Ramazan Yaklaşırken; Günah, Tevbe ve Namaz!!...

ArZu

GülenAy
Katılım
7 Haz 2006
Mesajlar
30,610
Tepkime puanı
2,100
Puanları
0
Konum
Kayıp Şehir...
Web sitesi
www.arzuzum.blogcu.com
Ramazan Yaklaşırken; Günah, Tevbe ve Namaz

38195141236269234514100.jpg


Günah, temiz fıtratın üzerin çalınmış bir kara leke.. Günah, bir bozulma, bozguna uğrama.. günah, insanın kalbiyle zıtlaşması ve onu ölüme sürüklemesi.. günah, altın tepside bir leş ziyafeti.. günah, yalancı cazibesiyle bizi kendine çağıran bir şeytan kılıklı.. günah aldanmanın diğer adı.. günah insanın batışı, düşüşü.. fakat düşülen yerden kalkılırsa yükselişe vesile.. günah, iç burkan bir durum fakat aynı zamanda teyakkuza sebep.. günah insanlardan gizlemeye çalıştığımız bir fiil.. günah, rahatsızlığını içimizde duya duya yaşadığımız hal.. rahatsızlığı böyleyse, cezası nasıl olur acaba?



Tevbe, bir dönüş.. fıtrata, doğruya, aslına, Rabbimize dönüş.. tevbe, bir tamir ve onarma.. tevbe bir ıslah.. günahla bozulan kalp sarayını ıslah.. tevbe, bir arınma, temizlik yapma.. gözyaşlarıyla gönül yurdunu yıkama.. Tevbe, bir pişmanlık.. günahın ızdırabını içte duyarak pişmanlığını ortaya koyma.. Tevbe, günahın bizi kendisinden uzaklaştırdığı Biricik Sahibimize olan uzaklığımızı aşma, mesafeleri kapatma cehdi, gayreti.. Tevbe, huzura kabul edilme dilekçesi.. Tevbe, insanın kendisiyle hesaplaşması, nefsiyle yaka paça olması.. Tevbe, nefse ve günahlara isyan..

Tevbe, insanın sürekli kötülüklere açık olan kabiliyetlerini, hayra yöneltmektir. Böylece insan durduğu yerde potansiyel olarak hayır işler. Namazda da bu potansiyel hayır işleme hali vardır. Çünkü namaz, insanda gerçek manada bir tevbe şuuru meydana getirir. Her ne kadar insan, günde beş defa kavlî olarak tevbe etmese bile, onun kılmış olduğu namazlar, fiilî bir tevbe yerine geçmektedir. Evet, namaz, hal diliyle yapılmış bir tevbedir.

Ölçülerde yazılan şu cümle de yine ayet kaynaklı bir ilham eseri gibidir: “En bahtiyar insan, günahları en kısa ömürlü olandır..”[2] Bu cümleyi şu ayetin ışığında okuduğumuzda, ayette geçen bir kelimenin Türkçe’de ne kadar güzel ifade edildiğine şahid oluruz.

“Allah’ın kabul edeceğini vaat ettiği tevbe, kötülüğü ancak cahillik sebebiyle işleyip, sonra da çabucak (min karîbin) vazgeçerek günahtan dönüş yapanların tevbesidir. (Nisa Suresi, 4/17)

“Ancak şu var ki dönüş yapıp iman edenler ve yararlı işler yapanlar bundan müstesnadır. Allah onların kötülüklerini iyiliklere, günahlarını sevaplara çevirir. Çünkü Allah gafurdur, rahîmdir (çok affedicidir, merhamet ve ihsanı boldur).” (Furkan Suresi, 25/70)

Yani Allah (celle celalühû), sadece günahları affedip bırakmıyor, o günahları bir de sevaba ve iyiliğe çeviriyor. Bu Allah’ın rahmetinden değil de ya nedir! Ve bu kadar rahmet karşısında, bize artık samimi bir gönülle tevbe etmek düşmez mi? Tevbe edersek, geçmiş günahları da birer sevap olarak önümüzde buluvereceğiz. Ne büyük saadet!

Evet, Ramazan ayı yaklaşırken, günah, tevbe ve namaz konusunda, mantık ve muhakemenin yanında aynı zamanda birer ilhamî esintiyle de yazılan bu yazıları okumak, iyi bir hazırlığa vesile olacaktır. Belki de bu vesileyle, bir ömürlük kâr elde edeceğiz, kim bilir!..

Allah, Ramazan ayından azami derecede istifade etmeyi hepimize nasib etsin


alıntı...
 
Üst