Sağlık bakanlığı biberonda BPA'yı yasakladı

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45

Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel, Avrupa Parlamentosu tarafından yasaklanan BPA içeren biberonların satışının Türkiye'de de yasaklanması gerektiğini bildirdi.


Özel, biberonlar olmak üzere pek çok ev gereçlerinde kullanılan BPA maddesinin Avrupa Parlamentosu tarafından yasaklanmasıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, geçen Temmuzda içeriğinde Bisphenol A (BPA) maddesi olan ürünlerin, özellikle de biberonların, toplum sağlığını olumsuz etkilediği gerekçesiyle satışının durdurulması için Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulunduklarını anımsattı.
Sağlık Bakanlığı'nın ise ''Türkiye'deki üretimlerin bilimsel kriterlere uygun olduğu, mevcut veriler değerlendirildiğinde tüketicilerin bu ürünleri kullanma konusunda endişelenmelerine gerek olmadığı, bununla birlikte Avrupa'daki düzenlemelerin yakından takip edildiği'' açıklamasını yaptığını belirten Özel, bu süreçte Avrupa Parlamentosu'nun, bu maddeyi içeren biberonların üretim ve satışını 2011 yılından itibaren kademeli olarak durdurma kararı aldığını kaydetti.
Bebeklerin gelişimini olumsuz yönde etkilediği ve bağışıklık sistemini zayıflatarak tümör gelişimine dahi neden olabildiği gerekçesiyle BPA'lı biberonların 2011 yılından itibaren Avrupa çapında satışının yasaklandığına işaret eden Özel, şunlara dikkati çekti:
''Eldeki mevcut veriler, mevcut risklerin olası hayati ve geri dönülemez sonuçları ve tüketici grubunun bebekler olması nedenleriyle; Türk Eczacıları Birliği olarak Sağlık Bakanlığı'nın mevcut kararını yeniden gözden geçirmesini ve BPA'lı biberonların satışının Türkiye'de de yasaklanması yönünde gerekli uygulamaların başlatılmasını acilen talep ediyoruz. Bu vesileyle özellikle anne babaları BPA içeren biberon kullanımı konusunda bir kere daha uyarmayı bir borç biliyoruz.''
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
AB'nin, gelecek yıldan itibaren plastik bebek biberonlarında organik bileşim Bisphenol A'nın (BPA) kullanımını yasaklayacağı bildirildi.
AB'nin Sağlık ve Tüketici Politikası Komiseri John Dalli, BPA'nın kullanılmaması kararının AB hükümetlerinin çoğunluğu tarafından desteklendiğini belirterek, yapılan yeni araştırmaların, kesin olmayan bazı alanlarda BPA'nın gelişme, bağışıklık ve tümör büyümesinde etkili olduğunu gösterdiğini söyledi.
Dalli, AB'de 2011 yılının ortasında bebek besleme biberonlarının BPA içermeyeceğini vurguladı.
Alınan karara göre, AB ülkeleri 2011 yılının Mart ayında besleme biberonlarında polikarbon üretimini, Haziran 2011'de de polikarbon ithal ve satışını yasaklayacak.
AA
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
TEB'den beberon açıklaması

TEB Genel Sekreteri Ecz. Özgür Özel, Sağlık Bakanlığı'nın yaptıkları uyarılara kulak verdiklerini belirterek, artık biberonlarda ve benzeri ürünlerde BPA maddesinin yasaklandığını vurguladı.

BPA'nın sadece bebek biberonlarında değil, gıda ve sıvı tüketimi ve saklamasında kullanılan birçok üründe bulunduğunu vurgulayan Özel, halk ve çevre sağlığına zararlı sonuçları olan bu maddeyi içeren tüm ürünlerin kullanımının durdurulması ve yasaklanması yolundaki hukuksal zeminin oluşturulması için yetkilileri harekete geçmeye çağırdı. 08.02.2011 13:21 ANKARA (ANKA) - Türk Eczacıları Birliği(TEB) Genel Sekreteri Ecz. Özgür Özel, Sağlık Bakanlığı'nın yaptıkları uyarılara kulak verdiklerini belirterek, artık biberonlarda ve benzeri ürünlerde BPA maddesinin yasaklandığını vurguladı. BPA'nın sadece bebek biberonlarında değil, gıda ve sıvı tüketimi ve saklamasında kullanılan birçok üründe bulunduğunu vurgulayan Özel, halk ve çevre sağlığına zararlı sonuçları olan bu maddeyi içeren tüm ürünlerin kullanımının durdurulması ve yasaklanması yolundaki hukuksal zeminin oluşturulması için yetkilileri harekete geçmeye çağırdı.
TEB Genel Sekreteri Ecz. Özgür Özel, biberonlarda BPA maddesinin yasaklanmasına yönelik bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamasında, TEB olarak geçen yıl Temmuz ve Kasım aylarında yapmış oldukları iki basın açıklaması ile Bisfenol A (BPA) içeren biberonlardaki hayati ve geri dönülemez sonuçları olan risklere dikkat çektiklerini anımsatan Özel, BPA içeren ürünlerin sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi bozuklukları, nörolojik sorunlar, obezite, hiperaktivite, kalp hastalığı, meme kanseri, kısırlık gibi bir dizi ciddi sağlık sorununa yol açtığını, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bebeklerde tümör gelişimine dahi neden olabildiğini ve bebeklerin gelişimini olumsuz etkilediğini belirttiklerini aktardı. Bu doğrultuda Avrupa Komisyonu'nun BPA'lı biberonların 2011 yılından itibaren Avrupa çapında satışını yasaklayan kararına vurgu yaparak, söz konusu kimyasalı içeren ürünlerin satışının Türkiye'de de yasaklanması için yetkilileri göreve davet ettiklerini dile getiren Özel, "Bu uyarılarımız sonucunda, Sağlık Bakanlığı tarafından 7 Şubat 2011'de yayımlanan "Emzik, Biberon, Biberon Başlığı, Alıştırma Bardağı, Alıştırma Bardağı Kapağı ve Benzeri Ürünlerin Üretimi, İthalatı Ve Bildirim Esaslarına Dair Tebliğ' ile önemli bir adım atılarak Polikarbonat ve Polisülfon içeren Termoplastiklerde Bisfenol A Salınımı kullanımı yasaklanmıştır. Bakanlığın bu uygulamaya geçmesi doğru ve yerinde bir karardır" dedi.

-"BPA BİRÇOK ÜRÜNDE BULUNUYOR"-

Ancak BPA sadece bebek biberonlarında değil, gıda ve sıvı tüketimi ve saklamasında kullanılan birçok üründe bulunduğunu, söz konusu maddenin özellikle sıcak yiyecekler ve içecekler ile temasa geçtiğinde daha da tehlikeli hale geldiğini vurgulayan Özel, şu uyarılarda bulundu:
"Halk ve çevre sağlığına zararlı sonuçları olan bu maddeyi içeren tüm ürünlerin kullanımının durdurulması ve yasaklanması yolundaki hukuksal zeminin oluşturulması için yetkilileri harekete geçmeye, basın mensuplarını da konunun takipçisi olmaya çağırıyoruz. Daha ucuz ve çok üretim adına halk sağlığını tehdit eden, ekolojik dengeye zarar veren her türlü uygulamanın, yalnızca bugünü değil çocuklarımızın geleceğini de düşünerek durdurulması için, Birliğimiz her zaman üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye devam edecektir."(ANKA)
(HGS/ÖMR)
 
Üst