şarkın oxford olarak bilinen dakka üniversitesinde eğitim

forover

Üye
Katılım
16 Ağu 2010
Mesajlar
13
Tepkime puanı
1
Puanları
0
http://www.univdhaka.edu/admission.php

ŞARKIN OXFORD OLARAK BİLİNEN Bangledeş,te okuma yazma oranı düşük ve nüfusa oranla üçte biri olmasına rağmen DAKKA üniversitesinin eğitimi güçlü.

DAKKA Üniversitesi

Oxford Üniversitesi AYARINDA

YILLIK 1.250$

YÖK DENKLİĞİ

İlkokul öğretiminin 5 yıl ve zorunlu olduğu Bangladeş’te, orta öğretim dönemi 7 yıl olarak devam ediyor. Orta okul kısmı 6. Sınıftan 9.sınıfa kadar 4 yıl; lise kısmı da 10. Sınıftan 12. Sınıfa kadar 3 yıl olarak ayrılıyor. Orta öğretimde kızların okuması teşvik ediliyor. Bu anlamda erkek öğrencilerden aylık 100 Taka ücret alınırken kız öğrencilerden bu ücret alınmıyor. İlk ve orta öğretimin kalitesi düşük, bunu sınıflardaki öğrenci sayısının ortalama 80 oluşundan anlamak mümkün.
Eğitim dili Bengalce olan okullarda, İngilizce yabancı dil olarak günde 1 saat veriliyor. Ancak okulda okuyanların tamamı, İngilizceyi ana dili gibi konuşuyor. Bundaki en büyük etken, bu bölgenin 200 yıl İngilizlerin sömürgesinde kalmış olması. İngilizce halkın arasında konuşuluyor, hatta öyle ki kendi ana dillerinin konuşurken bile pek çok kelimenin İngilizce olduğu görülüyor.
Şimdilik şehirlerde var olan anaokulu eğitimi ise, ülkenin her yerinde yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. 5 yaş grubu Babby sınıflarında, 6 yaş grubu ise Narsari olarak isimlendirilen sınıflarda eğitim görüyor. İlkokula başlama yaşı bizdeki gibi 7.
Medreseler de burada okul statüsünde eğitim veriyor. Devletin açtığı 5 medresenin yanı sıra özel girişimlerle açılan 20 bin medrese var. Medreselerin en büyüğü olan Aliya Medresesi, Cemaat-i İslami’ye bağlı. Ülkede bizdeki ilahiyat fakültelerine benzer 2 tane İslamî Üniversite var. Medreseden mezun olanlarla birlikte düz liseden mezun olan da bu üniversitede okuyabiliyor.
Medreselerde dini eğitimin yanında fenni ilimler de öğretiliyor ve medreseyi tercih eden aileler, çocuklarını ilkokul yaşından itibaren buralara gönderebiliyor ve mezun olanlar, liselerden mezun olanlarla eşit şartlarda sınava girip üniversitede okuyabiliyor.
Ülkemizde İTÜ Nano Teknoloji bölümünde doktora yapan Rezzau-l Kerim anlatıyor: “ Ben düz liseden mezun olup Dakka Üniversitesinin Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünü kazandım. Benim mahalleden bir arkadaşım; medresede okudu, aynı zamanda hafız, o da üniversite sınavında aynı bölümü kazandı ve birlikte okuduk.”
Meslek liseleri çok yaygın olmamakla birlikte, her şehirde 1 tane var. 64 şehir merkezinde 64 adet meslek lisesi mevcut. Bu liselerden mezun olanlar için de kat sayı adaletsizliği yok.
Medrese ya da meslek lisesi mezununun, lise mezunuyla eşit haklara sahip olduğu Bangladeş, tüm geri kalmışlığına rağmen eğitim özgürlüğü açısından oldukça gelişmiş bir ülke. Onlar için önemli olan; çocukların bir şekilde eğitim görmesi, eğitim ortamı, müfredatı, devlet ya da özel oluşunun bir önemi yok.
İslami Eğitim Kurumu Başkanı Muhammed Abdurrab’la yaptığımız söyleşide; kendilerine bağlı 1500 okul olduğunu, bu okullarda ağırlıklı olarak dini eğitimin verildiğini ve müfredatını kendilerinin belirlediğini söylediğinde hayret etmiştik. Devlet ne müfredata karışıyor ne de okutulacak kitaplara. Hatta bu okullardaki 15 bin öğretmenin maaşını da yine devlet veriyor. Bu arada bir yanlış anlaşılmanın önüne geçmek için şu notu düşelim: Bangladeş’te İngiliz Hukuk Sistemi yürürlükte.
Üniversite düzeyinde eğitime gelince; Bangladeş’te 27’si devlet, 70’i özel olmak üzere toplam 97 tane üniversite var. Özel okulculukta lise seviyesinde de aynı durum geçerli. Devlet liselerinden daha fazla özel lise var. Dakka sokaklarında gezerken özel okulların ve üniversitelerin çokluğu, bizim de dikkatimizi çekmişti. ABD, İngiltere ve Kanada gibi ülkelerin açtığı okullar daha fazla göze çarpıyor. Bangladeş’te Türkiyeli özel girişimcilerin açtığı 5 tane de Türk okulu var.
Tıp fakültesinin 21, teknik üniversiteninse 5 tane olduğu Bangladeş’te özel üniversiteler, mühendislik fakülteleri ağırlıklı bir eğitim veriyor.
Dakka Üniversitesi dünyanın sayılı 200 üniversitesi arasına girebilmiş. Ülkemizin en seçkin üniversitelerinin ilk 500’te yer aldığını hatırlarsak Dakka Üniversitesi bu anlamda daha gelişmiş, teknik ve laboratuvar imkanları açısından daha modern bir üniversite olarak kalitesini tescil ettirmiş.
Uluslar arası bir konferans için ülkemize davet edilen Dakka Üniversitesi Mikrobiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mahmudu-l Hasan’la yaptığımız söyleşide de bu kalite vurgulanmıştı. Ülkedeki 21 tıp fakültesi bu üniversiteye bağlı, ayrıca Dakka Üniversitesinde diğer alanlarda 21 fakülte ve 5 de enstitü var. Ülkenin diğer büyük 8 üniversitesinin de Dakka Üniversitesindeki kaliteyi yakaladığı ifade ediliyor.
Peki, bu kadar kaliteli üniversitenin bulunduğu Bangladeş nasıl oluyor da bu kadar geri kalmış ve halkı çok fakir konumda? Bu sorunun cevabı: Beyin göçü. Bu ülkedeki her üniversite hatta lise öğrencisinin hayali, yabancı ülkelere gitmek. Giden öğrencilerin çoğunluğu ise ülkelerine geri dönmüyorlar.

Son bir not: Üniversitelerde başörtüsü problemi yok; hatta peçeli okumak bile serbest.

Ne diyelim, darısı başımıza.



http://www.eyinsan.com/index.php?option=com_content&view=article&id=99:bangladete-eitim-oeretim&catid=35:yeni-seyahat&Itemid=66
 
Üst