Samsun ziyaretim ve bayram

Alper...

MarmaranınKralı
Katılım
10 Eki 2006
Mesajlar
9,574
Tepkime puanı
452
Puanları
0
Konum
İsLamBol
Web sitesi
cennetsarayi.blogcu.com
SAMSUN ZİYARETİM VE BAYRAM

Bismillah.Elhamdulillah.Allahu Teala ve Tekaddes Hazretlerine Hamdu senalar, Resulu ve Habibi Hazreti Muhammed Mustafa'ya Sallallahu aleyhi vessellem Salatu Selam olsun.Biz iman ehlini bir kere daha kurban bayramına kavuşturan,bu mukaddes günde soluk aldıran Rabbıma ne kadar hamd etsem ,ne kadar şükretsem tam manasıyla şükretmiş sayılmam...

Bu sene kurban bayramını ilk defa güzelim İstanbul'umun dışında karşıladım.Bunun birkaç yönden avantajları da olmadı değil. Samsun şehrinde kurban bayramını ihya etmem, o yörenin ahalisinin ve belediyenin neler yaptığını yakından müşahede etme fırsatını yakalamış oldum.Bilindiği üzere samsun şehrimiz ,yeşilleriyle ünlü Karadeniz bölgesinin bir ilidir.Şehrin merkezi sahil kıyısındadır.Bu yönüyle deniz severlerin aradığı bir mekan olma özelliğini korumaktadır.

Deniz havası, insanın ufkunu genişletir.Ufku açılır ve ileriye dönük daha derin fikirlerle dolar taşar.İnsanın temiz havaya çok ihtiyacı var.Özellikle yeşilliğiyle bol olan Karadeniz bölgesi ,temiz havanın merkezi konumundadır.

Kurban bayramı bu sene kasım ayının son haftasına denk geldi.Geçtiğimiz yıllardan bildiğimiz üzere normalde bu mevsimde kar yağmış, soğuklar iyice bastırmış olmalıydı ama son bir kaç senedir gördüğümüz manzara ve tablo tam tersini göstermektedir.Küresel ısınma denilen hadise ,bu sene kurban sahiplerinin yüzlerini güldürdü.Zira kurbanlarını çamurlu yağmurlu bir ortamda değil de gayet güzel bir havada, güneşli, ılık, berrak, temiz bir havada kurbanlarını arz ettiler yüceler yücesi Mevla Teala’ya.Allah kabul etsin.

Özellikle Samsun belediyesine teşekkür ediyorum.Kurban bayramı için özel yerler tesis ettiği ve halkını rezil rüsvay etmediği için.Kurban pazarları şehrin ortasında değil daha müsait araziler üzerinde hazırlanmıştı.Mal sahiplerinin ve hayvanlarının su ihtiyacını günün belirli saatlerinde gelen sulama aracı karşılamaktaydı.

Bir başka tabloda cemaat yurtlarının bu konudaki hassasiyetleriydi.Kendi imkanları nispetinde ,binalarının avlularında kurbanlar için yer ayırmışlar, mezbahane kurmuşlar.Sırasıyla ,numaraladıkları hayvanları islami usullere göre birer birer kurban ettiler.

Arefe günü evvela Şeyh Seyyid Kudbettin Türbesini ziyaret ettim.Bu zatla ilgili bilgileri daha önce kaleme aldığım "Samsun ziyaretim ve türbeler" başlıklı yazımda anlattığım ,değindiğim için burada tekrardan anlatmıyorum ,değinmiyorum.

İkinci olarak da Kılıç dede türbesini ziyaret ettim.Biraz bu zat hakkında bilgi vermek istiyorum.Kılıçdede Camii Şerifinin yeri hicri 1298 (Miladi 1881) yılında Sahibül Hayrat Rumeli Beyleri Muhacirlerinden Hatice Ulviye Hanımın 1.000 kuruşluk “nukut” (nakit para) vakfı ile satın alınmıştır.

Camiinin inşaatı ise Hicri Rebiülahır 1300 (miladi 1883) yılında Tatar Muhacirlerinden Abdülhakim Efendi Oğlu Atufetli Rıza Efendi tarafından yaptırılmıştır.

Kılıçdede Hazretlerinin 1078 – 1116 tarihleri arasında 1071 Malazgirt Zaferi sonrası Anadolu’nun Türkleştirilmesi döneminde vuku bulan Selçuklu Savaşlarında Şehit düştüğü ve buraya defnedildiği rivayet edilir. Kılıçdede ismini o zamanlar savaşlarda kılıç kullanılmasından ötürü aldığı sanılmaktadır.

Kılıçdede Hazretlerinin kabrinin baş taşında “Fatiha; Kılıçdede Hazretleri burada medfundur.” İbaresi yazmaktadır. Türbenin, Camiinin inşaatından çok önce mevcut olduğu ve şimdiki türbenin Samsun Belediyesi tarafından restore ettirildiği bilinmektedir.

Samsunun tarihi hakkında biraz daha bilgi vereyim.Bunlardan biri samsunun amisos tepesidir.Samsun'a batı yönünden girişinizde şehir merkezine girmeden, tam olarak Batıpark'ın karşısında bulunan tarihi özellikleri ve günümüzün modern görüntüsünü ortak noktada yansıtabilen bir tepedir.

Amisos Tepesi bir define avcısı tarafından bulunmuş ve daha sonra devlet buraya el koymuş.Bu tepe Amisos aile mezarı ve hazinesinin bulunduğu Samsun manzaralı bir tepedir.Burada bulunan mezarlardan birinin erkek mezarı Pontus krallığının en üst düzeyindeki yöneticisine (kral, komutan, prens gibi) diğerinin bayan mezarı olup bu ünlü kişinin eşine ait olabileceği ve sonuncusunun da kızlarına ait olabileceği düşünülüyor.

Bir kurban bayramını daha böylelikle geride bırakmış bulunmaktayız.Rabbim tekrardan sağlık ve afiyet üzere ermeyi nasip eylesin.Ümmeti Muhammed’in Kurban Bayramı mübarek olsun...


30 Kasım 2009
13 Zilhicce 1430
Pazartesi
Alper...
 

_Berceste_

bir tutam delilik...
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
6,798
Tepkime puanı
1,525
Puanları
0
amin ALLAH razi olsun ....

bu bayram en cok sana yaramis ne güzel gezmissin :)
 
Üst