Sabah Ezanından 40 Dakika Sonrasına Kadar Yiyebilirsin Deniyor?!

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Soru

"Sabah ezanı okunduktan itibaren 40 dk daha yiyin için " diyen ilahiyatçılar var. Bunu diyenlere, bu görüşlerinin yanlış olduğunu nasıl anlatabiliriz?

Tarih 18.04.2012

Cevap (Mehmet Talu hoca)

Bismillahirrahmanirrahim

Vakitle birlikte bir iki dakika daha yemeğe devam edenlere "Allah Teala bir iki dakikanın hesabını yapmaz" diyenleri duyduk ama bu kadarına pes doğrusu!

Siz merak etmeyin, bu görüş sahipleri zaten görüşlerinin yanlış olduğunu çok iyi biliyorlar.

Onlar vazifelerini yapıyorlar. Biz de vazifemizi yapalım. Dinimize sahip çıkalım. Okuyalım, amelimizi bilgi ile sağlamlaştıralım.

Selam Ve Dua ile
 

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Soru

Bazı takvim ve imsakiyelerde imsak vakti yaklaşık olarak yarım saat kadar erken yazıyor. Demelerine göre 1983 yılında diyanet, çok oruç tutuyoruz diyenlere uyarak temkin vaktini kaldırmış ve 1983 öncesindeki vakitlerin de yanlış olmadığını bildirmiş. Şimdi bizim kafamız karıştı.

Tarih 23.04.2012

Cevap (Mehmet Talu hoca)

Bismillahirrahmanirrahim

1983 yılına kadar temdit (temkin) yani ihtiyat uygulaması yapıldığı ve eleştiriler üzerine bu uygulamadan vazgeçildiği doğrudur.

Alimlerin bir çoğu bu kadar ihtiyat vaktinin bırakılmasının çok fazla olduğu görüşünü savunmuşlardır. Ayrıca bu uygulamaya rağmen bir çok kimse temdit vakti geçmesine rağmen yemeğe-içmeye devam etmekteydi. Ve temdit vaktiyle birlikte hatayla namaz kılanlar da olmaktaydı.

Bugünkü uygulama daha doğrudur. Kişi ihtiyaten imsak vakti girmeden bir iki dakika önce yeme-içmeyi bırakmalı ve aynı hassasiyeti de iftar vaktinde de göstermeli yani bir-iki dakika ihtiyaten bekleyip öyle iftar etmelidir. Bu ihtiyatı hata payına binaen bırakmak en uygunudur.

Selam Ve Dua ile
 
Üst