Ramazan-ı şerif ayı ve fazileti 3

Alper...

MarmaranınKralı
Katılım
10 Eki 2006
Mesajlar
9,574
Tepkime puanı
452
Puanları
0
Konum
İsLamBol
Web sitesi
cennetsarayi.blogcu.com
RAMAZAN-I ŞERİF AYI VE FAZİLETİ 3

Bismillah.Elhamdülillah.İçinde bulunduğumuz mübarek ay,oruç ayıdır.Oruç islam’ın şartlarından biridir.Bir müslümanın orucunun kabul edilmesi için ,bazı şartlara uyması gereklidir.Yüce Allah,biz ümmeti muhammede orucun ağır ve meşakkatli gelmemesi için Bakara suresinin 183. ayeti celilesinde mealen buyuruyor ki;"Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı.Umulur ki korunursunuz."

Bu ayetlerden anlaşıldığı üzere,oruç bizlere farz kılınmış ibadetlerden sadece birisidir.Rabbimiz bizden her gün yani daha açık söyleyeyim ,senenin her gününü oruçlu geçirmemizi istemiyor.Sadece Ramazan ayını oruçlu geçirmemizi ve bunun bizim üzerimize farz kılındığını,tutulmadığı taktirde kazasının gerektiğini,oruçlu olduğu halde ortada zaruri bir durum yokken orucunu bozanın altmış gün ceza bir günü ise kaza olmak üzere altmış bir gün oruç tutması gerekmektedir ( Ramazanın dışında ki her hangi bir günde tutulacak...)

Yukarıda ki ayetten de anlaşılacağı üzere, bu ayetin inkarı kafirliğe götürür.Onun için geçen yazılarımda da söylediğim gibi,yine tekrar edeyim .Müslüman temizdir, sadece vücut ,kıyafet yönüyle değil ağzından çıkan sözlerle de temiz olmak zorundadır.Müslüman sövmez, küfretmez, hele hele de Ramazan da ,üstelik oruçluyken asla ağzından kötü ,çirkin, pis laflar ve sözler çıkmaz.Çünkü müslüman temizdir. Müslümanım diyen adam, ayetleri inkar edemez.Ayetlerin inkarı kafirliğe götürür.Kafirlerin varacağı yer ise cehennemdir.

Ramazan ayı demek ,sabır ayı demektir.Kötülüklere sabretmek,açlığa susuzluğa sabretmektir.Ramazan ayında tartışma,dövüşme ,küfretme gibi eylemleri müslümanlar yapmamalı, zira bunları yapmaya mecbur edilirse de" Ben oruçluyum" demesi ve bunu da en az üç kere tekrarlaması gerekir.Yani bu demektir ki; oruçlu olmasaydım karşılığını verirdim…ama müslüman sabretmeye devam edecek.on beş asırdır çekmediğimiz çile,tatmadığımız acı, ızdırap ,keder kalmadı.Bu ümmet garip olarak başladı ve yine garip olarak bitecek buyurmuş peygamberimiz sallallahu aleyhi vessellem bir hadislerinde. Gariplere, düşkünlere,fakirlere,Allah yolunda olanlara selam olsun.

Peygamberimiz sallallahu aleyhi vessellem buyuruyor ki;"Sabır imanın yarısı ve oruç da sabrın yarısıdır." Musibetlere sabreden inançlı bir kimse, imanının yarısını kurtarmış olur. Peygamberimiz sallallahu aleyhi vessellem başka bir hadislerinde buyuruyor ki;"Gündüz uykusuyla gece namazına, sahurla da oruca yardım temin ediniz." Bazıları sahuru erken saatlerde yiyip, sahura tekrardan kalkmıyor,doğal olarak da sabah namazlarına da kalkmıyor.Bu yanlış bir uygulama ama sorgulamak ve fetva vermek bana düşmez. Bu şu demek değildir ki, sahura kalkmayanın orucu olmaz demek değil.Sadece sabah namazını kaçırmamak,sahurun faziletinden faydalanmaktır. Aksi taktirde gece yediğiyle oruç tutulabilir.Daha fazla bilgi ve merak edilen konuların anlaşılması için Diyanet işleri başkanlığının fetva hattı aranılarak bilgi alınabilir.....

Gündüzleyin uyumak buyurulmuş.Bunun vakti öğle ezanıyla başlar ikindi ezanı vaktiyle biter.Bu sürede uyumak peygamberlerin sünnetidir.İikindiden sonra ve öğleden evvel uyumamak gerekir.güzdüzleyin uyumak gece kılınan teheccüd namazına yardım etmiş olur.Sahura kalkarak da oruca yardım yapılmış olur.Bu hadis bizlere İslam da dengenin olduğunu hatırlatmaktadır. Her şey bir dengeye göredir.İnsan sağlığını tehlikeye atacak olan fiiller peygamberimiz sallallahu aleyhi vessellem tarafından bizzat yasaklanmıştır.

Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi vessellem hurma’ya ayrı bir fazilet ve önem bildiren ( açıklamada) hadislerinde buyurmuşlardır ki;" Halanız hurmaya hürmet ediniz.Muhakkak o, babanız Ademin toprağının fazlasından yaratıldı." En çok sevdiğim rızıklardan biri Hurmadır.Allah halamızı(hurmamızı) iftar ve sahur sofralarımızda baş köşeden ayırmasın.....

11 Eylül 2007
29 Şaban 1428
Salı
Alper...
 
Üst