Sami Yusuf: Müslümanların starı değilim

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Son albümünü ilk olarak Türkiye'den çıkaran dünyaca ünlü Müslüman müzisyen Sami Yusuf, müzik imajında kölü bir değişime gitti. Kendisini meşhur eden albümleri bir kenara bırakan Yusuf Haber 7'ye konuştu.

Türkiye onu 3 yıl önce Ramazan ayında, Feshane'de 200 binden fazla kişiye verdiği konserle yakından tanıdı. El Muallim albümündeki parçaların klipleri gece gündüz televizyon kanallarımızda oynadı.

"Allah", "Efendimiz", "Sevgi" ve "Hoşgörü" diyerek adeta dünyayı sallayan, yakışıklı, duygusal, en önemlisi Müslüman olan bu genci hemen sahiplendik.

Aslen Azerbaycanlı olan ve İngiltere'de yetişen Sami Yusuf da, büyük ilgi gördüğü Türkiye'den çıkardı son albümünü...

"Müslümanların starı" yakıştırmasının en çok dile getirildiği bu topraklarda müzikal bir imaj değişikliğine gittiğini gösterdi aslında. Avrupa Müzik'ten "Wherever You Are" albümündeki "Without You" adlı parçanın Türkçe sözlerini Sezen Aksu'nun yazmasıyla daha bir anlam kazanan albüm, klasik Sami Yusuf dinleyicisine hitap etmiyor.

Doğu-Batı senteziyle yoğrulmuş albümde tamamen kendi duygu ve düşüncelerini dışa vurduğunu ifade eden ünlü müzisyen, " Bu albümle birlikte, bu tür söylemler ve bana yapılan yakıştırmalardan uzak durmaya çalıştım." diyor ve ekliyor "Ben Müslümanların starı ya da pop ikonu değilim"

Sami Yusuf'la son albümünden yola çıkarak başlayan sohbetimiz, yer yüzündeki İslam coğrafyasında yaşananlara, 11 Eylül sonrasına, okuduğu kitaplara, en çok tükettiği, yediği yemeğe kadar uzayıp gitti...

Son albümünüzdeki tarz değişikliğiniz dinleyicileriniz tarafından hemen fark edildi. Sizi meşhur eden, özellikle İslam dünyasında zirveye çıkaran albümlerden sonra yeni bir Sami Yusuf olarak olrtaya çıkmanın sebebi nedir?
Yaptığım müzikle İslam dünyasının temsilcisi olmak gibi bir duruşum olmadı. Haddim de değil. Ben sakalları bile yeni çıkmış gençtim. Bu albümle birlikte, bu tür söylemler ve bana yapılan yakıştırmalardan uzak durmaya çalıştım. Benim için çok basitti, insanların hoşuna gidecek El-Muallim tarzı bir albüm yapmak.

Bir daha o tarz albüm yapmayacaksınız gibi geldi bana…
Hayır bir daha yapmayacağım diye bir düşüncem yok. Olabilir. Kendimi o şekilde hissedersem tekrar yapabilirim. Albümlerim zaten hep birinden farklı oldu.

"İslam aleminin pop ikonu", "Müslümanların starı" gibi etiketleriniz var. Siz kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz?
Ben kendimi öyle görmüyorum. Öyle görünmek ve anons edilmekten de çok hoşlanmıyorum.Çok mutlu olduğumu söyleyemem. Planladığım şeyler değildi. Kader planında gelişmiş şeyler. Müziğimin bana verilen markayla çok uyuştuğunu söyleyemem. Müziğime de bu türlü bir tanım getirildiğinde tanım yapmakta da zorlanıyorum.

Sizin tanımınız nedir?
Biraz kafa yordum. "Acaba ne diyebilirim yaptığım müziğe" diye. İlla bir isim verilmesi gerekiyorsa, "değişik sentezlerin bir araya gelmesinden oluşan, üniversal, dil, ırk ayrımı olmadan, herkesin kendinden bir şeyler bulabileceği, rahatlatıcı insana huzur veren bir müzik olduğunu düşündüğüm için, "Spiritique" demeyi uygun gördüm. Böyle tanımlanmasından memnun olurum. Ama insanlar nasıl isterse öyle tanımlayacaklar yine de.

Spiritique?
Teknik bir terim. Felsefi de diyebiliriz. Batı ve Doğu müziklerinin bir araya gelmesidir. Teknik tarafı ise müziklerin bir araya gelmesi. Buradan bir sentez ve tınıların oluşması. Felsefi tarafı ise toplumların bu sayede birbirlerine yakınlaşması diyebiliriz.

Azerbaycanlı yani Doğulu olmak ve İngiltere'de yetişip Batılı eğitim almanın avantajı bu mudur?
Benim için büyük bir bereket. İki farklı kültürü barındırmak. Çok İngiliz dostum var. Beni kendileri gibi görüyorlar. Bunun yanında Türk, Arap, Hindistanlı dostlarım da var. Bu iki tandansla iç içe olmak katkısı büyük. Kafamdaki müziği yapmamda avantaj sağlıyor.

Peki hiç kimlik çatışması yaşadığınız oldu mu?
Ben bunu bir şans olarak görüyorum. Geçmişimle, ailemle ve geldiğimiz yerle ilgili iç bir endişem olmadı. İngiliz vatandaşı olarak bilinmek de sorun olmadı. Hiç kimlik çatışmam olmadı.

Azeri kültürünü yaşıyor musunuz?
Tabi… Babam zaten Azeri bir müzisyen… Evde de o kültür yaşanır.

Buralara geleceğinizi düşünmüş müydünüz hiç?
Hayır… Kendimi hiç konumlandırmamıştım bir kere. Doğal bir şekilde, tamamen kader çizgisinde giden bir yol oldu. Ama bu albüm benim için diğer ikisinden daha değerli oldu. Çok şahsi, bana ait. Tamamen insani temalarla işlendi.

Sezen Aksu sürprizi yaptınız bir de. Söz yazdırma fikri nasıl ortaya çıktı?
Sezen Aksu’yu çok dinliyordum. Ama şahsen kim olduğunu bilmiyordum. Öğrenince hayranlık beslemeye başladım. Basında bu kadar yer bulacağını ve bana çok sorulacağını bilseydim Sezen Hanım rahatsız olur endişesini taşırdım ve ondan böyle bir ricada bulunmazdım. Çok konuşuluyor. “Acaba rahatsız oluyor mu Sezen Hanım?” diye endişe de ediyorum. Türkiye’ye gelir gelmez havaalanında ikinci soru oldu. Şaşırdım.
905320101216091928751.jpg
SUŞİ VARSA SORUN YOK

Müzik dışında nelerle meşgulsünüz?
i
yi film olursa mutlaka giderim. Yakın dostlarımla sohbet etmeyi seviyorum. Fırsat buldukça da kitap okurum. Özellikle biyografileri...

Son zamanlarda kimleri okuyorsunuz?
Tony Blair ve komedyen Russell Brand'ın biyografileri...

Bush'un kitabı çıktı son olarak, anılarını yazdı...
(gülüyor...)

Sami Yusuf ilk çıkışını Türkiye'den yapsaydı daha şöhretinin en başlarında hemen bir dizi ve sinema filmi çekebilirdi. En azından çok ciddi teklifler alırdı. İngiltere'de nasıl? Teklif var mı, düşünüyor musunuz?
. "Bir sürü işi yarım yapmaktansa birini ustalıkla yap" diye atasözü vardır. Ben bir işi iyi ve ustalıkla yapmak istiyorum.

Eşinizle yan yana poz vermemeniz medyanın ayrı bir merak konusu oldu. Diğer taraftan da sizi farklı bir şekilde saygınlaştırıyor sanırım...
Almanya komedyen Stefan Raab herkesle ilgili espriler yapar. Çok meşhur birisidir. Senelerdir bu işi yapıyor. Ama hiç kimse özel hayatına ilişkin bir şeyler bilmez. Ben Raab'ı çok beğenir ve hassasiyetlerine de çok saygı duyuyorum. Aynısı kendim için de geçerli. Ben de saygı bekliyorum.

3 yıl önce röportaj yaptığımızda ben şimdiki halimden 10 kilo falan eksiktim. Sami Yusuf ise hiç değişmemiş. Aynı kiloda gibi duruyor.
Teşekkür ederim. Ekmeği çok tüketme bence... (Gülüyor)

Siz neler yapıyorsunuz. Var mı özel diyetler ve mutlaka yediğiniz besinler?
Eşim Alman ve çok peynir ve sebze yiyoruz.

Vejetaryenlik var mı?
Kırmızı etten uzak durmaya çalışıyorum.

Türkiye'de ise daha çok kırmızı et tüketilir. Neler yiyorsunuz Türkiye'de?
Kırmızı etten kaçıyorum ama köfte de çok güzel. Gittiğim yerlerde suşi varsa sorun yok.. Sebze yemekleri ve zeytin yağı tüketiyorum zaten.

Suşi sofranızda olmazsa olmazlar arasında herhalde...
Hemen her öğün değil ama çok seviyorum . Sık sık yiyorum. Türkiye'de çok tüketiliyor mu bilmiyorum ama tatmayanlara tavsiye ederim. İlk başlarda yemeye korkuyordum. İlk defa Manchester'da denedim ve çok beğendim. Müthiş bir lezzeti var. Yemeyenlere de birisi rehberlik etmeli. 11 EYLÜL SONRASINDA DÜNYAYA İŞİMLE CEVAP VERDİM

2009'un en etkili 500 Müslüman'ı listesindeydiniz. Dünyayı gezen, İslam coğrafyasını bilen birisiniz. Yeryüzündeki Müslümanlar büyük bir karmaşa içerisinde. İç savaşlar var, yoksulluk çekiyorlar ve halan daha sömürülüyorlar. Sami Yusuf İslam alemindeki sorunlar için ne düşünüyor ve çözüm önerileri var mı?
İslam dünyasının içerisinde bir yada bir kaç sorundan söz edemeyiz. Eğitimsizlik ve iç karışıklıklar öne çıkanları. Ortak paylaşılacak çok şeyler var. İnsani anlamda birlik, beraberlik içinde olmalı ve ihtilafa düşmemeliyiz. Farklı toplumlar olabiliriz ama düşündüğümüzde çok ortak noktamız olduğunu görebiliriz. Son 10 yılda gezdiğim yerler bana aslında birbirimize çok benzediğimizi öğretti.

BM daimi temsilciliği için aranan adam gibisiniz...
Evet şu anda programlarının içerisindeyim. Dünyanın en büyük yardım organizasyonlarından olan Dünya Gıda Örgütü benimle irtibata geçti. Beraber çalışmak için. İnsani yardım organizasyonlarının da gönüllü temsilciliğini yapıyorum.

11 Eylül’den sonra Müslümanlar Batı’da terörist olarak gösterilirken, İngiltere’de ortaya çıkan Sami Yusuf, İslam dünyasında büyük ses getiren albümler yaptı. Sizin için o süreçte aslında Müslümanların terörist olmadığına yönelik bir örnek diyebilir miyiz?
El Muallim’in Müslümanlar arasında özel bir yeri vardı. Hangi mezhepten, tarikattan olursa olsun, Peygamber Efendimiz ile ilgili olduğu için ortak sevilen bir parça oldu. Hatta Lübnanlı ve Mısırlı Hıristiyanlar bile şarkıyı sevdiler ve böylece Peygamberimizi tanıdılar. Oradan bir birlik hissi olmaya başladı. 11 Eylül olaylarından sonra buna ihtiyaç vardı ve oldu da.

İslam'ı, Müslümanları yaptığınız müzikle savunduğunuzu düşündünüz mü hiç?
Savunmaya geçme amaçlı düşünmedim hiç. Hissettiğim, istediğim gibi yaptım. İşini çok iyi yapınca zaten, dünyaya verilmesi gereken mesaj da verilmiş oldu. (Bitti)
Haber 7
 

Ira

Paylaşımcı
Katılım
17 Ara 2010
Mesajlar
132
Tepkime puanı
19
Puanları
0
Al muallim..çok olmuş..yaşlanıyorum
 
Üst