Sigara, içeni de içmeyeni de öldürüyor

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45


Sigarayı bırak hayata tutun

Sigara ve Nikotin Bağımlılığı Tedavi Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Erol Sezer, sigaranın ne kadar erken bırakılırsa insan sağlığı açısından o kadar yararlı olduğunu söyledi.
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı aynı zamanda Sigara ve Nikotin Bağımlılığı Tedavi Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Erol Sezer, Sigara ve Nikotin Bağımlılığı Tedavi Merkezi'nin çalışmaları hakkında bilgiler vererek, sigaranın insan sağlığına zararları ve kapalı alanlardaki sigara yasağı konularında değerlendirmelerde bulundu.
Tiryakilere sigarayı bırakma çağrısında bulunan Prof. Dr. Sezer, ''Sigaranın bırakılması çok önemli bir müdahale. Sigaranın bırakılması, sigara nedeniyle ölme ve hastalanma tehlikesini önemli ölçüde azaltıyor'' dedi.
Sigaranın erken yaşta bırakılmasının sağlık açısından önemini vurgulayan Sezer, şunları kaydetti:
''60 yaşında sigara içmeye devam edenlerin yüzde 15'i 75 yaşına vardıklarında akciğer kanserinden ölmüş oluyorlar. Eğer 60 yaşında sigarayı bıraksalar, bu kadar gecikerek bırakmış olsalar bile akciğer kanserinden ölmesini beklediğimiz 15 kişinin yarısı ölmeyecek. Yani 60 yaşında sigarayı bırakmaları bile bu yaştan sonra kanser olma tehlikesini yarı yarıya azaltıyor. 50 yaşında bıraktığınız zaman bu yararlanma daha fazla oluyor, genç yaşlarda bırakınca daha fazla oluyor. 30 yaşında bırakanlar neredeyse kendilerine gelebilecek öldürücü zararların hepsinden kendilerini kurtarabiliyorlar, yani sigara ne kadar erken bırakılırsa yararı o kadar büyük ama gecikmiş olanlar bile sigarayı bıraktıkları zaman düşünemeyecekleri kadar büyük yararlar sağlıyorlar. Sigarayı bırakmak kesinlikle mümkün, ilaçları var, teknikleri var.''
Sivas'ta sigarayı bırakmak için gerekli ilaçlara ve tekniklere ulaşılabilecek bir merkezin olduğunu anlatan Sezer, ''Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'nda sigara bırakma birimimiz var. Bu birimde daima günün her saatinde gelecek hastaları karşılayabilecek bir uzman arkadaşımız bulunuyor, bir hekimimiz bulunuyor ve gelenler sigara bırakma hizmetini alıyorlar'' diye konuştu.
Merkezlerinde sigarayı bırakmak isteyenlere yönelik gerekli bilgilendirmelerin yapıldığını, kişilerle tedavi sürecinde belirli aralıklarla görüşmelerin gerçekleştirildiğini ifade eden Sezer, hem görüşmelerin, hem de ilaçların sigarayı bırakma konusunda fayda sağladığını belirtti.


-KAPALI ALANLARDAKİ SİGARA YASAĞI-
Kapalı alanlardaki sigaraya yasağı ile ilgili yasal düzenlemenin sigara kullanımının azaltılması konusundaki önemini vurgulayan Prof. Dr. Erol Sezer, ''4207 sayılı yasa çok önemli yararlar sağlayıcı, dünyanın en güzel örneklerinden, dünyanın en güzel sigara mücadele kanunlarından birisi. Ülkemiz bu kanunu ile ne kadar gurur duysa yeridir. Bu kanun ülkemizde Sağlık Bakanlığı'nın gayretleriyle olabildiğince iyi uygulanıyor ama daha iyi uygulanması gerekir'' dedi.
Yasanın çok güzel uygulandığı birçok alanın olduğunu anlatan Sezer, ''Artık lokantalara girdiğimiz zaman sigara dumanı ile karşı karşıya gelmiyoruz, kamu kurumlarında sigara kullanımı önemli ölçüde engellenmiş durumda. Başarılı bir çok alan var ve her ilde Sağlık Müdürlüğünün merkezli olduğu bir İl Tütün Kontrol Kurulu var. Bu yasanın en iyi uygulanması için bu kurullar gerekenleri büyük bir gayretle yapmaya çalışıyorlar. Ama hala bu gayretlere rağmen yasanın bazı yerlerde yeterli düzeyde uygulanmadığına da tanık olabiliriz'' diye konuştu.
-TÜTÜN TÜKETİMİ 5'TE 1 ORANINDA AZALDI-
Sigarayla etkin bir şekilde mücadele edildiğini ifade eden Sezer, ''Bir büyük değişim, bu büyük değişim tabi bir çırpıda, bir anda dört dörtlük olmuyor, bazı yerlerde aksamalar oluyor ama aksamaların giderek azalmasını beklemeliyiz. Herkes yasaya sahip çıkarsa bu yasa her yerde giderek en istenilen düzeyde uygulanacaktır. Çünkü bu yasanın arkasında önemli bir idare kararlılığı var, devlet kararlılığı var, bilim kararlılığı var, akıl kararlılığı var, yani her şey sigaradan uzaklaşmayı gerektiriyor'' ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Sezer, ''4207 sayılı kanunun ciddi bir şekilde uygulanmasıyla ülkemizde tütün salgını bir ölçüde kontrol altına girmeye başladı. Son 1 yıldır biz ülkemizdeki tütün tüketiminin yaklaşık 5'te 1 oranında düştüğünü biliyoruz'' dedi.
 
K

Kaçak

Guest
İçmeyin şunu kardeşimmmm ....
Gavur icadı bu meret ...
 

_Berceste_

bir tutam delilik...
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
6,798
Tepkime puanı
1,525
Puanları
0
icin icin gavur icad etmis :)
 

AynAlı

Kıdemli Üye
Katılım
16 May 2007
Mesajlar
8,728
Tepkime puanı
1,378
Puanları
0
içelimmi içmeyelimmi bir karar verin.. :D
 

_Berceste_

bir tutam delilik...
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
6,798
Tepkime puanı
1,525
Puanları
0
ic gavur icad etmis hic bisey olmaz :)
 

AynAlı

Kıdemli Üye
Katılım
16 May 2007
Mesajlar
8,728
Tepkime puanı
1,378
Puanları
0
müslim sigara yokmu? ondan içerik :D
 

_Berceste_

bir tutam delilik...
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
6,798
Tepkime puanı
1,525
Puanları
0
helal sigara icat etmek lazim :)))
 

AynAlı

Kıdemli Üye
Katılım
16 May 2007
Mesajlar
8,728
Tepkime puanı
1,378
Puanları
0
Sen sus en iyisi yokda linç ederler :D
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45


Sigara bıraktıracak küçük sırlar



Sigarayı bırakan bir insanın kanındaki oksijen miktarı 8 saate normale döner. 9 Ayda sigaranın birçok zararından kurtulan tiryaki 5 yılda da kalp krizi riskini yarı yarıya indirir. Peki sigarayı bırakmak için ne yapmalı?
Günümüzde, 15 yaşın üstündeki her iki Türk erkeğinden birinin sigara bağımlısı olduğu ülkemizde tütün kullanımı, toplum sağlığı ve ülke refahını tehdit eden bir salgın boyutunda. Türkiye’de yılda 100 bin, dünyada 5 milyon kişi sigaradan ölüyor. Her türlü kanserin, insanları kötürümleştiren akciğer hastalıkları amfizem ve KOAH’ın, cinsel iktidarsızlığın, kalp krizinin, felcin ve daha pek çok hastalığın başlıca sorumlusu tütünün değişik türevleridir.

VÜCUT KENDİNİ YENİLİYOR
BSK Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Mete Duruk, insan vücudunun sigarayı bıraktıktan sonra hızla iyileşmeye başladığına dikkat çekerek, sigarayı bırakmak isteyenlere önerilerde bulundu:
20 dakika: Kan basıncı ve kalp hızı normale döner, dolaşım normale döndüğü için el ve ayaklar ısınmaya başlar
8 saat: Vücuttaki karbonmonoksit atılır. Kandaki oksijen düzeyi normale döner.
24 saat: Kalp krizi riski düşmeye başlar. Akciğerlerdeki balgam ve diğer birikimler temizlenmeye başlar.
48 saat: Artık vücutta nikotin saptanamaz. Tat ve koku alma duygusu artar
72 saat: Solunum yolları gevşediği için nefes almak kolaylaşır. Vücut enerjisi artar.
Dolaşım bütün vücutta düzelir. Yürümek kolaylaşır.
2 hafta: Dolaşım bütün vücutta düzelir. Yürümek daha da kolaylaşır.
3-9 ay: Öksürük, nefes darlığı düzelir. Akciğerin işlevi yüzde 5-10 dolayında artar.
5 yıl: Kalp krizi riski sigara içenlerin yarısına iner.
10 yıl: Akciğer kanseri riski, sigara içenlerin yarısına iner. Kalp krizi riski hiç sigara içmemiş biri ile eşit olur.

BIRAKMAYA YARDIMCI OLACAK ÖNERİLER
Sigarayı bırakmak isteyenlere ipuçları da veren BSK Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Mete Duruk "İlk gün mümkün olduğu kadar sigara içmenin yasak olduğu yerlerde vakit geçirin. Sigarayı hatırlatacak alkol, kahve gibi içecekler kullanmayın, su ve meyve suyunu tercih edin. Elinizde sigara yerine para, kalem, top gibi şeylerle oyalanın. Ağız içinde kürdan, bitkisel çubuklar gibi şeyler kullanın. Sigara içmeyi hatırlatan, gerektiren ortamlardan zevklerden uzak durun. Dişlerinizi fırçalayın. Kısa süreli beden eğitimi hareketleri yapın. Az ancak sık sık yemek yiyin Kendinizi muhakkak ödüllendirin ama dikkat sigarayı bırakmaktan kazandıklarınızın fazlasını harcamayın. Kriz hallerinde bunları unutmayın. Elma, üzüm, şeker, sakız gibi şeyleri yakınınızda bulundurun. 10 derin nefes alın ve sonuncusunu tutarken bir kibrit yakın ve üfleyerek söndürün. Kibriti bir sigara söndürür gibi kül tablasına koyun. Gevşeyin ve size keyif veren bir hayal kurun ve sadece ona konsantre olun.

Sigara yerine mum veya şamdan yakın. Hayır diye bağırın etrafınızdakiler farklı algılasa da aldırmayın.

Hiçbir zaman bir taneden bir şey olmaz diyip bir tane sigara yakmaya kalkmayın.’’

ZEDHABER/KONYA

 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Sigara, içeni de içmeyeni de öldürüyor



Pasif içiciliğin dünyada yılda yaklaşık her 100 insandan birinin ölümüne neden olduğu, bu oranın 165 bini çocuk olmak üzere 600 binden fazla ölüme denk geldiği bildirildi.
İngiliz The Lancet tıp dergisinde yayımlanan bir araştırmada, çocukların pasif içicilikten en çok etkilenen kesim olduğu, ebeveynleri evde sigara içen çocukların bundan kaçamadıklarına değinildi.
Pasif içicilikten kaynaklanan 600 bin ölüm vakası, sigara kullanımının neden olduğu yılda 5,1 milyon ölüm vakasına dahil edildiğinde yıllık ölüm vakası sayısı toplam 5,7 milyona yükseliyor.
Pasif içiciliğin küresel çapta etkisini ele alan ilk araştırma olan bu araştırmayı yapan uzmanların, incelenen 192 ülkeden alınan en yeni verileri kapsayan 2004 yılı verilerini kullandıkları belirtildi.
Stockholm'deki Karolinska Enstitüsü ve Dünya Sağlık Örgütüden uzmanların araştırmasında, 2004 yılı itibariyle, çocukların yüzde 40'ı, sigara içmeyen erkeklerin yüzde 33'ü, kadınların da yüzde 35'inin pasif içiciliğe maruz kaldığı ortaya çıktı.
Araştırma, bu durumun neden olduğu ölümlerin 379 bininin koroner nedenlerden, 165 bininin alt solunum yolları enfeksiyonlarından, 36 bin 900'ünün astımdan ve 21 bin 400'ünün akciğer kanserinden olduğunu belirledi.
Bu durum yüzünden 5 yaşın altında 165 bin çocuğun her yıl alt solunum yolu enfeksiyonlarından hayatını kaybettiğini, bu ölümlerin üçte ikisinin Güney Asya ve Afrika'da meydana geldiğini ortaya koyan araştırmacılar, "Bulaşıcı hastalıklar ve tütün kullanımı, bu bölgelerdeki çocuklar için öldürücü bir birleşim oluşturuyormuş gibi görünüyor" şeklinde görüş belirttiler.
Yüksek gelir düzeyine sahip Avrupa ülkelerinde, yine 2004 yılı itibariyle, pasif içicilikten ölüm oranı 71 çocuk ölümüne karşılık 35 bin 388 yetişkin ölümüne denk gelirken, araştırılan Afrika ülkelerinde bu oranın 9514 yetişkin ölümüne karşılık 43 bin 375 çocuk ölümü olarak gerçekleştiği tahmin ediliyor.

AA

İçipte mi ölsek içmeden mi ?
 

Ecrin

'Bâd-ı Sabâ..'
Katılım
16 Ara 2009
Mesajlar
0
Tepkime puanı
2,484
Puanları
0
Allahın huzuruna o piss kokuylamı çıkalım ..?
Tabiki bana göre içmeden ölüm şerbetini içmek..:)
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
en güzelini yapanlar en güzel olanlardır
bizde en güzel yapanlardan oluruz inşALLAH
 
Üst