Rumeli Hisarı Camii yeniden ibadete açılıyor

Dua Nur

Kıdemli Üye
Katılım
29 Nis 2007
Mesajlar
37,459
Tepkime puanı
247
Puanları
0
Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethi öncesinde Anadolu Hisarı'nın tam karşısına yaptırılan Rumeli Hisarı’nın restorasyonu önceki gün başlamıştı.
Restorasyon kapsamında çok önemli bir detay ortaya çıktı. Yarım asırdan fazladır harabe bir halde bulunan ve yıkılan minaresi virane şeklinde kalan hisar
mescidi sonunda aslına kavuşuyor.

Yıllarca konser alanı olarak kullanılan ve
fetih ruhunu inciten bu manzara ortadan kalkıyor.
Rumeli Hisarı içinde bulunan, Ebul-Feth Camii Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı ve vakfettiği ilk camidir.

EBU'L FETH CAMİİ

Cami hisarın içinde yer aldığından Hisar Camii, hisara Boğazkesen Kalesi dendiği için Kale Camii, Fatih yaptırdığı için de Fatih Sultan Mehmed Mescidi diye adlandırılmış ve hepsi de değişik vesilelerle kullanılarak yaşatılmıştı.
Fakat o en çok, Sultan II. Mehmed’e ‘Fatihler babası’ mânâsına gelen ‘Ebu’l Feth’ sıfatı verildiği, camiyi de onun yaptırıp vakfettiği için fethi tedai ettirmesinin de tesiriyle Ebu’l Feth Camii adıyla anılmıştı.

"FETİH ŞEHİTLERİNE İHANET EDİLMİŞTİ"

Küçük Kıyamet denilen 1884 depreminde yıkılmış, onarılmamıştı. 1953'te Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın emriyle Fethin 500. Yılı sebebiyle hisar temizlendi ahşap evlerle cami kalıntısı yok edildi. Hisarda klasik tiyatro eserleri oynandı. Oyunlar kesildi, hisarın yüksek ses titreşiminden zarar göreceği bilindiği halde pop müzik konserlerine açıldı, sahne, caminin temeli üstüne kuruldu. "Fetih şehitlerinin hatırasına ihanet" edildi.
Sonunda Büyükşehir Belediyesi bu ihanete ‘dur’ dedi. Ve Kubbe Derneği’yle yapılan sözleşmeyle yıkık minarenin olduğu yere yeniden fetihteki gibi aslına uygun mescid yapılıyor.
80 yıldır ibadete kapalı olan Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı ilk cami fethin ruhuyla yeniden buluşuyor. Bir ayıp daha silinirken Rumeli Hisarı da aslına rücu ediyor.

http://www.haber7.com/mimari/haber/1273059-rumeli-hisari-camii-yeniden-ibadete-aciliyor
 

Dua Nur

Kıdemli Üye
Katılım
29 Nis 2007
Mesajlar
37,459
Tepkime puanı
247
Puanları
0
Üst