'Suikast' iddiası bir komploydu

efruz

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ağu 2009
Mesajlar
5,170
Tepkime puanı
735
Puanları
0
Konum
İstanbuL
MİT'in bilgi notunda, 'suikast yapacak ekibin içinde yer aldığı' öne sürülen Çeçen general İbrahim Magomedoviç: "Amaç bizi Türkiye'den kovdurmaktı. En rahat barındığımız ülke Türkiye. Ben başbakanınızı, sizden fazla seviyorum"

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) Ergenekon davasının görüldüğü mahkemeye gönderdiği bilgi notunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a suikast yapacak ekibin içinde yer aldığı belirtilen gizemli Çeçen generali ilk kez SABAH buldu. SABAH Özel İstihbarat Bölümü'nün ısrarlı bir takip ve temas sonrasında bulup görüştüğü general İbrahim Magomedoviç, suikast iddialarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Magomedoviç, suikast iddiasını, Türk devletiyle mülteci Çeçenlerin arasını açmak isteyen Rus Gizli Servisi SVR'nin bir komplosu olarak nitelendirdi. Herhangi bir suikast girişimi ihtimaline karşın Çeçen fedailer tarafından özenle korunan İstanbul dışındaki güvenli bir yerde görüştüğümüz Magomedoviç, "Ruslar, Türk devleti ile aramızı bozmak için böyle bir senaryo ortaya attı. İddiaları reddediyorum" dedi. '

BURADA MİSAFİRİZ'
İlk kez SABAH tarafından fotoğraflanan sır general, MİT'in bilgi notuna dayanak teşkil eden elektronik posta ihbarının 2007'de, Türkiye'deki Çeçenlerin peş peşe suikastlara kurban gitmesinden hemen önce yapıldığını belirtti ve "Amaç bizi Türkiye'den kovdurmaktı" dedi. Çeçen general, "En rahat barındığımız ülke Türkiye. Ben başbakanınızı sizden fazla seviyorum. Böyle bir şeyi nasıl planlayabilirim" diye konuştu. Çeçen general Magomedoviç, MİT'in Ergenekon davasının görüldüğü 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği bilgi notunda Başbakan Erdoğan'a İstanbul Kısıklı'da yapılacak suikast için Çeçenistan'dan iki tetikçi getiren kişi olarak geçiyor.

Bilgi notunda, "Grubun, Kırmızı Kitap'ı yazan 'General İbrahim' isimli Çeçen şahıs vasıtasıyla Çeçenistan'dan getirdikleri iki kişiyi İstanbul Ümraniye Çakmak Camisi'nin altındaki misafirhanede barındırdıkları, eylemin bu kişilere yaptırılabileceği hususları öğrenilmiştir" ifadesi yer alıyor. Magomedoviç, SABAH'a Çeçenistan'da korgeneral rütbesine kadar yükselmiş başarılı bir asker olduğunu ve bir dönem bakanlık da yaptığını söyledi.

Magomedoviç, kendi beyanına göre Türkiye'de bulunan önemli Çeçen bürokratlardan biri ve profesör titrine sahip. Bu özellikleri, kendi iddiasına göre onu Rusya'nın hedefi haline getiriyor. Magomedoviç, Türk halkını ve Türk siyasetçilerini sevdiğini ve Başbakan Erdoğan'a yönelik bir suikast planı içerisinde yer almasının mümkün olmadığını söyledi. Magomedoviç, "Türkiye'nin iç işlerine asla karışmayız. Biz burada misafiriz, ülkemizdeki karışıklık bitince geri döneceğiz" diye konuştu.

Bu tip iddiaların Rusya tarafından kendilerine komplo düzenlenmek amacıyla ortaya atıldığını savunan Magomedoviç, "Ruslar, Türk devleti ile aramızı bozup bizi sınır dışı ettirmek için her türlü taktiği uyguluyor. MİT'e ulaşan ihbarı da bu çerçevede değerlendirmek lazım. Türk halkı Rusların oyununa gelmesin" diye konuştu. MİT'in İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği 17 Ocak 2011 tarihli yazıda, 2007'nin Temmuz ayında e-posta ile gelen bir ihbara dayanarak şu anda Ergenekon sanığı olan bazı kişilerin Başbakan Erdoğan'a suikast planlandığı iddiasına yer verilmişti. İhbara göre Ergenekon tutuklusu olan emekli binbaşı Zekeriya Öztürk, Üsküdar'da, Başbakan'ın bir dönem oturduğu Kısıklı Caddesi'ndeki sarı renkli bir apartmanın bodrum katını suikast amacıyla kiraladı.

Sorunları Başbakan'a mektupla anlatmış
MAGOMEDOVİÇ'İN, Başbakan Erdoğan'a 2003'te bir mektup göndererek Türkiye'deki mülteci Çeçenlerin sorunlarını aktardığı ortaya çıktı. Çeçen general, bir kopyasını SABAH'a verdiği mektupta şöyle diyor: "Bizler Çeçenistan'da yıllardır devam etmekte olan savaş sonucunda buraya geldik. Türkiye devletinin bize göstermiş olduğu misafirperverliğe çok minnettarız. Bu mektubu Türkiye'deki Çeçenlerin durumunu ifade etmek için yazıyorum. Dileğimiz feryadımıza cevap verilmesidir."

'Çeçen avıyla' bağlantılı
MAGOMEDOVİÇ'E göre MİT'in bilgi notuna giren "Başbakan'a suikast" iddiası 2008-9 yıllarındaki Çeçen suikastlarıyla irtibatlı. Türkiye'deki ilk Çeçen suikastı 6 Eylül 2008'de Başakşehir'de işlendi, bu tarihte Gazi Edilsultanov öldürüldü. İki ay sonra 9 Aralık'ta İslam Canibekov, 26 Şubat 2009'da da Ali Osaev öldürüldü. İddialara göre bu cinayetler Rus general Ivanov'un emriyle işlenmişti. Son Çeçen cinayetinden bir yıl sonra Ağustos 2010'da, Çeçen avcısı olarak bilinen Rus askeri istihbarat teşkilatı GRU'nun iki numaralı ismi General Yuri Ivanov da, Hatay'ın Çevlik köyünde ölü bulunmuştu.

'Savaş, hayvanları da yok ediyor'
MİT raporunda Kırmızı Kitap'ın yazarı olarak zikredilen İbrahim Magomedoviç, 175 sayfalık kitabında Çeçenistan'da soyu tükenmiş hayvan türlerini anlatıyor. Çeçen general, "Savaş insanlar gibi hayvan neslini de yok ediyor. Kitabı, bu gerçeğe dikkat çekmek için yazdım" dedi. Tam adı Ahmadov Said İbrahim Magomedoviç olan Çeçen general, yıllarca savaşın içinde bulunmuş bir komutana göre son derece hassas bir hayvansever. Kırmızı Kitap'a göre Çeçenistan'daki hayvanlar, devam eden savaşın yanı sıra aşırı avlanma ve zehirli kimyasallar yüzünden tehdit
altında.
 
Üst