Ramazan-ı şerifte cuma

Alper...

MarmaranınKralı
Katılım
10 Eki 2006
Mesajlar
9,574
Tepkime puanı
452
Puanları
0
Konum
İsLamBol
Web sitesi
cennetsarayi.blogcu.com
RAMAZAN-I ŞERİFTE CUMA

Bismillah.Elhamdulillah.Allahu Tealaya Hamd ve Resulu Hazreti Muhammed Mustafa'ya Sallallahu aleyhi vessellem Salatu selamlar olsun.Ehli beyt ile Mübarek Ashabına ve diğer peygamberlere de Selam olsun.

Allahu Teala Hazretlerine ne kadar hamd etsek yine de tam manasıyla hamd etmiş olamayız.Biz inanan kullarına böyle güzel bir aya tekrardan ve yeniden kavuşma fırsatı verdi.Geçen sene Ramazan-ı Şerif ayında aramızda bulunup da bu sene Ramazan-ı Şerif ayına kavuşamayan nice din kardeşlerimiz oldu.Allah ruhunu iman selametiyle teslim edenlere rahmet eylesin.

Bazıları da Ramazan-ı Şerif ayının içinde ruhlarını teslim ettiler.Onlardan biri de benim çok sevdiğim ve geçen sene (2008) Ramazan-ı Şerif ayının ortalarında kaybettiğimiz Elmas teyzemizdi.Tek başına yaşardı,daha evvel eşi vefat edip onu bu hayatta tek başına bırakmıştı.Hayatı boyunca hiç çocuğu olmamıştı Elmas teyzenin.O yüzden kocasının vefatıyla hepten yalnız kalmıştı.Oysa yalnız değildi komşuları olarak bizler vardık yanında.Fakat akşam güneş batıp da herkes evine çekildiğinde ,koca evin içinde tek başına oturmak kadar adamın canını yakan ne vardır? İşte yine böyle bir yalnızlık zamanında sahura kalkmıştı.Mutfağın kapısına geldiğinde ise düşü verdi.Düşmenin etkisiyle sahur vakti dönüşü olmayan yola girdi.Bütün gün yatıverdi mutfağın kapısında.”Ya Rabbi !eğer ayaklarım gitseydi, senin için oruç tutmaya gidecektim mutfağa, ama ecel geldi, dizin bağı çözüldü...”

Hazreti Peygamber Sallallahu aleyhi vessellem buyuruyor ki; " Herkim(in ömrü) bir günün orucuyla sona erdirilirse cennete girdi" başka bir hadisinde ise, " herkim oruçlu olarak ölür ise, Allahu teala ,kıyamet gününe kadar ona orucu(n sevabını) kesinleştirir." Allah Elmas teyzeme rahmet eylesin.Bu zaman dilimlerine kavuşan bizlere de sağlık ve afiyet nasip eylesin.

Ramazan-ı Şerif hakkında hadiste buyuruluyor ki;" Size ayların efendisi Ramazan geldi! öyleyse hoş geldi ,safa geldi" Ey Şehru ramazan, Sana kavuşmak ne güzel, Sen de huzura ermek ne güzel.Seninle yatıp seninle kalkmak ne güzel.Dünyaları verseler senin bir gününü değişir miyiz? Hazreti Muhammed Mustafa Sallallahu aleyhi vessellem efendimiz buyuruyor ki; " Her kim Ramazan ayının girişiyle sevinirse ,Allahu Teala onun cesedini ateşlere haram kılar." Ya Rabbi, Bizlerin de cesetlerini ateşine haram kıl.Ramazan hürmetine, Habibin hürmetine ...

Bu makalemde daha evvel değinmediğim bir konu olan, Ramazan-ı Şerif ayı ve Cuma mevzusunu ele alan hadisleri işlemek istiyorum.Zira Muhtacız rahmete,muhtacız Muhammede Sallallahu aleyhi vessellem.

Ebu hureyre Radıyallahu anhdan rivayet edilen bir hadisi şerifte Allah resulu sallallahu aleyhi vessellem buyuruyor ki; " Farz namaz, bir önceki namazla arasının keffaretidir.Bir cuma da öncesinde ki cuma ile arasında keffarettir. Ramazan ayıda öncesinde ki diğer Ramazan ayına kadar (işlenmiş) olan (günah)lara keffarettir. Ancak üç şey müstesna; Allah’a ortak koşmak, sünneti terk etmek ve biati bozmak"

Şimdi bu hadiste sünnetten bahsediliyor.Ravi der ki, burada ki sünnetten kasıt ehli sünnet vel cemaattı terk etmektir. Biatı bozmak ise bir adama ülul emr olarak önce biat edip sonra karşısına geçerek o biatı bozmaktır.

Aişe radıyallahu anha annemizden rivayet edilen bir hadisi şerifte Resulullah sallallahu aleyhi vessellem efendimiz buyurmuştur ki; " Ramazan (günahlardan sakınılarak) salim olursa, bütün sene salim kalır.Cuma günü salim olunca da sair günler selamette olur"

Bera ibni Azib Radıyallahu anhdan rivayet edilen bir hadisi şerifte Resulullah sallallahu aleyhi vessellem şöyle buyurmuştur." Ramazandaki cumanın (diğer cumalara) üstünlüğü ,Ramazanın diğer aylara üstünlüğü gibidir." Yani nasıl ki Ramazan on bir ayın sultanıysa, Ramazandaki cuma da altı günün sultanıdır.

İbni Abbas radıyallahu anhdan rivayetle Resulullah sallallahu aleyhi vessellem buyurdu ki ;" Ramazan ayının her gecesi iftar anında Allahu tealanın cehennemden bir milyon azatlısı vardır.Cuma gecesi olduğunda ise her saat başı hepsi de cehennemi hak etmiş olan bir milyon kişiyi azat eder."

“Ey Rabbim ! Sen Affı seversin ,bizleri de affeyle.”İnsan şu hadisleri okurda, yüreği sızlamaz mı? Ya bu aydan af olunmadan çıkarsak halimiz nice olur?Rabbim bayram sabahına erdiğimiz de affolunanlardan eylesin inşaAllah.

Nebi Sallallahu aleyhi vessellem şöyle buyuruyor;" Her kim Ramazanı şerif ayının her cumasında yasin suresini okumaya devam ederse ,Allahu azze ve celle onu iman takısıyla takılar ve vakar tacıyla taçlandırır. Şahitlerin huzurunda (mahşer günü) bir münadi , işte bu Allahu tealanın sana Ramazanı şerif ayında yasin suresini okumana karşılık sevabıdır diye nida eder."

Ey Ramazanla maneviyatta zirveleşen kardeşim.Şu sayılı günlerde yaptığın az amel ile ahiretini kurtar.Ölüm her an kapımızı çalmakta.Her gün bir tanıdığımızı vermekteyiz kara toprağa.Selalar her gün biri için okunmakta.Ölüp de şuan bizim yerimizde olmayı isteyen niceleri var.

Bir keresinde adamın biri seferdeyken, konakladığı bir kasabada geceleyin seccadesini sermiş iki rekat namaz kılıp uyumuş.Rüyasında bir zat görür.O kişi seccadesini üstüne serdiği kabrin sahibidir ve şöyle der ; " Ey adam, namazı nede kısa tuttun.Ben senin yerinde olsaydım hiç selam vermezdim."

Ümmeti Muhammedin Ramazan-ı Şerif ayı ve cuma geceleri Mübarek olsun.Allah tekrar tekrar böyle güzel gün ve gecelere kavuştursun.Cahillik hastalığından bizleri korusun...

23 Ağustos 2009
3 Ramazan 1430
Pazar
 

sevgiÇiçeği

gökkuşağı
Katılım
16 Ağu 2009
Mesajlar
1,086
Tepkime puanı
248
Puanları
0
amin yine çok güzel bir yazı olmuş alper yüreğine sağlık Allah istifade edenlerden eylesin
 
Üst