Sezai Karakoç Kültür Bakanlığı, 2006 yılı Kültür Sanat Büyük Ödülü’nü şair

seyyah_1

Asistan
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
714
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Sezai Karakoç Kültür Bakanlığı, 2006 yılı Kültür Sanat Büyük Ödülü’nü şair

Sezai Karakoç Kültür Bakanlığı, 2006 yılı Kültür Sanat Büyük Ödülü’nü şair, yazar ve fikir adamı Sezai Karakoç’a verdi. Edebiyat ve fikir dünyamızın deyim yerindeyse en büyük markalarından birisi olmuş Üstad Sezai Karakoç’u anlatmaya kalkmak işin doğrusu bizi aşıyor biz ancak onun eserlerini okumakla iftihar ettiğimizi söyleyebiliriz.

Fakat burada Karakoç ile ilgili yazılanlar, konuşulanlar hakkında birkaç kelam etmeden de geçemeyeceğim . Ödül sonrası konuşulanlar birkaç noktada toplanıyordu.

Ödülün geç kalınmış bir ödül olduğunu söyleyenler olduğu gibi;Karakoç’un bu ödülü kabul edip etmeyeceği tartışma konusu yapıldı.Hatta verilen bu ödülün Kültür ve Turizm Bakanlığı için bir prestij sağlayıp sağlamadığına kafa yoranlar bile çıktı. Peki bu özel ödülle ilgili bunlar mı konuşulmalıydı? Bence hayır.Oysa ki bunların yerine; Sezai Karakoç’un fikirleri, düşünceleri , şiirleri, edebi yönü gündeme getirilmeliydi.O büyük şairin edebiyat dünyamıza getirdiği yeni sese kulak verilmeliydi.. ama bunların yerine maalesef magazine yönelik konuşmalar oldu.Bence bunlar üzücü durumlardı.

Bir başka üzücü konu da bazı yazarlarımızın Karakoç hakkında yazarken ondan, ‘eserini tamamlayan bir yazar’ olarak bahsetmesiydi. Bugün bizim neslin en çok ihtiyaç duyduğu hususlardan birisi Karakoç’un fikirlerini düşüncelerini yeni kuşakla paylaşmasıdır. Sezai Karakoç’un konuşması, tekrar yazması, fikirlerini yeniden paylaşması yeni neslin yetişmesi için de gereklidir. Karakoç eserini tamamlamamıştır. Yeni fikirler, yeni şiirler mutlaka söylemelidir. Çünkü Karakoç günümüzde hakikat meşalesini tutuşturan, hakikat meşalesini taşıyan öncülerdendir. hakikat medeniyetinin günümüzdeki önemli temsilcilerindendir.
 

seyyah_1

Asistan
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
714
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Erdem Bayazıt

“Kültür Bakanlığı’nın büyük ödülünün Sezai Karakoç’a verilmesi çok yerinde olmuştur. Çünkü Sezai Karakoç gibi bir mütefekkir, O’nun gibi usta bir şair çok ender gelen türdendir ve gerçekten Türk şiirinin ufuklarını çok genişletmiştir. Ondaki metafizik boyut, tarihi boyut, o dini, kutsalı arayan ses bizim modern şiirimizin ufku olmuştur. Ve düşüncede özellikle doğu-batı muhasebesini en yetkin ve en sahih bir biçimde değerlendiren ve neticeye ulaşan bir mütefekkirimizdir. Gerçekten birinci dünya harbinden sonra İslam medeniyeti üzerine çöken karanlıkları adeta dağıtan bir şairdir. Bulutları dağıtıp, gün ışığını medeniyetimizin üzerine aksettiren bir şairdir, bir düşünce adamıdır, bir mütefekkirdir. Çok yerinde olmuştur doğrusu bu ödülün verilmesi, hatta onu sadece bir ödülle değerlendirmek küçük bir şey. O bir millete şeref veren bir şairdir hiç kuşkusuz.”
 

seyyah_1

Asistan
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
714
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Sadettin Ökten

"Sezai Bey çok mühim bir insandır ve bu medeniyet meselesi üzerinde durması nesillerimize bir ufuk açmıştır. Bizim nesillerimiz reel hayatı gördüler ama onun dışında bir başka kültürün yaşadığını hissettiler. Biz hepimiz bu realiteyi gördük. Bu ikilem hayatımızda devam edemezdi. İşte Sezai Karakoç bu ikilemi bir neticeye ulaştıran bu hesabı bir sonuca vasıl eden zevattan çok mühim bir tanesi, bunlardan bir başkası necip fazıl, bir başkası Nurettin Topçu ama bize en yakın olduğu için biraz daha bizim dilimizi konuştuğu için biraz daha bizim söylemimize hitap ettiği için ve olayı, olguyu daha yalın ve çıplak ele aldığı için bizim nesiller için çok mühim birisidir.”
 
Üst