Sahur Vaktiyle İlgili Tereddüt Var mı?

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Soru

Sahur vaktinin 45-50 dakika önce yapıldığı söylenmektedir ve bundan dolayı sabah namazının tehlikeye girdiği söylenmektedir. Bu konuda cevabınız nedir?

Tarih 12.08.2011

Cevap (Mehmet Talu hoca)

Bismillahirrahmanirrahim

Bu farklı iddialar, mezhepler arasında namaz vakitlerinin giriş ve çıkış zamanları hakkındaki farklı görüşlerin olmasından kaynaklanmaktadır.

Sabah namazının vakti, ikinci fecir (şafak)ın doğmasından güneşin doğmasına kadar olan müddettir. İkinci fecir, sabaha karşı doğu ufkundan yayılmaya başlayan beyaz bir nurdan, aydınlıktan ibarettir. Bununla sabah vakti gerçekten girmiş olur. Bu sebeple buna "Fecr-i sadık" denir. Karşıtı birinci fecirdir ki, gökte iki tarafı karanlık, uzunca bir hat şeklinde beliren bir beyazlıktan ibaret olup az sonra kaybolur, kendisini bir karanlık takip eder, bundan sonra ikinci fecir meydana gelir. Bu birinci fecre, sabahın gerçekten girmesini göstermediği ve yalancı bir aydınlık olduğu için "Fecr-i kâzib" adı verilmiştir. Bu fecir, gece hükmündedir. Bu sebeple bununla ne yatsı vakti çıkmış, ne de sabah vakti girmiş olur. Hattâ bu esnada yiyip içmek de oruç tutacak kimseye haram olmaz.

Memleketimizde Hanefi mezhebinin görüşü esas alınarak namaz vakitleri düzenlenmiştir. Bu şekilde görüşleri dillendirmek kişilerin akıllarını karıştırmaktan başka bir işe yaramamaktadır.

Çok merak ediyorum, bu iddia sahipleri kendi sahurlarını 45-50 dakika daha geciktiriyorlar mı?

İmsakla birlikte sabah namazının kılınması, tıklayınız

Selam Ve Dua ile
 

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Soru

Sahurda ezan okunduğu gibi sabah namazını kılabilir miyiz?

Tarih 09.08.2011

Cevap (Mehmet Talu hoca)

Bismillahirrahmanirrahim

İmsak vaktinin girmesiyle birlikte sabah namazının vakti de girmiş olmaktadır. Bu nedenle imsakten hemen sonra sabah namazı kılınabilir. Fakat ihtiyaten bunu üç-beş dakika kadar geciktirmek daha uygundur.

Yani ezanı beklemeniz şart değildir. Namaz için ezan değil, vakit şarttır.

Sabah namazının vakti güneşin doğmasıyla sona ermektedir. İmsak ile güneş doğumu arasında sabah namazı kılınmalıdır. Bununla birlikte sabah namazında isfar yani geciktirme müstehaptır. Buna göre sabah namazını güneşin doğmasına 20-25 dakikaya kalana kadar geciktirmek daha faziletlidir. Bu geciktirmede ölçü şu olmalıdır: Namazın sünnet ve farzını hakkıyla kılabilecek, huşu ve huzurun bozulmasına sebep olacak aceleye gerek bırakmayan yeterli bir vaktin bulunmasıdır.

Selam Ve Dua ile
 

Yetim

Kısıtlı Erişim
Katılım
20 Tem 2007
Mesajlar
2,702
Tepkime puanı
22
Puanları
0
Yaş
45
1 yazı ile baklıldığında en az (Bugünki (miladi) takvime göre imsak 3:25 de en az 35 DAKKA sahuru erken yaptırıyorlar /(gunumuz imsakiyesine göre ) 2 yazıya bakılıında şu anki ramazan imsakiyesine göre en 40 dakka erken sabah namazını kıldırmış oluyorlar bu ramazanda niçin hicri takvimle bu meseleleri kontrol altına almazlar anlaması mümkün değil...
 

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Talu hoca, gün ve saatler konusunda Diyanet'e uymanın doğru olduğu kanaatindedir. Bazı sorulara cevaplarında bunu vurguladığını biliyoruz.

Ayrıca, biz Evliyaullah'tan da aynısını işitmişizdir:

Ramazan başlangıcında, Bayram yapmada, Namaz ve ibadet vakitlerinde Diyanet'e uyunuz. Denilmiştir.

Ves'selam.
 

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Bu durumda Diyanetin verdiği imsak saatinde yeme içme kesilir. İmsaktan sonra ihtiyaten 5-6 dakika bekleyip sabah namazı da kılınabilir. Hemen de kılınabilir.

Cemaatle kılmak ve güneş doğana yakın sabahı kılmak müstehaptır.

Yine diyanetin verdiği iftar saatinde yeyip içmeye başlanabilir.

("İmsak" diye yazar, İftar vakti de "Akşam" diye yazar)

Uzun lafın kısası budur.

Zannedersem, ibadette cemiyetten ayrılmamış oluyorsun böyle yaparak...
 
Üst