Pozitif Rehberlik

spesifik

آزادی قید و بند
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
24,869
Tepkime puanı
4,114
Puanları
113
Konum
Hayâlistan/bul
Kitap_4354220-300x300.jpg



“Bilinmelidir ki, her yanlış davranışın arkasında bir ihtiyaç yatar. O yanlışı sorgulamak, “ sorun” boyutunu “ soru” boyutuna çevirmekle olur.”

Bu kitabın tamda bu cümlesinin, kitabın kalbi olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda pek çoğumuzun hayatla ilgili yaşadığı sorunların kilidi. Hepimizin ihtiyaçları var. Sevilmek, değer görmek, saygı duyulmak, onaylanmak istiyoruz. Yaşadığımız sorunlar da bizim ya da muhatabımızın soru boyutuna taşınmamış , şikayet cümleleri olmaktan öteye gitmiyor. Oysa şikayet ettiğimiz ne varsa “ neden” sorusu ile çözülebilir kıvama gelse, hem karşımızdakinin davranışını hem de kendi yaptıklarımızı anlamlandırmayı kolaylaştırmış olacağız. Belki de pek çoğumuz “ soru” boyutuna bir türlü taşınmayan “ sorun” ların kurbanıyızdır.
ÇÖZÜM YOLU
Bu kitap hem anne, hem de çocuk ve hem de dil eğitimine dair Amerika’da ve Japonya’da eğitimler almış, pek çok sahada bu eğitimlerini tecrübe etmiş ve halen eğitimlerine devam eden Yasemin Y.Çelikkol tarafından yazılmış. Çocuk eğitiminde yaşanan sorunların, öneriler ve çözüm yollarıyla soru boyutuna taşınmış hali diyebiliriz. Negatif cümlelerin ağıyla örülmüş ebeveynliği, pozitif hale nasıl dönüştürebileceğimizi anlatıyor aynı zamanda. Pozitif rehberliği ise “Çocuğun onurunu kırmadan, onu ezmeye, baskılamaya çalışmadan; mutlu, saygılı, kendine güvenen, topluma faydalı bir birey yetiştirmeyi amaçlayan bir yaklaşımdır. Yöntemin temelini sevgi, karşılıklı anlayış, davranışlarla örnek oluşturma, berrak iletişim, net kurallar ve sonuçların belirlenmesi oluşturur.” Cümleleri ile tanımlıyor yazar.
ANNE BABA OLABİLMEK
Bir insan çocuk sahibi olduğu andan itibaren, geçmişiyle örülü bir ebeveynlik bilinçaltına da yolculuk yapar. Zaten kriz anlarını yönetememe nedenimiz de budur. Bu kitap, ödül ve ceza yöntemini kullanmadan, bağırıp çağırmadan anne baba olmayı anlatıyor ya da tüm bunları yapsak bile telafi edilmesinin mümkün olduğunu söyleyerek, anne ve babaların omuzlarından yüklerini alıyor.
SORUNLARI ÇÖZMEK
Yapmamız gereken çocukların, bizi “ iyi” leştirmesine müsaade etmek aslında. Bizi daha iyi biri haline getirecek kitaplar okumak, problemi daha iyi nasıl olurum? Sorusuyla çözmek gibi sorumluluklarımız olduğunu düşünüyorum. Bu teslimiyetin, çocuk üzerindeki beklentileri azalttığına inanıyorum. Bu kitap bu sorumlulukların ağırlığını hisseden, birbirinin ağırlığını hafifletmeye çalışan, çocukları seven ebeveynler için yazılmış. ( Nesil Yayınları)
Tuğba Akbey İnan



NOT : Bilemiyorum ama ben seviyorum psikolojik kitapları , tesbitlere belki sizler çoktan varmışsınızdır. Bazen yinelemek gerekiyor diye düşünüyorum..
 
Üst