Sultanahmet Kitap Fuarı Beyazıt Meydanı'na taşındı

efruz

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ağu 2009
Mesajlar
5,170
Tepkime puanı
735
Puanları
0
Konum
İstanbuL
Türkiye Diyanet Vakfı'nın her yıl Ramazan ayında Sultanahmet Camii'nin avlusunda düzenlediği kitap fuarı bu yıl Beyazıt Meydanı'na taşındı. 29. yıla giren fuar, modern yüzüyle, klimalı uzunca bir çadır altında kitapseverleri ağırlayacak. Taşınmayı kimi yayıncılar olumlu karşılarken kimileri yetersiz buluyor.

Osmanlı döneminden bu yana satıcıların sesinin eksik olmadığı, çınarların serin gölgeler ihsan ettiği bir buluşma mekanı oldu. Resmi geçitlere, idamlara, eylemlere sessizce tanıklık etti. Beyazıt Meydanı, bu kez her yıl Ramazan ayında Sultanahmet Camii'nin avlusunda düzenlenen 29. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'nı misafir edecek. 17 Ağustos-5 Eylül tarihleri arasında kitapseverleri ağırlayacak olan fuar, sıcakların iyice kendini hissettirdiği şu günlerde serin ve kitap dolu bir atmosfer oluşturacak. Bu yıl 240 yayınevinin katılacağı fuar her gün 11.00-24.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
'İstanbul 2010 Kültür Başkenti' etkinlikleri kapsamında Beyazıt Meydanı'na taşınan fuarın tek bahanesi kültür başkentliği değil. Sultanahmet Camii'nin rölöve ve buna bağlı restorasyon çalışması ile meydanın trafiğe kapatılmış olması da fuarın taşınmasında etkili oldu. 29. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, Beyazıt Meydanı'na kurulan klimalı bir çadır ile kitapseverleri ağırlayacak. Kimi yayıncılar bu gelişmeden memnunken, kimileri fikirlerinin alınıp daha kapsamlı bir çalışma yapılabileceğini söylüyor. Beyazıt Meydanı'ndaki sahaflar ise rekabet edemeyecekleri gerekçesiyle hemen yanı başlarına kurulan fuardan pek de hoşnut değil.
Sultanahmet'ten sadece kitap fuarı taşınmadı; Ramazanda meydana kurulan kulübeler de olmayacak. Meydanda artık insanı huzursuz eden kalabalık ve buna eşlik eden yemek kokuları, barakalardan yükselen dumanlar görülmeyecek. Sultanahmet'teki Ramazan etkinlikleri ve meydana kurulan mekânlar, estetik olmadığı ve Ramazan'ın ruhuna uymadığı gerekçesiyle geçen yıllarda eleştirilere hedef olmuştu.
Tebdil-i mekânda hayır vardır sırrınca yayıncılara ve yetkililere fuarın yeni mekânını ve beklentilerini sorduk.
Osman Okçu (Timaş Yayınları Genel Müdürü): Bu süreçte bizi çok üzen konu, yayıncıların görüşü alınmadan fuarın Beyazıt Meydanı'na taşınmasına karar verilmesidir. Ramazan ayı içinde geleneksel hale gelecek şekilde İslam ülkelerinin yayıncılarının davet edilebileceği ve İslam dünyasının önemli kültür kuruluşlarının da dâhil olabileceği etkinlikler yapılması düşünülebilirdi. Hem İstanbul'a yakışan hem de Ramazan ayına çok uygun olabilecek kültürel etkinlikleri yapabilirdik. Buna uygun olabilecek mekân konusunu yine birlikte düşünebilirdik. Ancak konu çok basite indirgenerek sadece yayıncıların bir çadır içinde hangi semte gideceği konuşulur oldu. Yayıncılarına ve yazarlarına gereken önemi vermeyen, gereken saygıyı göstermeyen kurumların İstanbul'un kültür başkenti olması konusunda ne denli başarılı olabileceklerini de kamuoyunun takdirine bırakıyoruz."
Harun Algül (Kaynak Kültür Yayın Grubu): Fuarın Beyazıt Meydanı'na taşınması bizim için de sürpriz oldu. Beyazıt Meydanı'ndaki fuar, daha geniş, her yönden kapı giriş-çıkışları mevcut, stantlar Sultanahmet'e göre daha modern, fuar, klasik bir çadır anlayışından öte güzel bir tasarımla konuşlanmış durumda. Hepsinden önemlisi klima ve havalandırma sisteminin düşünülmüş olması ziyaretçi sayısını artıracaktır. Etkinliklerin de bu meydana taşınmış olması ziyaretçi sayısını elbette olumlu yönde etkileyecektir. Fuarın Sultanahmet'te mi yoksa Beyazıt Meydanı'nda mı olacağı konusuna gelince; işin açıkçası her katılımcı yayınevi gibi biz de, bu Ramazan'ı yaşayıp yeni yer ve fuar alanının okurlarımız üzerindeki etkisini ve satışlara yansımasını birlikte göreceğiz...
Selahattin Arslan (Nesil Yayınları Yayın Koordinatörü): Fuarın Beyazıt Meydanı'na taşınması kanaatimce iyi oldu zira fuar alanına giriş, cadde üzerindeki satıcılar yüzünden zor oluyordu. Sultanahmet Camii avlusu fuar alanı olarak bakıldığında çok uygun değildi. İbadete gelenler zorlanmaktaydı. Yeni fuar alanından beklentilerimize gelince oldukça yüksek. Alanın geniş olması bir avantaj. Ayrıca yeni bir yer olmasının da okuyucu için ayırt edici bir özellik olduğunu düşünüyorum. Sahaflar Çarşısı esnafının fuarın Beyazıt'a kurulmasını istememesine bir anlam veremiyorum. Fuarı gezen okurların, çarşı esnafı için de hedef kitle olduğunu düşünüyorum. Kendilerinin fuara katılmamaları için de bir engel olacağını sanmıyorum.
"Fuarı her yıl Beyazıt'ta yapmayı planlıyoruz" Osman Sarıköse (Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şube Müdürü): Sultanahmet'in etrafı araç trafiğine kapatıldı ve geliş gidişler zorlaştı. Bunun yanında röleve çalışmaları başladı. Diyanet olarak yeni bir mekân arayışına girdik. İstanbul 2010 Ajansı'ndan bir teklif geldi. Fuarı buraya kurduk. Planda fuar artık her yıl Beyazıt'ta olacak. Ajansın ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Beyazıt'taki fuar stantları Sultanahmet'tekilerden daha ucuza yayıncılara verildi. Onlardan sadece hizmet bedeli aldık. Bu yıl çok talep oldu. Yaklaşık 40-50 yayıncı dışarıda kaldı. Fuardan beklentimiz büyük.

ZAMAN
 

efruz

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ağu 2009
Mesajlar
5,170
Tepkime puanı
735
Puanları
0
Konum
İstanbuL
Bugün burada idim.gerçekten çok güzel ve emek verilerek yapılmış bir fuar.alan epey geniş.ve klimalarla donatılmış.Rahat bir ortam.

En önemlisi Kitap fiyatları çok uygun.Kitap severler Kaçırmayın derim.
 
Üst