Ramazan-ı şerif ayı ve fazileti 1

Alper...

MarmaranınKralı
Katılım
10 Eki 2006
Mesajlar
9,574
Tepkime puanı
452
Puanları
0
Konum
İsLamBol
Web sitesi
cennetsarayi.blogcu.com
RAMAZAN-I ŞERİF AYI VE FAZİLETİ 1

Bismillah.Elhamdulillahi Rabbil Alemin.Aziz din kardeşlerim.Allah’a ne kadar hamd etsek az.Biz aciz ,günahkar kullarını bir kere daha Ramazan ayına kavuşturdu.Bir Müslüman, Ramazan ayının gelmesinden dolayı sevinirse, Allahu tealanın o kulunun günahlarını af edeceği rivayet edilir.Bizler o kadar sevinçliyiz ki Ramazan –ı şerif ayına kavuşmuş bulunuyoruz.

Ramazan ayının başlangıcı gökteki ay hesabıyladır.Müslümanların takvimi olan hicri takvim, ay hesabına göredir.Güneş hesabıyla hazırlanmış olan miladi takvimle aralarında on günlük fark vardır.Bundan sebep her yıl ramazan,on gün daha öne gelmekte.Bundan beş , on yıl önce kışın idrak ettiğimiz Ramazan ayını bir kaç yıl sonra yaz ayında , o sıcak ve günlerin uzun olduğu zaman dilimlerinde ihya edeceğiz.

İbn-i abidin rahimehullahu teala buyuruyor ki;” Ramazan ayının başında gökte hilali, yani yeni ayı aramak, akıl ve baliğ olan her Müslüman üzerine vacib-i kifayedir. Görünce kadıya ,yani hakime haber vermesi vaciptir”

Ramazan ayı 11 ayın sultanıdır.çünkü; diğer aylardan hiçbirine verilmeyen kıymet ve önem bu aya verilmektedir.Ramazan ayına böyle bir özelliğin verilmesinin sebebi bu ay da şeytanların zincirlere vurulmasından kaynaklanmaktadır.Doğal olarak insan bu ayda biraz daha maneviyata ağırlık veriyor.Gündüzleri oruçlu geceleri ise namazlarla ihya ediliyor.Bu konuyla ilgili bir hadisinde peygamberimiz sallallahu aleyhi vessellem buyuruyor ki” kim inanarak ve sevabını Allahu tealadan bekleyerek Ramazanı şerif gecelerinde kaim olursa (ibadetlerle meşgul olursa) günahları af olunur” Zaten Ramazan ayı afv ,mağfiret ve bereket ayıdır. İnsanların merhamet duygularının kabardığı,hayırlı işler yaptığı mübarek zaman dilimidir Ramazan.Bu ay oruç ayıdır.Peygamberimiz sallallahu aleyhi vessellem bizlere oruç hakkında bilgi vermektedir. Ebu hureyre (radıyallahu anh)aya söylenilen bu söz ,kızım sana söylüyorum gelinim sen anla hesabından ,sahabem sizlere söylüyorum,ümmetlerim siz de hissenize düşeni alın demektir.

Peygamberimiz sallallahu aleyhi vessellem ebu hureyre (radıyallahu anh) buyuruyor ki;”oruç tuttuğun vakit orucunu erken aç,benim ümmetimden hayırlı o kimsedir ki,akşam ezanı okunduğu gibi orucunu açar ve sahur yemeğini geç yer.Zira sahurda çok rahmet ve bereket vardır.ve benim ümmetim Ramazan ı şerif orucunu güzel ve tam olarak tutsa ,hak teala hazretlerinin bayram gecesi vereceği ecrü mesubatı, inam ve ihsanı, kendi zatı pakinden başkası bilmez hak teala hazretleri azameti şanıyla buyurur ki; “ oruç benim rızam içindir, vereceğim ecri de kendim bilirim”

Ramazan orucu, namaz kılmaktan sonra bütün ibadetlerden ve başka zamanda tutulan oruçtan daha çok faziletlidir.Bayram gecesi ve bayram sabahı Müslümanlar , namaz için camilere toplanınca Allahu teala tecelli eder ve meleklere:” Ey melekler işini bitirenin karşılğı nedir? Diye sorar melekler:” ücretini tam olarak vermektir derler. Allahu teala “ Ey meleklerim, şahid olun ben ki Allahım onları mağfiret ettim” buyurur. Yüce rabbim bizi bildirilen o zümreden eylesin amin

Ramazan ayında her gün bir milyon asi ve günahkar cehennemden azad olunur.Eğer biz Ramazan ayının dışında ki günlerde cehennemlik zümresinde isek bile Ramazanı gündüzünde düzgün bir oruç ,gecesinde teravih namazlarıyla ihya edersek kendimizi cehennemden azadlılar listesine yazdırabiliriz.

Ramazan-ı şerif ayının evveli rahmet ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluştur.Kim bu ayda hizmetçisinin yükünü hafifletirse Allahu teala onu affedip cehennemden kurtarır.

Ramazan ayında şu dört şeyi çok yapınız.ilki kelime-i şehadet ,ikincisi de tövbe istiğfar. Bu ikisini her gün belirlediğiniz adetlerde azaltmamaya gayret ederek ,çoğaltmaya çalışarak yapın. Üçüncüsü Allahın rızası ve cennetini çokça isteyin. Dördüncüsü Allahın gazabından ve cehenneminden çokça Allaha sığının.

Ramazan ayında kandillerin sonuncusu olan ve ayetle sabit inkarı kafirliğe kadar götüren, bin aydan daha hayırlı kadir gecesi var. Bu gece kuranı kerimin peygamberimize peyderpey inmeye başladığı gecedir.Bu geceyi yakalayıp ihya edenler, paçayı kurtardıkları için sevinmeleri gerekir.Fakat bu bir seferde tutturulamayabilir.Onun için her yıl Ramazanda kadir gecesi aranmalı ve ihya edilmelidir. Diğer kandiller gibi, kadir gecesinin belli bir tarihi, bir saati yoktur.Allahu tela o geceyi Ramazan geceleri içinde saklamıştır.Alimlerden biri kadir gecesi hakkında sade Ramazan değil senenin her gecesi olabilir demiştir. Peygamberimiz sallallahu aleyhi vessellem ise 27. gece olma ihtimali yüksek buyurmuştur ama tam bir zaman belirtmemiştir. Bizden istenen tek şey Ramazanın başından sonuna kadar tüm bir ayı ibadetle geçirmemiz yani gündüzleri oruç geceleri ise teravih namazlarıyla ihya etmemiz istenmektedir…


10 eylül 2007
28 şaban 1428
pazartesi
Alper...
 
Üst