Sağlık - tereyağı

bulut_bey79

Kıdemli Üye
Katılım
28 Eki 2006
Mesajlar
12,118
Tepkime puanı
324
Puanları
0
Konum
istanbul
Web sitesi
3422unitedstates.spaces.live.com
Sütün içinde bulunan kremadan (kaymaktan) elde edilen yağa, tereyağı denir. Elde ediliş şekillerine göre köy tereyağları, süthane tereyağları ve pastörize tereyağları olarak adlandırılırlar. Tereyağı bazı yerlerde yoğurttan, bazı yerlerde sütten yapılır. Yoğurttan yapılan lezzet ve râyiha bakımından diğerinden üstünse de, randımanlı olmayışı yüzünden tereyağı endüstrisinde kullanılmaz. Türkiye’de Vakfıkebir (Trabzon) tereyağlarının meşhur olması, yoğurttan yapılmasındandır.


Sütten tereyağı elde etmek için, önce krema elde edilmekte, bilahare bundan tereyağı yapılmaktadır. Krema elde etmek için, merkezkaç kuvvetiyle çalışan makinelerden faydalanılır. Elde edilen krema, özel kaplarda 12-15°C’de olgunlaşmaya bırakılır. Olgunlaşma neticesinde krema yıkanarak, tereyağı ve su kısmı ayrılır. Sonra da karıştırılmak ve yoğurulmak suretiyle, suyu ve kıvamı ayarlanır. 4-8°C’lik odaya nakledilerek soğutulur ve paketlenir.


Tereyağının saklanmasına yardımcı olan tek antiseptik madde, yemek tuzudur. Bu sebeple, eskiden içerisinde %5-15 tuz ihtiva eden bol tuzlu tereyağı yapılırdı. Bugün tadı daha güzel olan, yarı tuzlu tereyağı, yani, içinde %1.5 tuz bulunan tereyağı tercih edilmektedir. Tereyağı, kızartmalar dışında, mutfakta kullanılan başlıca malzemelerden biridir. Ayrıca, sosların yapımında, pasta hamurunda da kullanılır.


Tereyağının sarı rengi, hayvanların beslendiği bitkilerde bulunan “karoten” zenginliğine bağlıdır. Yazın yapılan tereyağı, kışın yapılan tereyağından daha sarıdır. Tüketicinin, tereyağını tercih etmesinin sebebi, A ve D vitaminleri ve karoten gibi, besleyici maddelerin bulunmasındandır. Süt hayvanının cins ve ırkına bağlı olmak kaydıyla, 5-10 kg sütten 1 kg tereyağı elde edilmektedir. Tereyağının terkibinde ortalama olarak %84 yağ, %0.8 protein, %0.5 karbonhidrat ve %15-16 su vardır. Bu terkipte 100 gr tereyağı, 785 kilo kalori verir.


Tereyağının eritilmesiyle elde edilen yağa sadeyağ denir. Bu yağlar buzdolabı şartlarında saklanmalıdır. Tereyağı herkese tavsiye edilebilecek çok üstün bir gıdadır.


Rehber ansiklopedisi 19/42 - Théma Larousse - Büyük Larousse



türkiye takvimi
 
Üst