Salçanız Ne Kadar Güvenli?..

YagmuR

Üye
Katılım
18 Ağu 2006
Mesajlar
2,504
Tepkime puanı
586
Puanları
0
Yaş
35
Konum
¤´ UnuTuLu§taN `¤
Web sitesi
www.gencislam.com
Hazır salça güvenli mi dediniz? Galiba şaka yapuyorsunuz? Endüstrinin el atıpta hile karıştırmadığı bozuk tahrif etmediği bir ürün olabilir mi? Hiç kuşkunuz olmasın bir bu neredeyse imkansız. En basit ürün salçada bile...



Bilimsel adı ‘Lycopersicon Lycopersicum' olan domates, bilinenin aksine bir sebze değil, meyve. Çünkü ‘meyve', bitkinin tohum ihtiva eden yenilebilir kısmı anlamına geliyor.

Sebze ise, sapı, yaprakları ve kökleriyle tüketilebilen bitki şeklinde kabul ediliyor. Domatese kırmızı rengini veren likopen, çok iyi bir antioksidan. Son yıllarda yapılan araştırmalar bu mucizevi meyveyle alakalı önemli bir gerçeği de ortaya çıkarmış. Mesela, sık sık domates ve domatesli ürünler tüketenlerde bazı kanser türleri (özellikle prostat kanseri) ve kalp rahatsızlıkları az miktarda tüketenlere göre daha az görülüyor.

Likopen, domatesin işlenerek veya pişirilerek salça, ketçap, püre, sos vb. hâlinde yiyeceklere katılmasıyla daha da etkinleşiyor. Dolayısıyla, hem daha sağlıklı yaşamak hem de vücudumuzu hastalıklardan korumak için domates ve domatesten üretilmiş gıdaları özellikle de salçayı düzenli şekilde tüketmemiz elzem. İşte kilit nokta da burası. Market raflarını süsleyen on çeşitten fazla ürün var. Hepsinin fiyatı da farklı.

Peki en doğru salçayı aldığımızı nasıl anlayacağız?

Fiyat farkına bakarak mı, ambalaja aldanarak mı? Sorunun cevabı ürünün altında yazan ‘Briks'te (konsantrasyon oranı) gizli. Bu, salçanın içerisindeki katı madde miktarını gösteren değer. Buraya bakarak salçanın yaklaşık kaç kilo domates kullanılarak yapıldığını anlayabilirsiniz.

Örneğin, yüzde 30-32 brikslik 10 kilo salça 65 kilo taze domatesten elde edilirken, yüzde 0-22 briks oranındaki 10 kilo salça yalnızca 45 kilo taze domates kullanılarak üretiliyor. Yani arada 20 kg.lık domates farkı bulunuyor.

Ülkemizde domates salçaları kuru madde içeriğine göre üç çeşit:

Püre Tipi Salça: Domates suyunun suda çözünen tuzsuz kuru madde miktarının yüzde 11-26 arasına kadar konsantre edilmesi ile üretiliyor.

Duble Konsantre Salça: Suda çözünebilen tuzsuz kuru madde miktarının yüzde 28-30 arasına kadar konsantre edilmesi ile elde ediliyor.

Triple Konsantre Salça: Suda çözünebilen tuzsuz kuru madde miktarının yüzde 36-40 arasına kadar konsantre edilmesi ile imal ediliyor.

Ülkemizde duble konsantre salça tüketimi yaygın. Ürünün kuru madde içeriği yükseldikçe yemeklerde kullanım oranı azalıyor. Bu nedenle tüketicilerin salça alırken aynı tipteki ürünler arasında briks (bx) numaralarına göre karşılaştırma yapması gerekiyor. Bir tüyo daha; büyük marketler salçalarda indirim yaptığında, üreticilere salçanın briksini düşürmesini söylüyor. Böylece aynı ürün daha ucuza mal oluyor. Fiyat da bu sebeple otomatik olarak düşüyor. İndirimdeki ürünleri satın alırken muhakkak briksine bakın…

Aksiyon
 

HaZiRuN

Revizyonda
Katılım
15 Ara 2010
Mesajlar
2,591
Tepkime puanı
354
Puanları
0
pek kullandırmam bizimkilere lakin dikkatli olmak şart..paylaşım için tşk...
 

_Berceste_

bir tutam delilik...
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
6,798
Tepkime puanı
1,525
Puanları
0
ben su salcalari yarin bi denetleyeyim bakim neyin nesiymisler ...
sagol bilgiler icin :)
 

Meryem

Komplike
Katılım
6 Tem 2006
Mesajlar
15,309
Tepkime puanı
759
Puanları
0
Yaş
37
Konum
İstanbul
Maddisini pek bilemiyorum ama manevi etkisi ağırdır. Çünkü sirayet söz konusudur böyle şeylerde, o nedenle çok mecbur kalmadıkça dışarıdan yememek lazım, hazır yememek lazım, hele fast-food denen dış pazar artığına asla yanaşmamalı...
 
Üst