Son Siyasi Anketler (2013)

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Araştırma şirketleri halkın nabzını tutmaya devam ediyor. Genar'ın anketine göre AK Parti CHP'ye attığı farkı iyice açtı.

GENAR'ın Türkiye genelindeki anketine göre bugün seçim olsa;

AK Parti yüzde 52.4
CHP'nin yüzde 25.6
MHP yüzde 11.7
BDP yüzde 6.9


haber7
 

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Genar'ın AYNI anketi, 2012'nin en iyi siyasetçisini yüzde 31.8 oy oranı ile Tayyip Erdoğan olarak belirledi.

Aynı şekilde halk yüzde 32.1 oranla ile Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı olarak görmek istiyor. Türkiye genelinde 28 Aralık-15 Ocak tarihleri arasında 17 il ve bu illere bağlı 47 ilçede, 2 bin 166 kişiyle görüşerek yapılan ankete göre, bugün gerçekleşecek muhtemel bir milletvekili genel seçimi durumunda AK Parti yüzde 52.4 ile birinci, CHP yüzde 25.6 ile ikinci ve MHP yüzde 11.7 ile üçüncü sırada yer alıyor. Aynı şekilde bugün olması muhtemel bir yerel seçim durumunda da dağılım pek değişmiyor.

AK Parti yüzde 52.3, CHP 26.6, MHP yüzde 11.6, BDP yüzde 6.8 ile oyları paylaşıyor. Araştırmada katılımcılara 2014 yılında mevcut Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin sona ereceği hatırlatılıp yerine kimi görmek istedikleri soruldu. Katılımcıların yüzde 32.1'i Recep Tayyip Erdoğan derken yüzde 10.6'sı Abdullah Gül, yüzde 5.2'si Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 3 ise Bülent Arınç dedi.

"Abdullah Gül Başbakan, Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa bu duruma olumlu bakar mısınız" sorusuna ise katılımcıların yüzde 47.7'si "evet" ve yüzde 52,3'si ise" hayır" yanıtı verdi verdi. Ankette 2012 yılının en beğenilen siyasetçisi ise yüzde 31.8'lik oy oranıyla Recep Tayyip Erdoğan oldu. Abdullah Gül yüzde 14.8 ile ikinci, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 13.6 ile üçüncü sırada yer aldı.

KÜRT SORUNU

"Bugün için Türkiye'nin en temel sorunu nedir" sorusuna katılımcıların yüzde 35.9'u "terör" yanıtı verirken "işsizlik" diyenlerin oranı yüzde 25.6, "ekonomik sorunlar" diyenlerin oranı yüzde 11.1 ve "Eğitim" diye yanıtlayanların oranı yüzde 10.7 oldu. Katılımcılar "Türkiye Avrupa Birliği'ne girmeli mi" sorusuna ise yüzde 61.5 oranla "evet" yanıtını verdi. "Türkiye'de Türklerle Kürtleri bir birbirine bağlayan en önemli bağ nedir" sorusuna katılımcıların yüzde 19.7'si "Aynı topraklarda yaşıyor olmak", yüzde 19.2 "dinimiz", yüzde 10.7'si "Kültür ve tarih bağlarımızın olması" diye yanıt verdi.

"Kürt kimliğinin varlığı yeni Anayasa'da yer almalı mı" sorusuna ise katılımcıların yüzde 68.9'u "hayır" diye yanıt verdi. "Kürtçe resmi eğitim ve öğretim dili olmalı mı" sorusuna ise katılımcıların yüzde 69.3'ü "hayır" derken, "Kürt sorununun çözümünde devlet Abdullah Öcalan'ı muhatap almalı mı" sorusuna yüzde 68'i "hayır" yanıtı verildi. Ancak "kimi muhatap almalı" sorusuna yüzde 97.1 "fikrim yok" derken, yüzde 0.5 Selahattin Demirtaş, yüzde 0.2 Murat Karayılan, yüzde 0.1 Ahmet Türk, yüzde 2.1 diğer dedi.
 

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Anketin açıklandığı satırlarda, bendenizin de katıldığı altı çizilmesi gereken bilgiler vardır.
 

reis

Kıdemli Üye
Katılım
15 Eki 2006
Mesajlar
10,901
Tepkime puanı
414
Puanları
0
Konum
Karadeniz
Desene millet koyunluğa(!) devam edecek.
Adamlar ülkeyi batırdı, satmadık yer kalmadı buna rağmen % 52'deler öyle mi?
Vay koyun(!) millet vay.
 

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Konsensus anketinde partilerin oy oranları

15 Mart 2013

Konsensus Araştırma ve Danışmanlık Şirketi'nin Habertürk için yaptığı "Türkiye Gündemi Mart 2013-İmralı ile Görüşmeler" başlıklı kamuoyu araştırmasının sonuçları belli oldu. Konsensus anketinin sonuçları şöyle:

Konsensus, 22 Şubat-4 Mart tarihleri arasında 81 ilde bin 500 kişiyle telefonla "Bu pazar genel bir milletvekili seçimi olsa kime oy verirsiniz?" diye sordu.

Oylarını koruyan AK Parti kararsızlar dağıtıldığında yüzde 50.7 ile yine zirvede yer alırken, özellikle açılım sürecinde 3.5 puan oy kaybeden CHP yüzde 24.2'ye geriledi. 2.5 puan artış yaşayan MHP ise yüzde 15.3'e yükseldi. 1.4 puan düşen BDP'nin oyu da yüzde 5 oldu.

ERDOĞAN'DAN MEMNUN OLANLARIN ORANI YÜZDE 50'YE DAYANDI

Siyasi performans sıralamasında ilk sırada AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan yer aldı. Erdoğan'ın siyasi performansından "Memnunum'' diyenlerin oranı aralık ayı anketine göre 2.1 puan arttı ve yüzde 49'a yükseldi. "Memnun olmayanların'' oranı da 5.2 puan geriledi ve yüzde 38.7 çıktı.

4 KARARSIZDAN BİRİ AK PARTİ'YE YAKIN

Bülent Günal'ın haberine taşıdığı bilgilere göre Konsensus kararsız seçmenin hangi partiye yakın olduğunu da araştırdı. Buna göre ankete katılanların yüzde 26.3'ü "AK Parti" derken, "CHP" diyenlerin oranı yüzde 15.1, "MHP" diyenlerin oranı ise yüzde 8.5 çıktı.

Kaynak: GAZETE HABERTÜRK
 

manifesto

Yasaklı
Katılım
23 Ara 2006
Mesajlar
0
Tepkime puanı
334
Puanları
0
Konum
Kocaeli
Ak Parti %50'nin üzerinde
Açılıyor
Saçılıyor
İmralıya gidiyor
Davosa gitmiyor
Satıyor
Alıyor
Yine %50
Bu Erdoğan ciddi büyük adam
HEYKELİ DİKİLECEK ADAM
:O
 

reis

Kıdemli Üye
Katılım
15 Eki 2006
Mesajlar
10,901
Tepkime puanı
414
Puanları
0
Konum
Karadeniz
Ak Parti bu seçimde bizden ancak havasını alacak gibi gözüküyor. Ak Parti bizim nazarımızda ki kredisini an itibariyle tüketmiş bulunmaktadır.
Seçimlere kadar krediyi düzeltirse amenna, yoksa hava-civa...
 

reis

Kıdemli Üye
Katılım
15 Eki 2006
Mesajlar
10,901
Tepkime puanı
414
Puanları
0
Konum
Karadeniz
Ak Parti;

- Bireysel özgürlükleri sağla(ya)madı.

- Kamuda baş örtüsünü serbest bırakıp, kravat takma mecburiyeti gibi salaklıklara son ver(e)medi.

- Zindanlarda çürümekte olan başta Salih MİRZABEYOĞLU gibi 28 Şubat mağduru mazlum ve masum müslümanların tarafına hiç bak(a)madı.

- Sivas provokasyonu bahane edilerek Aydınlık namlı Perinçek'in paçavrasının fişlemesiyle idama çarptırılan ve ömür boyu hapse mahkum olan masum ve mazlum müslümanları hiç umursamadı.

- Özellikle kamuya doldurduğu işinin ehli olmayan karaktersiz amirler vasıtasıyla kamuda ki iş barışını ve huzuru yerle bir etti.

- Özellikle kamuda eşit işe eşit ücret dengesini sağla(ya)madı. Kamuda fuzuli yere eşşek yüküyle maaş alanlara gıkını çıkaramadı. Eşşek gibi özveriyle çalışanları eşşek yerine koydu, koyuyor.

- Gelir adaletsizliğini gidereceği yerde daha da derinleştirdi.

- Özelleştirmeler yapılırken halkın lehine değil, ihaleleri kapan açların lehine düzenlemelere imza attı, vatandaşların soyulmasına vesile oldu, oluyor.

- Özellikle il, ilçe ve belde teşkilatlarının adeta derebeyi gibi davranmasına sesini çıkarmadı.

- Spor siyasetinde islami hassasiyet ve türk aile yapısı hiç dikkate alınmadı. Çok rezil bir spor siyaseti yürüttü, yürütüyor.

- Futbol da şike ve hırsızlık yaptığı mahkeme kararıyla tescillenen Fenerbahçe için bir gece de kanun değiştirildi ve o kanun geriye doğru işletilerek şikeci hırsızlar kollandı. Bu bağlamda Trabzon gibi koca bir şehrin göz göre göre hakları gasp edildi, çiğnendi ve elinden alındı. Koca Trabzon şehri ötekileştirildi.

Listeyi uzatmak mümkün. Bizim cephemizden Ak Parti işte bu sebeplerle kredisini tüketmiştir. Önümüzdeki seçimlere kadar bizim nazarımızda kredisini düzeltmek istiyorsa yukarıda ki talep ve beklentileri karşılaması gerekiyor.
 

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Anketin KONDA şirketi tarafından Mart ayında Türkiye çapında gerçekleştirildiğini ve katılanlara "bugün seçim olsa kime oy verirsiniz?" şeklinde soru yöneltildiğini belirten Çelik, buna göre AK Parti'nin oy oranının yüzde 52,9 olduğunu aktardı. Çelik, CHP'nin yüzde 22, MHP'nin 12,7, BDP'nin yüzde 6,9 diğerlerinin de yüzde 5,5 olduğunu bildirdi.

SÜRECE DESTEK TAHMİNİ YÜZDE 64 ANKETTE ÇIKAN %58...

Sürece ilişkin halk desteğinin 21 Mart'tan sonra daha da yüksek olacağını tahmin ettiklerini, söyleyen Çelik, bu tarifte somut gelişmeler olduğunu aktardı. Çelik, şu anki tahminlerinin ise yüzde 64 dolayında olduğunu kaydetti.

Haber Ajansları
 

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Gezi Parkı eylemleriyle başlayan toplumsal olayların siyasi dengeleri nasıl etkilediği araştırıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika dönüşü yapılan ankete göre siyasi partilerin oy oranları değişmezken kutuplaşma arttı. Anket sonucu AK Parti yüzde 51, CHP yüzde 22, MHP ise yüzde 14 görülüyor.

Anket sonuçlarına göre CHP son dönemdeki en düşük oy oranını gördü. Bahçeli'nin Gezi Eylemleri'yle ilgili net bir poizsyon alamayınca çözüm süreci boyunca oyunu yükselten MHP de kan kaybetmeye başladı.

OLAYLAR KUTUPLAŞMAYI KESKİNLEŞTİRİYOR

AK Parti’ye aylık düzenli araştırma yapan PollMark araştırma şirketi, 7 Haziran Cuma günü telefon yöntemiyle halkın nabzını tuttu. Anket sonucu parti oy oranlarının diğer anketlerden farklı olmadığını ortaya koydu. PollMark’ın kurucularından Başbakan Başdanışmanı Doç. Dr. Ertan Aydın, anket sonucunu Radikal’den Ömer Şahin'e anlattı. Olayların kutuplaşmayı keskinleştirdiğini söyleyen Aydın, “Eylemlerdeki vandalizm, aşırı sol öğeler sağ seçmeni AK Parti’de bütünleştiriyor. Gerilimin devam etmesi halinde AK Parti yine kaybetmez. ABD’nin en güvenilir araştırma şirketi PEW’in anketinde Başbakanımıza güven yüzde 60’ın üstünde çıkmıştı. Bu gerilim AK Parti’nin oylarını yüzde 60’a kadar yükseltebilir” dedi.

AK Parti Seçim İşleri Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop da Gezi geriliminin AK Parti’ye oy kaybettirmediği görüşünde. Şentop, gelişmelerin Erdoğan’ın olası cumhurbaşkanlığı önünde engel olup olmadığı sorusuna ise “Hayır. AK Parti de, Başbakanımız da güçleniyor” yanıtını verdi
 

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
ANDY-AR Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin seçim ve Gezi Parkı olaylarına ilişkin araştırmasının sonuçları açıklandı.

Katılımcıların yüzde 49,6'sı hafta sonu seçim olsa AK Parti'ye oy vereceklerini belirtirken, CHP'nin oy oranı yüzde 23, MHP'nin oy oranı ise yüzde 15 oldu.

Gezi Parkı olaylarının bitmesini isteyenlerin oranı ise yüzde 82,8 oldu.

5-10 HAZİRAN TARİHLERİ ARASINDAKİ ANKET

ANDY-AR Sosyal Araştırmalar Merkezi, başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye genelinde eylemlere dönüşmüş olan 'Taksim Gezi Parkı' olaylarını halkın nasıl değerlendirdiği ve bu olayların siyasi eğilimlere nasıl yansıdığını tespit etmek için bir araştırma yaptı. Yüzyüze görüşme yöntemi kullanılarak yapılan araştırmanın yüzde 21'i kır özelliği taşımakta olan ilçe ve köy merkezlerinde yapıldı. Saha çalışması 05-10 Haziran 2013 tarihleri arasında tamamlandı.

GEZİ EYLEMLERİNE DESTEK ORANI

Çalışma kapsamında farklı sosyo-ekonomik ve sosyo-demografik gruba mensup kişilerden, yaş, cinsiyet, eğitim, mahalle/semt kotalarına göre tesadüfi yöntemle seçilmiş, dernekler ile görüşme yapıldı. 412'si İstanbul, 383'ü Ankara, 330'u İzmir ve 317'si Bursa olmak üzere toplam 3643 dernek ile görüşüldü. Görüşme sonucunda katılımcılara "Gezi Parkı olaylarından haberdar mısınız?" diye soruldu. Katılımcılardan yüzde 92,8'i "Evet" yanıtını verirken, 7,2'si ise haberdar olmadıklarını söyledi. "İstanbul Taksim'de bulunan Gezi Parkı'na hiç gittiniz mi?" sorusuna katılımcıların yüzde 93,7'si "Evet" derken, yüzde 6,3'ü ise "Hayır" yanıtını verdi.

"Gezi Parkı için yapılan eylemleri destekliyor musunuz?" sorusuna ise cevap vermeyenlerin oranı 16,4 olurken, "Kısmen" 6,8, "Hayır" 52,5 ve "Evet" 24,3 şeklinde gerçekleşti.

"Bu eylemlere herhangi bir şekilde katılım sağladınız mı?" diye sorulan katılımcıların 12,1'i "Evet" yanıtını verirken, 75,1'i "Hayır", cevap vermeyenlerin oranı ise 12,8 oldu. Eylemlerin devam etmesini destekleyip desteklemedikleri sorulan katılımcıların cevapları "Hayır" 82,8, "Evet" 7,5 ve "Cevap Yok" 9,7 olarak gerçekleşti.

"BU PAZAR SEÇİM OLSA..."

Katılımcılara yöneltilen "Bu pazar günü milletvekili genel seçimleri olması durumunda hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna ise ilginç yanıtlar geldi. Katılımcıların 49,6'u haftasonu seçim olsa AK Parti'ye oy vereceklerini belirtirken, diğer partilerin oranları ise CHP 23,3, MHP 15,9, BDP 7,5 ve Diğer 3,7 olarak gerçekleşti.
 
Üst