Ramazan-ı şerif ayı ve fazileti 6

Alper...

MarmaranınKralı
Katılım
10 Eki 2006
Mesajlar
9,574
Tepkime puanı
452
Puanları
0
Konum
İsLamBol
Web sitesi
cennetsarayi.blogcu.com
RAMAZAN-I ŞERİF AYI VE FAZİLETİ 6

Bismillah.Elhamdülillah.Zekat ile ilgili bazı temel bilgileri (küçükte olsa) paylaşmaya çalıştım.Ramazan ayının oruç ayı olduğu ve orucun da ayetlerle farz kılındığına geçmiş makalelerde değinmiştim.Hem islamın şartlarından biri hem de farz oluşu ayetlerle sabit,inkarı kafirliğe götürür.Bu makalenin konusu; oruç tutmayanlar hakkında varid olan tehditlerdir.Bu konuyla ilgili hadisleri nakledeceğim.

Peygamber sallallahu aleyhi vessellem buyuruyor ki;”Üç şeyi muhafaza eden Allahın gerçekten dostudur. O üç şeyi gerçekten zayi eden de Allahın hakikaten düşmanıdır.(bunlarda) Namaz,oruç ve cünüplükten yıkanmaktır.”

Hadiste zikredildiği üzere ilk şey namaz.Yani namazı muhafaza edeceğiz,farzına ,sünnetine,vacibine riayet edeceğiz.Vaktinin girip girmediğine de dikkat edip, tadili erkan üzere kılmaya çalışacağız.Tavuğun yem yemesi gibi hızlı hızlı hareketler ve yat kalkmalarla namaz olmaz.Olsa olsa jimnastik hareketler olur.Ahirette de “al kıldığın namazını” deyip yapılan ibadet kabul görmez.Tadili erkan ve özellikle erkeklerin farz namazları cemaatle kılması.Bunlara dikkat etmek gerekir.Özellikle teravih namazlarına da dikkat etmeli.İmamlar çok hassas olmalılar.Jet imamlığa gerek yok.Tadili erkana riayet edilmesi yeterli.

Hadiste namazdan sonra oruç zikredilmiş.Oruçtan kasıt, Ramazan ayında farz olan oruçtur.Orucunda bazı şartları vardır.Bunlara zaman zaman değiniyorum.yeri geldikçe de değineceğim.Oruca niyet etmek, gece sahura kalkmak,imsaktan bir kaç dakka evvel son hazırlıkları yapmak.Sabah ezanıyla birlikte yemek ,içmek ve cinsel ilşkiye girmekten kaçınmak. Bütün bir gün boyunca gerek midesini ve ağzını korumak,ağzından çıkanlara dikkat etmek (küfür ve edebe aykırı söz sarf etmemek) gözü de haramdan korumak.Akşam ezanıyla da orucunu açmak.Yani imsak ile iftar arası daha önce helal olan her şeyin ,bu iki vakit arasında haram olmasıdır.Buda orucun muhafaza edilmesi,korunması anlamına gelmektedir.

Hadiste en son cünüplükten yıkanmak buyurulmuş.Gusul abdestinden bahsedilmiş. Gusul abdesti ise ağız burun ve bütün bedenin hiç kuru bir yer kalmayacak şekilde yıkanmasıdır.İşte bu üç maddeye dikkat eden Allahın gerçek dostu olur.Ve yine bu üç maddeye uymayıp ,onu zayi ederse Allahın hakikaten düşmanı olur.Allah bizi iyi olanlardan (dostlarından) eylesin.

Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi vessellem buyuruyor ki;”İslamın kulpları ve dinin temelleri üçtür ki; İslam bu üç esas üzere kurulmuştur.Bunlardan birini terk eden, kanı helal bir kafirdir .Bunlar Allahtan başka ilah olmadığına şahitlik yapmak,farz namaz ve Ramazan orucudur.”

Bu hadisle ilgili Ahmed Mahmud Ünlü (Cübbeli Hocaefendinin) yorumunu yazmayı uygun gördüm.”Tabi ki bu hadisten maksat; eğer inkar ederek ve hafife alarak veya alay ederek bunlardan birini terk ederse kafir olur. Yok eğer tembelliğinden böyle yapıyorsa, kafir olmasa da kamil mümin olamaz demektir”( Oruç risalesi syf 50)

Allah bizleri sıratı müstakimden ayırmasın.Allah orucumuzu dergahında eksik ve kusurlarıyla kabul eylesin.Bu zamana kadar seri şeklinde devam eden “Ramazan-ı şerif ayı ve fazileti” adlı serimiz sona ermiş bulunmaktadır.Allah yeni konularla tekrardan makale yazmayı nasip eylesin Amin.Velhamdülillahi Rabbil Alemin.


16 Eylül 2007
4 Ramazan 1428
Pazar
Alper...
 
Üst