı belirleyeceğiz? İnsandır ya hu, ölüsü bile hürmete layıktır. Angutluk ve barbarlık almış başını gitmiş bizde..
 

DostunDostu

Süper Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Eyl 2013
Mesajlar
6,183
Tepkime puanı
473
Puanları
83
Bir şey fark ettim.

Araplar'da türklere karşı iki görüş vardır;

1.) Türkler zalimdir
2.) Türkler çaremizdir


Bizde de Arap'lara karşı iki görüş vardır;

1.) Araplar peygamber milletidir
2.) Araplar bizi sırtımızdan vurdu


Bu görüşler ifrat ve tefrit halleri belirtiyordu. Zira birbirimizi tanımıyorduk. Şimdi içli dışlı olduk. İki taraf içler acısı gerçeklerle yüzleşmek zorunda kaldı. Çünki ne Türkler Arapların sandığı kadar her derde çare idi, ne de Araplar Türklerin sandığı kadar masum. Atalarımız, köy köy üstüne olur ama ev ev üstüne olmaz, demişler. Elbette her şeyin bir sınırı var ama adileşmeye ve çirkefleşmeye lüzum yoktu..

Milletçe bir imtihandan geçtik. Bu imtihanı kaybeden taraf inanın biz olduk. Araplar ise hayal kırıklığı içinde bir gün memleketlerine dönüp bu gerçekleri anlatacaklar..

Hiç bir şeyi kalmamış insanların namusunu dahi almaya müsait bir toplum ahlakımız var. Bu ahlakımızla nah adam oluruz. Söylemeye utanıyorum ama batı medeniyetlerinin tırnağı dahi olamayız. Lafa gelince misafirperverliğimizden dem vururuz ve avrupanın ahlaksız olduğunu söyler dururuz değil mi? Oysa orada hiç bir insanın bu hallere düşmesine müsade edilmez.

Yalan dünyalarda yaşıyoruz. Hem kendimzi kandırıyor, hem Allah'ı kandırabileceğimizi sanıyoruz. Kendimizle yüzleşmediğimiz için böyle olduk.

Muhtaç olduğumuz şey ilim ve amel değil AHLAK'tır. İslam dini Ahlak dini diye boşuna denmemiş. Peygamber efendimiz 'ben üstün bir ahlak üzre gönderildim' diye boşuna dememiş. Bütün problemin kaynağı ahlaksızlık.

Bu nesil adam olmaz artık. Gelecek nesillere bakmak gerek.

Ne olur çocuklarınızı ahlaklı yetiştirin. Hafız olsun, hoca olsun derken bir şeyi gözden kaçırdık gibime geliyor..
 

DostunDostu

Süper Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Eyl 2013
Mesajlar
6,183
Tepkime puanı
473
Puanları
83

1:45 den sonrası enteresan. Kadın oğluna bakınıyor ve bizim öküz zabıta kadını kafasından içeri iteliyor. Arabaya bindirdiğine hayvan gözüyle baktığı her halinden belli. Yazıklar olsun aldığı maaşa. Hükümet özel mi seçiyor bunları acaba?
 

Ahmet

Çöl Aslanı
Katılım
26 Ağu 2006
Mesajlar
2,764
Tepkime puanı
224
Puanları
0
Yaş
38
Konuyu bu kadar ajite edecek durum yok. Dilenciliği meslek olarak yapan insanlar var. Bu Türkiye'de de var, Suriye'de de vardı. Savaş olunca oranın dilencileri buraya geldi, mesleklerini burada icra ediyorlar.

İstanbul Fatihte oturuyorum, birçok Suriyeli'ye elimden geldiğince yardım ettim ediyorumda. Bugün onların başına geldi, belki yarın bizim başımıza gelecek bilemeyiz, bunun bilincindeyiz. Ama sokakta yürüyemez durumdayız şuanda. Bunu söylemenin insanlıktan çıkma ile alakası yok. Nerede oturduğunuzu bilmiyorum ama biraz sokağa çıkarsanız zabıtalara hak verirsiniz belki..
Bir sürü Suriyeli dükkan açtı, kimisi pazarda tezgah kiraladı, kimisi ekmek satıyor, kimisi su satıyor, birçoğu işe girdi çalışıyor, birşeyler yapmaya çalışıyor. Bilmem anlatabildim mi?
 

cemaliii

Kıdemli Üye
Katılım
24 Ağu 2009
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
982
Puanları
113


Millet olarak insanlığımızı yitirmişiz. Bu insanları ya ülkene almıyacaktın ya da aldıysan sahip çıkacaksın.

ahmet ve dostundostu ikinizde haklısınız.fakat ikinizde tam net gerçeği ya göremiyor,veya gördüğünüz halde yanlış açıdan bakıyorsunuz.
bu adamları ülkeye alan devlet,elinden tutup barındırması gerekende devlettir.bu adamları böyle sokakta bırakmak devletin suçudur.bu adamların pazarlarda esnaflık yapmasıda devletin suçudur.yani adamlar çıkıp tezgah kurdukları zaman,oradaki esnaf tepki verebilir,veya çarşıda gezerken insanlar dilencilikten etraflarını sarmalarından rahatsız olabilir.bunlar doğaldır.aşırı tepkileri elbette saymıyorum,ama geçenlerde bende çok rahatsız oldum,bir elim sürekli cüzdanımdaydı aman çekecekler diye.bir sürü çocuk kadın etrafı sardılar.insan haliyle ürküyor.ama onlara kötü bir söz veya bakış atmadım.

yani kısaca sözün özü suçlu devlettir.dostundostu bunu alıntıladığım cümlesinde ortaya koymuş fakat yeterince net olamamıştır.zira üstad hükümetin eleştirirsem,muhalifler bundan faydalanır endişesindedir.ama şu tespitinede katılıyorum.bizim halk gerçekten misafirperver falan değil,insana saygı hürmet adalet duygusu sıfır,hatta eksi.avrupalılar bu hususlarda bizden çok ileride.doğal olarak allahın rahmet ve şefkatide oralara daha çok yağıyor.varalım biz yasini şerifleri hatimleri indirelim.allahı kandıramayız.ama biz türkler ve müslümanlar yarın cennete bile hileyle girmeye kalkabiliriz.o derece kötü durumdayız.bundada etken dinin özü ahlak unutuldu,islam kıla çula indirgendi,namaza oruca indirgendi.oysa ibadetlerin amacı güzel ahlakı kazandırmak.kısaca biz adam olmayız.
 

DostunDostu

Süper Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Eyl 2013
Mesajlar
6,183
Tepkime puanı
473
Puanları
83
@Ahmet ona bir şey demiyorum. Fakat sokaktan hayvan toplar gibi de toplanmaz ki. İster meslek olarak yapsın ister bu işten köşeyi dönsün neticede insandır.

Dilenciler niçin toplanıyor? Şehrin görünümünü ve düzenini bozdukları için. Peki bu insanları bu şekilde çekiştirip itiştirerek toplamakla nasıl bir görüntü veriyoruz? Değil itiştirmek, kolundan bile tutmaları doğru değil. Bağırmadan ama emredici, dominant bir ses tonuyla gene rica ederek arabaya yönlendirebilirler. Bu işin özel eğitimi vardır. Ülkemizde malesef bu eğitim verilmiyor.

Dilencilik suçtur tamam ona diyeceğim yok. Lakin ruhsatsız gökdelen yapanlar var bu ülkede. O da suç. Şayet devletin memuru bu iki suçluyu tutuklarken birinden birinde yüz mimiğini dahi eşkitmemelidir. Bu iki suçlu arasında aynı mimik ve tavrı muhafaza ediyorsa o devlet ADİL DEVLETTİR işte. Memurlarını bu ahlak üzre yetiştirmelidir.

Yolum bir gün Almanya-Berlin'e düştü şehri biraz gezdim. Orada da bu tip dilencilerin çok olduğunu gördüm. İlginç olan tipoloji olarak da aynılar. Gene böyle polis minübüsü çarşıya geldi ve topladı. Gavur Polisler resmen kılına dahi dokunmadan minübüse yönlendirdiler. Kadın dilencinin birisi kendini yere attı. Kadın dilenciye erkek polisler dokunmadı, kadın polisler kaldırdı yerden. Bu incelik bizde olması gerekirken bilmem neresine parmak atmadığımız kalmış bir tarzda çekiştirmenin alemi ne? Bu tip manzaraları görünce inanın kendi namusum geliyor aklıma ve bu herifleri gebertesim geliyor. Sen kimsin ya hu elin karısına kızına dokunursun. Namus, tuzu kurulara mahsus bir lükse dönüşmüş. Bir gün başım belaya girecek ya hayırlısı..

Hele bizim vatandaşa ne oluyor? Bizim milletin şu kendine vazife çıkartması yok mu çıldırtıyor beni. Rahatsız oluyorsan çağır zabıtayı. Niye kendin bağırarak çekiştirirsin ki? ***ına tekme atanlar bile var. Ula ormandamıyız arkadaş, acaip oluyorum bu manzaralar karşısında.

Bilmiyorum ya ben çok iyiyim ya da millet bunamış..
 

çelebiler

Kıdemli Üye
Katılım
4 Ocak 2013
Mesajlar
7,457
Tepkime puanı
211
Puanları
0
@DostunDostu ben de fatih'te oturuyorum.Beyazıt taraflarında çalışıyorum.İnan millet yardım da yaptı iyi ve kibar da davrandı ama dilencilik yapanlar insanları bezdirdi.Çocukları da dahil bu sözümden anla artık ne durumda olduğunu.

Süleymaniye mercan çevresindekilerin aslında bir şeye ihtiyaçları yok dilencilikten geçimlerini sağlıyorlar.Metruk ve yıkıntı yerleri dilenmek için seçiyorlar ve buralara dilencilik yapmak için kira ödüyorlar.Bunları kendileri anlatıyor.

Daha bir hafta önce arkadaşımın dükkanında iken en fazla 3 yaşında bir çocuk içeri girdi.Para istiyor,vermedik kovmadık da,kötü bir tavır da takınmadık.çocuk içeri girdi masanın üzerinde ne varsa almaya çalıştı.Bir kalem aldı, vermedik.Dükkandan çıkarken tükürdü,kendine göre edepsiz bir takım haraketler yaptı.bağırarak birşeyler söyledi.Bunlar olurken ablaları ve annesi de kapıda bekliyordu.

Bunları ve fazlasını hergün bu civardaki insanlar yaşıyorlar.

İlk zamanlarda Suriyeli kardeşlerimiz sokaklarda yatıyorlar aman yardım edelim hassasiyeti ile yardımlar yapıldı evlerini ücretsiz tahsis edenler oldu.Fakat şimdilerde işin aslının öyle olmadığını anladık.

Bu insanların ne dini hassasiyetleri ne de sizin tahmin ettiğiniz kadar ahlak anlayışları var.Sadece dilencilik mesleklerini yapıyorlar.

Bir kaç dakikalık videolarla yanlış değerlendirmeler yapıyorsunuz.

Bir de burada da polisler bunlara gerçekten iyi davranıyorlar o derecede iyi davranıyorlar ki artık polisi zabıtayı umursamıyorlar.Örneğini verdiğiniz Alman polisini de o dilenciler tanıyorlardır ki polise itaat etmeleri gerektiklerini öğretmişlerdir.
 

DostunDostu

Süper Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Eyl 2013
Mesajlar
6,183
Tepkime puanı
473
Puanları
83
Örneğini verdiğiniz Alman polisini de o dilenciler tanıyorlardır ki polise itaat etmeleri gerektiklerini öğretmişlerdir.
Bak bu olabilir. Almanlar ser verir sır vermez ve vitrin çalışması çok başarılı. Bizimkiler karakolda tokat atsa hemen medyaya düşüyor. Bu da başlı başına başka bir dert. Dokunmadan sindiremiyoruz.
 

Aşk Şairi

Kıdemli Üye
Katılım
11 Nis 2007
Mesajlar
3,286
Tepkime puanı
382
Puanları
0
Web sitesi
www.haksairi.com
Suriyelilere güzel maaş bağlasan ev versen bu seferde buna tepki verirler
çalışmasını sağlarsan buna tepki verirler hükumet ne yapsa suç tur
 

ihvanistanbul

AkhenAton
Katılım
4 Eki 2009
Mesajlar
7,654
Tepkime puanı
2,337
Puanları
113
Konum
istanbul
Abi sabah akşam fatihteyim arabanın camını açıp trafik ışıklarında duramıyorum. Ne yoktan anlıyorlar ne azdan. 1 lira verdiğinde 10 kişi oluyorlar vermediğinde tükürüp kaçıyorlar. Bi yerde çay içeyim desen garsondan çok dilenci geliyor masaya. Verieln parada değilim ama hakikaten soğudum artık suriyelilerden. İnsanda biraz edep olur. Belki o an bende de para yok? Ama anlatamıyorsun. Verirsen eğer 2 dakika sonra hısım akrabası doluyor vermezsen hakaret bağrış cağrış. Ve asıl tehlike ne biliyor musun? Bu çocuklar büyüdüğünde istanbul sokaklarında mafyavari kontrolsüz bir güç olacaklar. Yıllarca zar zor tinercilerden balicilerden temizlenen istanbulun suriyeli dilencilerden temizlenmeside yıllar alacak.
 

ibrahimi

Has Uşak
Katılım
19 Haz 2006
Mesajlar
23,463
Tepkime puanı
1,831
Puanları
0
Yaş
37
Konum
forvet arkası
İstanbul'da veya büyükşehirlerde olmalarının bir anlamı yok.

Çadır kentleri var oraya gitsinler.

Sonra yaptıkları kötü şeylerle müslümanları hedef aldırıp, besle kargayı felsefesini kafamıza çarptırıp duruyorlar.

Bu adamların hiç bir vasfı yok, gelecekte ki mesleklerini ben söylemeyeyim artık siz tasvir edin.
 

cemaliii

Kıdemli Üye
Katılım
24 Ağu 2009
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
982
Puanları
113


Dilencilik suçtur tamam ona diyeceğim yok. Lakin ruhsatsız gökdelen yapanlar var bu ülkede. O da suç. Şayet devletin memuru bu iki suçluyu tutuklarken birinden birinde yüz mimiğini dahi eşkitmemelidir. Bu iki suçlu arasında aynı mimik ve tavrı muhafaza ediyorsa o devlet ADİL DEVLETTİR işte. Memurlarını bu ahlak üzre yetiştirmelidir.

Hele bizim vatandaşa ne oluyor? Bizim milletin şu kendine vazife çıkartması yok mu çıldırtıyor beni. Rahatsız oluyorsan çağır zabıtayı. Niye kendin bağırarak çekiştirirsin ki? ***ına tekme atanlar bile var. Ula ormandamıyız arkadaş, acaip oluyorum bu manzaralar karşısında.

Bilmiyorum ya ben çok iyiyim ya da millet bunamış..

dostum yazının noktası virgülüne katılıyorum.ama tamamını alıntılayıp yazsam çok ama çok beğendiğim bu iki bölüm güme gidecek.işaret ettiğin yerler gerçekten nokta atışı diyebilirim.hem devletin hem milletin hem memurun bu hususlarda ciddi bir değişime ve eğitime ihtiyacı var.ne işle meşgul olduğunu bilmiyorum arkadaşım.ama bakan müsteşar vs olsam kesinlikle seni danışman veya uzman olarak kadroma alırdım.mutlaka değerlendirilmelisin.inşallah ileride güzel fikirlerinle memleketin gelişmesine değişmesine katkıda bulunursun.saol varol.
 

cemaliii

Kıdemli Üye
Katılım
24 Ağu 2009
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
982
Puanları
113
İstanbul'da veya büyükşehirlerde olmalarının bir anlamı yok.

Çadır kentleri var oraya gitsinler.

Sonra yaptıkları kötü şeylerle müslümanları hedef aldırıp, besle kargayı felsefesini kafamıza çarptırıp duruyorlar.

Bu adamların hiç bir vasfı yok, gelecekte ki mesleklerini ben söylemeyeyim artık siz tasvir edin.

erdem sana katılmıyorum dostum.besle kargayı oysun gözünü değilde,bizim devletin plansız programsız gelişigüzel iş yapmasından kaynaklı.avrupaya akraba ziyaretine gitmek için vize alırken bile,seni davet eden akrabanın evini ziyaret edip,gelen misafiri ağırlayabilecek mi?yeterli odası varmı?maaşı yeterlimi diye didik didik ediyorlar.biz yüzlerce mülteciyi yurda sokuyoruz,ne plan ne proje,suriyeliler sokaklarda,vatandaş isyanlarda.başta dışişleri bakanlığı ve içişleri bakanlıkları olmak üzere bu iş onların suçu. ama gerçekten suriyelilerin durumu zor.allah yardımcıları olsun.milletimizi böyle durumlara düşmekten esirgesin yüce mevlam.
 

DostunDostu

Süper Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Eyl 2013
Mesajlar
6,183
Tepkime puanı
473
Puanları
83
Abi sabah akşam fatihteyim arabanın camını açıp trafik ışıklarında duramıyorum. Ne yoktan anlıyorlar ne azdan. 1 lira verdiğinde 10 kişi oluyorlar vermediğinde tükürüp kaçıyorlar. Bi yerde çay içeyim desen garsondan çok dilenci geliyor masaya. Verieln parada değilim ama hakikaten soğudum artık suriyelilerden. İnsanda biraz edep olur. Belki o an bende de para yok? Ama anlatamıyorsun. Verirsen eğer 2 dakika sonra hısım akrabası doluyor vermezsen hakaret bağrış cağrış. Ve asıl tehlike ne biliyor musun? Bu çocuklar büyüdüğünde istanbul sokaklarında mafyavari kontrolsüz bir güç olacaklar. Yıllarca zar zor tinercilerden balicilerden temizlenen istanbulun suriyeli dilencilerden temizlenmeside yıllar alacak.
Cem Yılmaz'ın ''malı arap Cemal'den aldık'' lafı ileride gerçek olacak desene.. :blink:
 

Ahmet

Çöl Aslanı
Katılım
26 Ağu 2006
Mesajlar
2,764
Tepkime puanı
224
Puanları
0
Yaş
38
Eskiden isteyeni geri çevirmeme kültürümüz vardı.
Yoğun mülteci alan ilçelerde birkaç saatini dışarıda geçiren birisi günde yerli/yabancı ortalama 100 dilenci ile muhatap oluyor.
Her birine 1 lira verse günde 100 lira eder. Ayda 3000 lira eder.
50 kuruş versen ayda 1500 lira eder.
Birine versen birine vermesen ayda 750 lira eder.
Ooo piti piti yapıp dört kişiden birine 50 kuruş versen bile ayda 375 lira eder.
Türkiye şartlarında çoğu insan böyle bir bütçeyi dilencilere ayıramayacağı için bu kültürümüzden iyice uzaklaştık.

Bir de dilencilerin açısından bakalım olaya.
Dilenen birine her para istediği 10 kişiden bir kişi 1 TL verse;
100 kişiden 10 TL
1000 kişiden 100 TL kazanır. Ayda 3000 TL yapar.
Bunların ailece dilendiklerini düşünürsek nasıl karlı bir sektör olduğunu anlayabiliriz.
 
Üst