Sağlık kaynağı sandığınız besinlere dikkat edin

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Hangi gıdaya vücudumuzun olumsuz tepki gösterdiğini belirleyen gıda intoleransı testleri bütün dünyada giderek daha büyük önem kazanıyor.


İngiltere nüfusunun yüzde 40’ının yaptırdığı hatta check-up programlarına dahil edilen, Türkiye'de de giderek yaygınlaşan bu testler; vücudumuzda olumsuz etkiler yaratan, hastalıklara, şişmanlığa, kendimizi sürekli yorgun ve halsiz hissetmenize yol açan gıdaları ortaya çıkararak bize yol gösteriyor. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Berna Ertuğ, hangi gıdaya vücudumuzun olumsuz tepki gösterdiğini belirleyen gıda intoleransı testleri hakkında bilgi verdi.
Gün geçtikçe beslenme kaynaklı sorunlar artmaktadır. Gıdaların üretilme ve saklama şekilleri, tek tip beslenme alışkanlıklarımız, strese ve kirli çevresel etkilere maruz kalma, bir şekilde alınan toksik maddelerden dolayı insanların bağışıklık sistemi zayıflamakta ve her türlü hastalığa zemin oluşturmaktadır. Bu da bağırsak fonksiyonlarımızı, yani sindirim sistemimizi etkiler ve yediklerimiz bağışıklık sistemimiz tarafından yabancı madde olarak algılanabilir.
Bağışıklık sistemin kişiye göre değişen gıdalara tepki vermesinden oluşan enflamasyon, farklı hastalıklara neden olabilir. Bunlar kronik mide ve bağırsak hastalıkları, fazla kilolar, kronik yorgunluk sendromu, migren, eklem rahatsızlıkları, depresyon gibi hastalıklardır. Halk arasında gıda alerjisi olarak bilinen birçok gıda ile ilgili rahatsızlık aslında gıda hassasiyetidir. Belirtileri çok benzediği için sürekli karıştırılan bu iki rahatsızlığın mekanizmaları gerçekte çok farklıdır.


Alerjiyle gıda intoleransını karıştırmayın
Gıda intoleransı hemen her yaş grubundaki insanlarda görülür. Bu tip duyarlılıkların genellikle yaş ilerledikçe bazı gıdaların aşırı ve sürekli tüketimine bağlı olarak ortaya çıktığı veya arttığı bilinir. Gıda intolerans rahatsızlıkları genellikle insan hayatını tehdit etmez, ancak yaşam kalitesini düşürür. Alerjik reaksiyonlardan farklı olarak, belirtileri tüketilen gıdanın miktarına bağlı olarak ortaya çıkar.
Az miktarda alınan gıdalara karşı reaksiyon gelişmez. Son yıllarda geliştirilen gıda intolerans testleriyle insanlarda duyarlılığa neden olan gıda veya gıda katkı maddeleri kolaylıkla belirlenebilir. İntoleransa neden olan gıdaların beslenme programlarından belirli bir süre tamamen çıkarılması veya azaltılmış oranlarda kullanılması ile bu gibi rahatsızlıklardan uzaklaşılabilinir.
Eşiniz için sağlıklı olan bir besin, sizin hasta edebilir
Gün içerisinde beslenirken yediğimiz her besin maddesi sindirim sistemimiz tarafından her zaman aynı şekilde sindirilemez. Bu besin maddeleri arasında sindirilmeyen yiyecekler vücudumuz tarafından kullanılmaz. Sindirilmeyen yiyecek maddelerinin bir kısmı yağa dönüşür, bir kısmı da toksik duruma geçer. Yağa dönüşen yiyecek maddeleri kilo almamıza neden olur. Bu test sayesinde günlük beslenmenizde kullandığınız gıdalara karşı intoleransınızın olup olmadığını belirleyebilirsiniz. Her gıda maddesi herkeste aynı etkiyi yaratmaz, kimi için sağlıklı olan bir besin başkası için tehlikeli olabilir.
Domates bile sizi şişmanlatıyor olabilir
3 saatlik açlıktan sonra alınan kan örneği laboratuarda özel bir teste tabii tutulur. 15 gün içerisinde bulgularınıza göre size özel bir rapor hazırlanır. Test 2 yaş altında, gebelerde ve viral enfeksiyonlarda (hepatit B, HCV, HIV) yapılmamaktadır. Raporda kişilerin rahatlıkla tüketebilecekleri gıdalar ile miktarını azaltmaları veya uzak durmaları gereken gıdalar belirtilmiş oluyor.
Kalorisi düşük olan pek çok gıdayı sizi şişmanlatmayacağını düşünerek bol miktarda tüketiyor, kalorisi yüksek gıdalardan uzak durmaya çalışıyor, sonuçta buna rağmen kilolarınız arttığını veya değişmediğini görüyorsanız, bazı gıdalara karşı intoleransınız olabilir. Bu durumda beslenmenizin sadece kalori anlayışıyla planlanmaması, metabolizmanızı olumsuz yönde etkileyen gıdaların tespit edilip diyetisyen tarafından beslenme planınızın buna göre düzenlenmesi ve yaşam tarzı değişikliğine gitmeniz gerekir.
O sorunlu gıdaya karşı vücut hemen immunglobin D denilen bir antikor salgılıyor. Mesela domates yiyorsunuz, vücut ‘benim için domates zararlı’ diyor, onu orada tutuyor, metabolizmayı yavaşlatıp hemen bağışıklık sistemini devreye sokuyor. Metabolizmanız daha yavaş çalışınca da kilo alıyorsunuz. Yorktest’in basında “diyet testi” olarak çıkmasının da nedeni bu. Zayıflamak için birçok gıda tüketiyorsunuz, halbuki yediğiniz sizin için doğru gıda olmayabilir. Test size ‘domates zararlı’ diyor, onu hayatınızdan çıkarıyorsunuz ve vücudunuz rahat ediyor, metabolizmanız düzenli çalışmaya başlıyor. Aldığınız gıdaları daha kolay ve hızlı sindirmeye başlıyorsunuz. Vücudunuz artık yağ tutmuyor. Biraz spor da yaparsanız kilo veriyorsunu
 

mü'HÜR

Ordinaryus
Katılım
19 Eki 2010
Mesajlar
2,563
Tepkime puanı
422
Puanları
0
Yaş
37
Önemli bir konu. Teşekkür ederiz...
 
Üst