Rus-Hamas buluşması İsrail’i üzdü

efruz

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ağu 2009
Mesajlar
5,170
Tepkime puanı
735
Puanları
0
Konum
İstanbuL
İsrail’in baş düşmanlarından Hamas’ın siyasi lideri Şam’da Rusya Devlet Başkanı ile biraraya gelince Tel Aviv büyük tepki gösterdi.



Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’in Türkiye’ye gelmeden önce ziyaret ettiği Suriye’nin başkenti Şam’da yaptığı bir temas İsrail hükümetinden tepki aldı. Medvedev Şam’da Hamas’ın liderlerinden Halit Meşal ile görüşmüştü.

İsrail’e göre Hamas terörist
Gazze Şeridi’nde denetimi elinde bulunduran Hamas, İsrail ordusuyla zaman zaman çatışmaya giriyor. 2008’in son günlerinde başlayıp çoğu sivil 1.400 kişinin öldüğü İsrail harekâtı, Hamas’ın İsrail topraklarına attığı roketler tetiklemişti.
İsrail’in terörist grup olarak gördüğü Hamas’ın lideri, Rusya’dan en üst düzeyde kabul görünce İsrail Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı. Açıklamada, Medvedev’in görüştüğü kişinin “amacı İsrail’i yok etmek olan ve yüzlerce sivilin ölümünden sorumlu olan” Hamas’ın lideri olduğu söyleniyor.
Medvedev-Meşal görüşmesine ilişkin basına sızan bilgilere göre Rus lideri, Hamas’ın dört yıl önce rehin aldığı İsrailli asker Galid Şalit’in serbest bırakılması çağrısı yaptı. Hamas’tan gelen yanıt ise “Baskıyı reddediyoruz. Şalit, ancak onurlu bir tutsak değişimi çerçevesinde serbest bırakılabilir” şeklinde olmuştu.

“Hamas dışlanmamalı”
Rus Devlet Başkanı’nın Çankaya Köşkü’ndeki basın toplantısında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “Hamas dışlanmamalı” yönündeki sözlerine katılarak aynı yönde konuşması da, İsrail’de tepki topladı.
İsrail Dışişleri Bakanlığı, Rusya ve Türkiye’nin Hamas’ın barış sürecine dahil edilmesi çağrılarını kesin bir dille reddederken Rusya’nın sorununa atıfla “Hamas ile Çeçen terörü arasında fark yoktur” dedi.
Emekli İsrailli Büyükelci Zvi Magen de “Rusya, Ortadoğu’da arabulucu rolünü üstlenmek istiyor” yorumunu yaptı. Prof. Yuri Petrushevsky ise “Rusya’nın Hamas ile bağlarını güçlendirerek bölgedeki statüsünü güçlendirmek istiyor” görüşünü dile getirdi.
 
Üst