Sağlıklı insanlara tomografinin bakanlıkça yasaklanmasının 9 sebebini biliyormusunuz?

efruz

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ağu 2009
Mesajlar
5,170
Tepkime puanı
735
Puanları
0
Konum
İstanbuL
Sağlıklı insanlara tomografinin bakanlıkça yasaklanmasının 9 sebebini biliyormusunuz?

İngiltere zararlı olduğu gerekçesiyle sağlıklı insanlara tomografiyi yasaklamıştı.İngiliz Sağlık Bakanlığı yasağı,Radyasyonun Çevredeki Tıbbi Etkileri Komitesi’nin 9 gerekçesine bağladı.

1 Radyasyon yayıcı cihazları kullanan sağlık merkezleri denetlenmeli,eksik hizmet verenlerin durumu gözden geçirilmeli.

2 Sağlık merkezleri,hastaya cihaza girebilmesi için gerekli belirtileri ve alacağı radyasyonun dozu ve bunun tehlikeleri hakkında net bilgiler vermeli..

3 Tomografi cihazı kullanan tıp merkezleri gelişmiş,güvenlik mekanizması kuvvetli ve tam donanımlı ekibe sahip olmalı.

4 Tomografi hizmeti sadece hastanın kendi doktoru ya da hastaya bakan bir tıp uzmanının önerileri doğrultusunda verilemez.

5 Hastaların klinik durumlarının anlaşılabilmesi için tomografiden daha sağlıklı teşhis yöntemleri uygulanabilir.

6 Tüm vücudun tomografiye girmesinin zarardan çok yarar getirdiğine ilişkin çok az kanıt var. Dolayısıyla yeterli belirtileri göstermeyen hastaların tüm vücudu tomografi cihazına sokulmamalı.

7 Şimdiye kadar ortaya konulan mevcut kanıtlar,yeterli belirti göstermeyen kişilerin akciğerlerine uygulanan tomografinin yarar sağlamadığını ortaya koyuyor.

8 Tomografi ancak orta düzeyde kalp-damar tıkanıklığı olan kişilerde ve kardiyoloji uzmanı tavsiyesiyle uygulanmalıdır. Ancak bu tedavi yönteminde bile her üç yıldan daha az bir süre içinde uygulanmaması gerekir.

9 Tomografi cihazı ancak küçük lezyonların ortaya çıkarılmasında etkili olup ortaya çıkan şüpheli lezyon bulguları bile histolojik (doku bilimi) tanı ya da tedavi için geleneksel kolonoskopi yöntemleri gereksinimi duymaktadır.
 
Üst