Sanal Nefsi Tatmin Merkezi midir?

Sanal Nefsi Tatmin Merkezi midir?

  • evet

    Oy: 7 58.3%
  • hayır

    Oy: 5 41.7%

  • Kullanılan toplam oy
    12

eylül

Veled-i kalbî
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
5,223
Tepkime puanı
1,026
Puanları
0
Konum
mavera...
Sanal çok güzel kapatıcı görevini üstleniyor, bir çok insan için. Kendi nefsim adına da bunu nasıl açıklarım bilmiyorum. Sanalı ne olarak kullanıyorum? Bu soru bende çok asılı durmuyor, ama benim için en kötüsü; kişilerin gördüğüm gibi olduklarına inanmak, göründüğüm gibi olduğuma da inanıyor olmak.


En son bir kaç ay önce, sanal platformda bir çok bayan sanal kullanıcının yaşadığı uygunsuz bir olay bana şunu dedirtti; öz güven problemi yaşayan insanlar, ya da bazı konularda öz güven problemi yaşayan insanlar, bu sorunlarını sanal yolla tatmin ediyorlar ya da bu yönlerini kapatarak egolarını tatmin ediyorlar.


Sanal kullanıcıların; hazin sonunu gördükçe, bildiğimiz, saygı duyduğumuz, değer verdiğimiz insanların diğer, problemli kişiliklerini gördükçe; kendimden korkuyorum sadece.

Sanal, nefsin elinde çok güzel idame ettirebilecek bir araç. Nefsin krallığı bir yerde. Bunun çok güzel örneklerini geçmişte gördük, bundan sonra da göreceğe benziyoruz.

Allah korkusu versin yüreklere de islâmî bir kisveyle, duruşla, ne kendimizi ne bir başkasını aldatmayalım.

Hoş aldanan insan kendini aldatıyor ötesi yok; ama genede aldanıyoruz çoğu zaman kendimize.
 

reis

Kıdemli Üye
Katılım
15 Eki 2006
Mesajlar
10,901
Tepkime puanı
414
Puanları
0
Konum
Karadeniz
Sanalı bir kenara bırakalım, hayatın diğer alanlarında da kim nefsin elinden kurtulmuş ki!..

Müslüman olarak mümkün olduğunca nefsin oyuncağı olmaMAk gerekiyor. Ama maalesef başta bu fakir olmak üzere öyle nefsani davranışlarda bulunabiliyoruz ki!..

Birde tabi türlü türlü nefsani davranışlar var.

Kimisi kibirlidir, kimisi ukala, kimisi alaycı, kimisi riyakar, kimisi sahtekar.. Kimisi vardır ki karşı cinse düşkündür, kimisi vardır ki oyunbazdır.

"Ne ki nefsine ağır geliyor onu işle" sözünü gayet iyi bildiğimiz halde, bazen nefsimize ağır gelen şeylerden nasılda kaçıyor, nefsimize hoş gelen şeylere nasılda yapışıyoruz.

Nefsimizle başbaşa kalmaktan Allah'a sığınmalıyız.

Ha bu arada şahsen kızdığımda sövülmesi gerekiyorsa bazen söverim, kendimi tutamam, sigortalar atıverir.. Ama bu nefsani değildir. Sövülmeyi hakedene sövmedim mi rahat edemiyorum ki birader.

Şimdi geçenlerde Uğur Dündar ve Hürriyet'in yalan ve iftira haberlerine konu olan Konyalı iki Başörtülü doktor hakkında bir karar verildi.

Özetle; "Bu kadar okudun ve buna rağmen o başörtüsünü takıyorsan ve o örtünün altında o zihniyeti taşıyorsan sana yapılacak her türlü hakaret ve aşağılanmaya katlanacaksın"

İnanılmaz ama işte karar davayı açan ve mağdur durumunda olan bayan doktorların aleyhinde aynen böyle çıktı.

Ben bunu ÜLKE Tv'de duyunca kendimden geçmişim. Herhalde bi yarım saat dümdüz gitmişim.

N'etceğuk bilmem ki!.. :)
 

tebeyyün

Doçent
Katılım
1 Tem 2006
Mesajlar
548
Tepkime puanı
38
Puanları
0
Konum
istanbul
Tatmin olmak isteği insanın fıtratında var galiba.Anne olarak,sevgili olarak,futbolcu olarak,taraftar olarak vd… İnsan kendini ifade etmek ister.Kendini ifadeden isteyen nefsi anlamlar çıkarabilir ama bence bu fıtratında var insanın.Dağdaki teröristlerde bir tatmin yahut kendini –nefsini- ifade etmek ister.İfade şekli kurşundur o ayrı,kimsinin küfürdür vs….En marjinal noktadan en mülayim noktaya ve her rolde bir tatmin arıyor gibi insan.

Laf kalabalığı ettiysem affola.Bizden istenende sanırım kendimizi ifademiz burada.Ben sanal alemi insanın kendisini okumak için müthiş bir alan olarak görüyorum.İnsan kendin görecek ve düzeltilmesi gereken yönlerini düzeltip en mükemmele kanat çırpıcak.Kendime baktığımda reelde söyleyemeyeceğim çok laf ettim sanalda.(bu forumda tek üzüldüğüm ve haddimi aştığım reelde olsa söyleyemeyeceğim dediğim en önemli iki nokta Arzu ablaya bir şeyleri aklımca görmek adına yaptığım terbiyesizlik ve ağbi’ye yaşına hürmeten yaptığım hürmetsizlik!)Kendime çokça sorular sordum.Depresyonada çok girdim,çıkmasınıda bildim.Bazen insan deliriyor vücudunda kanın aşırı derecede hızlandığını hissediyor.Ben sanal ortamda ve gerçek ortamda davranmak istemediğim gibi davrandım.Özellikle Milliyetçilik meselelerinde. Yani tamamen nefsani bununda nedenlerini irdeledim.Kendimce haklı çıktım bazen az bile yaptım mı dedim?Bazen M.Akif’in iki yüzlü insanları neden özlediğini anladım!Bazen bende onu özledim…
Sanal alemde kendim dışında gördüklerim ise tam anlamıyla …(burada kesip M.Akif diyelim)

Lafı uzatmamak gerekiyor galiba.(herkes öyle yapıyor)Bu yazıyıda neden yazdığı tam olarak anlayamıyorum.Belki bu bile bir nefsi tatmin.İnsan müthiş garip bir yaratık.Galiba insanoğlu büyük laf etmeyi ve tebessümüde seviyor :)

Bu kadar.
 
Üst