Şifre ihmale gelmez

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Günlük işlerinin çoğunu internet üzerinden gerçekleştiren insanların korkusu birileri tarafından şifrelerinin öğrenilmesi. Uzmanlar, gizlilik için harf, sayı ve sembolün olduğu karmaşık şifreyi öneriyor

İNTERNETTE KULLANDIĞINIZ ŞİFRELERE DİKKAT!
Günümüzde iletişim teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanlar günlük hayatlarında birçok işlemi internet üzerinden yapmaya başladı. Elektronik ortam kişilerin özel hayatını, kariyerini kimlik bilgilerini tehdit eder hale geldi. Casus programları kullanan kişiler tarafından yüzlerce insanın banka hesap numaraları dâhil birçok bilgisi çalınmaya başladı

“ŞİFRELERDE SAYI, HAF VE SEMBOL BULUNSUN”
Tüketiciler Birliği Konya Şubesi Başkan Yardımcısı Ayhan Tekin, elektronik çağda güvenliği sağlamak için insanların farklı farklı şifre kullanmaya başladığını bu durumun ise internette şifre kirliliğine neden olduğunu kaydetti. Şifre seçilirken çok dikkatli olunması gerektiğini anlatan Tekin, şifrede sayı, harf ve sembol olmasının güvenlik için önemli olduğunu aktardı.

“İŞLEM YAPILAN BİLGİSAYARLARA GEÇMİŞ SİLİNMELİ”
E-Devlet ve elektronik imza uygulamasının devreye sokulduğunu hatırlatan Tekin, “Fakat bu uygulamalar için de karmaşık şifre kullanılmalıdır” dedi. Tekin, başka bir bilgisayarda işlem yapılacaksa, işlem sonunda internet seçenekleri kısmından girilen sitelerin geçmişinin silinmesinin de güvenlik açısından önemine değindi.

İletişim teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanlar günlük hayatlarında birçok işlemi internet üzerinden yapmaya başladı. Çok sayıda insanın günde 7–8 saatini internetin başında geçirdiği günümüzde, artık elektronik ortam kişilerin özel hayatını, kariyerini kimlik bilgilerini tehdit eder hale geldi. Elektronik ortamın oluşturduğu güvenlik boşluğundan yararlanan elektronik hırsızlar tarafından yüzlerce insanın banka hesap numaraları dâhil birçok bilgisi çalınmaya başlandı. Bu nedenle insanlar girdikleri her internet sitesine farklı farklı şifre kullanmaya başladı. İnsanların güvenlik amaçlı kullandığı bu yol şifre kirliliğinin oluşmasına neden oldu. Uzmanlar tarafından ise milyonlarca insanının kullandığı sosyal paylaşım sitelerinin, dosya indirme sitelerinin birçoğunun aslında kişilerin internetteki kimlik bilgilerine erişmek için kurulan tuzaklar olduğuna dikkat çekiyor. İnternette güvenlik sağlamak için ise Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı elektronik imza uygulamasını devreye koyarken devlette kişilerin tüm bilgilerinin güven içinde olacağı e-Devlet uygulamasını getirdi.

“HIRSIZLAR CASUS PROGRAMLARINI KULLANIYOR”
Tüketiciler Birliği Konya Şubesi Başkan Yardımcısı Ayhan Tekin, elektronik çağda güvenliği sağlamak için insanların farklı farklı şifre kullanmaya başladığını bu durum isin internette şifre kirliliğine neden olduğunu kaydetti. Elektronik hırsızların casus programlar kullanarak kişilerin her türlü hesap bilgilerine ulaşabildiğini ifade eden Ayhan Tekin, “Özellikle insanlar e-posta adresine gelen ve kimden geldiği belli olmayan mesajları açıp okumasın. Çünkü bu mesajlar tuzak amaçlıdır. Vatandaş dosyayı açtığı zaman casus programı aktif hale geliyor ve karşıdaki şahıs vatandaşın kimlik bilgilerine ulaşabiliyor. Ayrıca vatandaşlar şifre seçerken çok dikkatli olsunlar. Şifrelerde sayı, harf ve sembol olmasına dikkat etsinler. Çünkü harfli ve sembollü şifleri hırsızlar kolay kolay çözemiyor. Hesaplara erişimin herkesin kullandığı ortak bilgisayarlardan yapılmamasına özen gösterilmedir. Eğer başka bir bilgisayardan işlem yapılacaksa, işlem sonunda internet seçenekleri kısmından girilen sitelerin geçmişi silinmelidir. Bu yapılmazsa işlem yaptığımız bilgisayarda girdiğimiz bilgiler kalabilmekte bu durum da güvenliği en aza indirmektedir” dedi.

“GÜVENLİK İÇİN KARMAŞIK ŞİFRE ÖNEMLİ”
Ayhan, devletinde vatandaşın güvenliğini sağlamak için e-Devlet ve elektronik imza uygulamasını devreye soktuğunu aktardı. Sözlerine şöyle devam Tekin, “Elektronik imza TC Kimlik numarasına endekslidir. Elektronik imza kişinin ıslak imza kullanmadan kendisiyle ilgili belgeleri onaylamış oluyor. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından uygulanıyor. Diğer bir sistem ise e-Devlet şifresidir. Burada kişinin tüm bilgileri yer alıyor. Kişi farklı sitelere girmeden tek bir şifreyle kendisi hakkında tüm bilgilere ulaşabiliyor. Fakat bu uygulamanın dezavantajı ise şifre öğrenildiği takdirde başkalarının kişisel bilgilere ulaşabilmesidir. Bu nedenle karmaşık şifrelerin kullanılması önemlidir. Doğum tarihi gibi şifreler yerine harf, sembol ve sayı barındıran şifreleri kullanmak önemlidir.”


 

-Muhammed-

Profesör
Katılım
18 Kas 2010
Mesajlar
1,740
Tepkime puanı
234
Puanları
63
en basit şekilde yazarım,

bu mevzularda kimse basit düşünmez çünkü :)
 
Üst