Risale-i nur okurken en iyi şekilde nasıl istifade edebiliriz?

Risale-i Nur Talebesi

Diyar-ı Bekirli
Katılım
30 Haz 2006
Mesajlar
1,460
Tepkime puanı
11
Puanları
0
--------------------------------------------------------------------------------

Risale-i nur okurken en iyi şekilde nasıl istifade edebiliriz?

Risale-i Nur, Kur'an-ı Kerimin harika bir tefsiridir. Böyle kıymetli bir eserden istifade etmek büyük bir nimettir, bir ayrıcalıktır. Okurken şu gibi esaslara dikkat edilse, istifade çok daha fazla olur diye düşünmekteyiz:

•Başkalarına anlatmak için değil, kendi nefsimize hitap ederek okumak.
•Az da olsa her gün okumak.
•Küçük Sözler, 23. Söz, gibi daha kolay anlaşılabilen risalelere öncelik vermek.
•Başlangıçta anlamasak da çok okumak, sonraki okuyuşlarda ise anlama ağırlıklı okumak daha faydalı olacaktır. Bütün külliyatı en az bir, mümkünse birkaç kez okuduktan sonra kelimelerin manalarına ağırlık vermek gerekir. Bununla birlikte, ilk okuyuşlarda da anahtar kelime diyebileceğimiz önemli birkaç kelimeye bakılabilir. Bir sayfada defalarca lügata bakmak derse kendini vermeyi engeller.
•Bir safahadan sonra, bilinmeyen kelimelerle ilgili lügat çalışması yapmak. Bir insan her ay bir risalenin kelimelerini çıkararak okusa, bir yıl gibi bir sürede çok mesafe alabilir.
•Çevremizde Nur dersleri yapılıyorsa düzenli olarak takip etmek, yapılmıyorsa da başlatmak.
•Bir hafta önceden belirlenen bir derse hazırlanıp gelmek, başkalarıyla bu konuyu enine boyuna müzakere etmek son derece faydalı olacaktır.
•"Ya Rabbi, bu eserleri anlamayı ve yaşamayı nasip eyle" şeklinde dualar edilmelidir.
•Her gün hiç olmazsa 15 dakika sesli okumak, okuyuşu ve telaffuzu güzelleştirir.
•Ayrıca sessiz olarak da yoğun bir şekilde okumak gerekir; hakikatlere külliyetle dalmak mühimdir.
•Okuduğumuzu başkalarıyla paylaşmak önemlidir. İlim, paylaşıldıkça artar ve bereketlenir.
•Cevşen ve sair evradları okumanın risale-i nurdan istifadeye ve feyz almaya büyük faydası vardır. Bunlar insanın ulvi latifelerini geliştirir, ona kıvam ve kalite kazandırır.
 
M

Murat Sâki

Guest
genelde şunada dikkat etmeli üstad kelimelere değişik anlamlar yüklemiş yani bir kelime kaç manaya gelir değilde bir kelimeye kaç mana yüklenir diye bir düşüncedeymiş, birde genelde bir kelime kendini bir sonraki kelimede açıklıyor. Yani bir birini tamamlayıcı, tabi değişik okuma teknikleri var araştırarak bulmak mümkün bu konuda yazılmış eserleri..
 

"haTTat"

Paylaşımcı
Katılım
18 Tem 2006
Mesajlar
356
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Konum
Konya-Ankara
Eğer ezber yaparak okursanız emin olun istifadeniz daha da artacaktır. Bütün külliyatı ezberlemeniz belki mümkün olmayabilir yalnız bazı hususî risaleleri ezberlemeye gayret ederseniz daha fazla istifade ettiğinizi göreceksiniz. İnanın, tecrübeyle sabittir..
 

RaBiA

Asistan
Katılım
8 Haz 2006
Mesajlar
448
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
36
Konum
şehr-i yar
zınar ın dediğini genişletirsek bir cümlenin devamı niteliğinde açıklayıcı cümleler geliyor.
haTTat kardeşimizin de dediği gibi ezber hakikaten çok işe yarıyor.istediğiniz yerde faylanabiliyor ve başkalarının da istifade etmesine vesile olabiliyorsunuz eğer yanınızda Risale-i Nur yoksa :)
 

Enes

İhvan Forum Üye
Katılım
6 Haz 2006
Mesajlar
14,127
Tepkime puanı
1,240
Puanları
113
Konum
bâbil...
hani hep bahane sürüyoruz ya anlamıyoruz diye... inanın okudukça insanın hem kelime dağarcığı genişliyor hem de gittikçe kolay anlıyor...

ve risale i nur mana olarak insanın bilinç altına işliyor ve lazım olunca benim şahsen tüm öğrendiklerim birbir aklıma geliyor...

iyi bir okuyucu ve nur cemaatine mensup olmadığım halde...
 
Katılım
9 Ağu 2006
Mesajlar
184
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Nurlardan istifadeye dairdir.

Nur talebesi kardeş! Allah razı olsun muhteva itibariyle mühim bir meseleye nazarları çevirmişsiniz.. Bu mevzu ile alakalı olarak ben de Hulusi abinin Barla Lahikasında geçen ifadeleri ile iştirak edeyim istedim.. Şöyle ki,

..iğtinam edebildiğim kısacık vakitlerde zihnimi safîleştirip Nurların karşısına, dolayısıyla Kur’ân’ın mucizeleri mecmuasına ve aziz, muhterem Üstadımın medresesine ve ol Seyyidü’l-Kevneyn Peygamberimiz Efendimiz (a.s.m.) Hazretlerinin ravza-i saadetlerine ve nihayet Rabbü’l-Âlemîn Teâlâ ve Tekaddes Hazretlerinin huzur-u lâmekânîsine çıkıyorum..
diyor mübarek ağabeyimiz.

Risale i Nuru okurken kitaptan okur gibi değil Üstadımızdan ders alır gibi hissiyat ile ciddiyet ve şevkle müteveccih olmak lazımdır. Ta ki o nurlar tam feyzini verebilsin..

Hem zihnini safileştirmekten bahsediyor Hulusi abi. Yani zihnimizin münkabız olduğu müşevveş vakitlerde değil de berrak ve safi olduğumuz zamanlarda müteveccih olmaya çalışmaklığımız lazımdır. tam olmasa da yine istifadesiz kalmazsınız.
..gaflet ile yapılan zikirler dahi feyizden hali değildir..
şeklinde Mesnevi i Nuriye hubab risalesinde izahat vardır.

Herbir mesele tam anlaşılmasa da okumaya şevkle ve sebatla devam etmelidir. Zaman içinde anlayışınız ziyadeleşecektir..

Bununla birlikte her vakit okumaya anlamaya çalışmalıyız.. Üstadımız anlayarak okumanın önemine ihlas risalesinde şöyle işaret eder,
..bir sene bu risaleleri ve bu dersleri anlayarak ve kabul ederek okuyan, bu zamanın mühim, hakikatli bir alimi olabilir..

Umuma bilhassa Nurlarla ziyade meşgul olanlara selam..
 
Katılım
10 Ağu 2007
Mesajlar
72
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaş
43
risalesiz geçirdigim günlere üzülüyorum,okuyorum doymuyorum,birdaha,birdaha,gerçekten ilaç gibi...lütfen herkes yaşayarak okusun..
 

dostluk

Kıdemli Üye
Katılım
18 Haz 2007
Mesajlar
5,663
Tepkime puanı
304
Puanları
0
Yaş
50
Konum
istanbul
risaleyi nur için kuranı kerimin tevsiridir denmesi caizmidir...
 

talib

Kıdemli Üye
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
21,906
Tepkime puanı
1,076
Puanları
0
Konum
İstanbul
Biz bu asırda amelde fıkha, imani noktada risalei nura müracaat edilmesi gerektiğini düşünüyoruz, zira bize göre iman hakikatlerini daha güzel açıklayan bir eser yok.

Güzel abim; itikadımızı tashih etmede risalelerden faydalandık, amelde fıkhımızı öğrenip amele başladık ya ihlası kazanmada ne yapacağız?
 

fakiri

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ocak 2007
Mesajlar
15,969
Tepkime puanı
355
Puanları
83
Konum
KOCAELİ
Şüphesiz ki, Risale-i Nur'ar bir müslüman için değerli eserler cümlesindendir. Lâkin, Cenab-ı Hak Kuran-ı Kerimde ; " Ey İman edenler ! Allahı çok zikrediniz " (Ahzab-41). Zikrullah ile ilgili yüzlerce âyet vardır. Kur'an-ı Kerim’ de!.. Allah'ı zikretmek, en büyük farzdır. Yani, falan ya da feşman kitabı çok okuyunuz denmemiş de zikrullahı çok yapınız denmiş. Bu itibarla bize ne emredilmişse onunla iştigal etmeliyiz diye düşünüyorum.
 
Üst