Sabit diskiniz içinde neler var?

SeNoL

MUEYABYA
Katılım
16 Kas 2006
Mesajlar
4,867
Tepkime puanı
224
Puanları
0
Yaş
42
Konum
Kocaeli
adszqn4.jpg

Bir sabit disk, bilgisayarınızın merkez depolama birimidir. Günümüzde, cep telefonu, MP3 çalar, dijital video kaydedici ve dijital video kameralarda bu cihazların minyatürleri yer alır. Bir sabit diskin içerisinde neler bulunduğunu merak ettiniz mi? Bunu öğrenmek için bir sabit diskin içini açmanıza gerek yok, yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Plakalar

Bütününde 'veri' olarak adlandırılan ve resim, film, şarkı, doküman, e-posta ve işletim sisteminiz gibi programlarda kullandığınız her şey, plaka adlı özel disklerde saklanır. Bu diskler 2,5 ile 3,5 inç arasında değişen çaplardadır. Geniş kapasiteli sabit disklerde üst üste geçmiş birden fazla plaka vardır. Plakalar sert, metal veya cam malzemeden oluşur ve her İki yüzü manyetik bir materyalle kaplıdır. Mikroskobik boyutlardaki manyetik parçacıklar, plakaların üzerinde çeşitli desenler oluşturacak şekilde yer alır. Böylece veriler sabit diskte saklanmış olur. Genellikle plakaların her iki yönü de veri depolama amacıyla kullanılır.

Mil

Plakalar verilere hızlı erişim sağlamak için oldukça yüksek hızlarda dönmelidir. Tüm plakaları birbirine bağlayan ana mil. güçlü bir motora bağlıdır. Sabit diskin modeline bağlı olarak plakalar, dakikada 4,200 ile 15,000 arasında değişen değerlerde dönüşler yapar. RPM olarak bilinen hız. İşte bu plakaların dönüş sayısını belirtir. Millerde top şeklinde kaliteli bir malzeme kullanılır, böylece uzun dönüş periyotları yumuşak bir şekilde sağlanabilir.

Kafalar

Okuma - yazma kafaları, verilerin plakalarda saklanmasından ve geri çağrılmasından sorumludur. Verilen 'yazmak' veya depolamak için. bu kafalar plakalar üzerinde belirli desenler oluşturacak şekilde yer alan mikroskobik boyutlardaki manyetik parçacıklara az miktarda elektrik akımı verir. Veriyi 'okumak' İçin' kafalar manyetik parçacıkların desenleri üzerinde gezinir. Plakanın her iki yönü de kullanıldığından, her plakaya çift sayıda kafa düşer. Okuma - yazma kafaları asla plakaya değmez ve İki plaka arasındaki boşlukta çalışır. Plaka ve kafa arasındaki boşluk oldukça azdır.

Erişim kolları

Okuma - yazma kafaları diskin yüzeyinde oldukça hızlı hareket ederek veri okumak veya yazmak zorundadır. Kafaların çok hızlı hareket etmesini bu erişim kolları sağlar. Okuma - yazma kafaları bu erişim kollarının bir ucunda durur. Kolun diğer ucuysa, hareketi sağlayan motora bağlıdır. Her plaka için farklı kollar bulunur. Kafa ve kollar birlikte hareket eder.

Kaplama

Okuma - yazma kafaları ve plaka yüzeyleri arasındaki boşluk çok az olduğundan, araya girebilecek en ufak bir toz parçacığı bile Ölümcül zararlar verebilir. Kafa, plakaya değerek çizebilir, bu da onarılamaz bir veri kaybına sebep olabilir. Bu yüzden sabit disklerin çevreleri kaplanmıştır. Bu kapağı açmamalısınız. Sabit diskler, tamamen tozsuz, özel ortamlarda hazırlanır ve tamir edilir.

Track'ler, sektörler

Plaka üzerinde 'track' adı verilen dairesel patikalar yer almaktadır. Her track, çok sayıda sektörden oluşur. Her veri birimi bir sektörde depolanır. Genellikle, bir seferde aktarılan veri birden çok sektöre yayılır. Okuma - yazma kafaları verileri sektörlerden alarak, ana belleğe aktarır, böylece alınan veriler ekrana yansıtılabilir.

Devre kartı

Motor ve kafaları kontrol eden tüm elektronik birleşenler, bir devre kartı üzerinde yer almaktadır. Sabit diskin yöneticisi olan bu devre kartı, sabit disk kaplamasının hemen altında yer alır. Bu devre kartı, İşletim Sistemi (Windows) ve BIOS (bilgisayarın anakartındaki özel bir yonga) ile haberi esir. Yani, devre kartının sabit disk ve bilgisayar sistemi arasındaki arabirim olduğunu söyleyebiliriz.

Kablo ve bağlantılar

Sabit disk tüm bilgisayar sisteminden ayrı bir birleşendir. Bir uçta geniş bir bağlantı yer almaktadır. Düz bir "IDE kablosu" bu yuvaya girer. IDE kablosunun diğer ucu anakarttaki IDE yuvasına takılır. Veri bu kablo üzerinden sabit disk ve bilgisayar arasında yolculuk eder. Bir de güç bağlantısı bulunmaktadır. Bilgisayarın güç kaynağından gelen bu bağlantı, veri bağlantısının yanındaki daha ufak yuvaya takılır.


Jumper ayarları

Veri kablosu ve güç kablosu arasında jumper anahtarını göreceksiniz. Atlatıcı olarak da bilinen bu bölüm, sabit diskin ana (master) veya ikincil (slave) olarak çalışacağını belirler. Bir bilgisayara birden çok sabit disk bağlanabilir. Bu yüzden ufak plastik bir başlık, bu ara bölgede yapılan ayarla hangi sabit diskin öncelikli olduğunu belirlemektedir.​

 

dagli_04

Paylaşımcı
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
212
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
paris
Web sitesi
www.zirve.forumup.web.tr
SeNoLL usta ellerine saglik, gene dokturmu$sun :) ben ilk kez hdd'yi gordugumde cok $a$rmi$tim,
kos koca kasanin icinden kucucuk bir $eymi$ :D her$ey zamanla...
SeNoLL usta tekrar ellerine saglik, cok guzel bilgiler.
 
Üst