Pilav Çeşitleri..

nefahtü

Kıdemli Üye
Katılım
21 Haz 2013
Mesajlar
5,117
Tepkime puanı
337
Puanları
0
Konum
istanbul
Pilavı çok severim Hemen her çeşidini denemişimdir. Burayada farklı pilav çeşitleri ekleyelim.

İlk pilavımız Perde pilavı olsun..



Malzemeler:

  • 2 su bardağı baldo veya Osmancık pirinç
  • ıslatmak için yeterince sıcak su ve 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek tereyağı
  • yarım – bir su bardağı arası tuzsuz badem
  • yarım haşlanmış didiklenmiş tavuk eti (bir göğüs bir but alıp haşlayarak ta yapabilirsiniz.)
  • yaklaşık 3 su bardağı tavuk suyu
  • 3-4 yemek kaşığı ılık suda beklemiş kuş üzümü
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 silme tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

  1. Pirinci kaynar olmayan sıcak tuzlu suda ıslatıp en az yarım veya 1-2 saat bekletin.
  2. Bademleri üzerinin geçecek kadar suda 4-5 dakika haşlayın. Ilınınca kabuklarını soyun.
  3. Tekrar boş tavaya alıp hafif rengi dönene kadar kavurun.
  4. Geniş bir tavada yağları eritin. Pirinci yıkayıp iyice süzün ve tencereye ilave edip kavurmaya başlayın.
  5. 5-6 dakika kavurduktan sonra tuz ve baharatları, sonrada 3 su bardağı tavuk suyunu ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
  6. Pirincin cinsine göre hala diri ise biraz daha ekleyip çektirdikten sonra altını kapatıp 10 dakika demlenmeye bırakın.
  7. Kevgirle hafif karıştırdıktan sonra kuş üzümü, badem ve tavuk etlerini ekleyip harmanlayın.
  8. Pilavınızı isterseniz bu şekilde servis edebilir veya perde pilavı yapmak için kullanabilirsiniz…
perde-pilavi.jpg
 

nefahtü

Kıdemli Üye
Katılım
21 Haz 2013
Mesajlar
5,117
Tepkime puanı
337
Puanları
0
Konum
istanbul
Beyaz pilav..Klasik soframızın olmazsa olmazı aç karnına bile tane tane mis gibi pilav yenir.En çok da çocukluğumuzdaki gibi yoğurtla severim.

1156_650x433.jpg



Malzemeler :
2 bardak pirinç
3bardak su tuz 2 kaşık tereyağ az sıvı yağ tuz..bir iki damla limon..(beyaz oluyor pirinç limonla)



Yapılışı.
Pirinci berrak suyu gelene kadar güzelce yıkayıp 1 tatlı kaşığı tuz atılmış ılık suda yarım saat kadar bekletin.Bekleme süresi asla 1 saati geçmemeli iyi bir pilav için.Bekleyen pirinci süzüp tekrar sudan geçirip yine süzelim.Kalın tabanlı bir tencereye tereyağı ve sıvı yağı ekleyelim.Her pilava mutlaka yarım çay bardağı sıvıyağ ekleyin.Pilavınız daha parlak olacaktır.Pirinci de ekleyip kavuralım.Pirincin kavrulduğunu anlamak için kaşıkla pirinç alıp tencerenin iç kenarına atalım.
3 su bardağı sıcak suyunu ve tuzunu ilave edip kısık ateşte pişirin.Kağıt havlu koyup Kapakla encere arasına 10-15dk demlendirip servis yapın.
 

nefahtü

Kıdemli Üye
Katılım
21 Haz 2013
Mesajlar
5,117
Tepkime puanı
337
Puanları
0
Konum
istanbul
Hamsilü PiLAV DA
Malzemeler:

  • 500-600 gr hamsi (kılçıklarından ayıklanmış)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 kuru soğan
  • Çam fıstığı
  • Kuş üzümü
  • Karabiber
  • Tuz
  • Sıvıyağ
  • Maydanoz (İstenirse, ben kullanmadım)


Yapılışı:

Hamsileri kılçıklarından ayırıp tuzlayalım. Soğanı yemeklik doğrayıp fıstıklar ile birlikte kavuralım.
Yıkadığımız pirinci ekleyip kavurmaya devam edelim en son yıkanmış pirinci ve kuş üzümünü ekleyip 2 bardak su ekleyip pişirelim. Karabiber ve tuzunu ekleyelim. Pilav dinlendikten sonra istersek maydanoz ekleyip karıştıralım.
Tek kişilik fırın kaplarını güzelce yağlayalım. Hamsilerin sırtı alta gelecek şekilde resimdeki gibi dizelim. İçine pilavı koyup hamsilerin sarkan kısımlarını üste katlayalım. Açıkta kalan yerlere de hamsi kapatalım.
Üzerinde birer parça tereyağı koyup 170 derece fırında 45 dk kadar pişirelim.
Üst kısımları kabarmaya başladıysa olmuş demektir.
Yanında yeşillikle güzel gider…
hamsili-pilav.jpg
 

nefahtü

Kıdemli Üye
Katılım
21 Haz 2013
Mesajlar
5,117
Tepkime puanı
337
Puanları
0
Konum
istanbul
tavuklu-pilav.jpg


Malzemeler;

  • 2 su bardağı pirinç
  • 4 su bardağı su (sıcak olacak )
  • 1 adet tavuk
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 4 çay kaşığı tuz (tepeleme olmasın)
  • 1 tutam kırmızı pul biber
  • 1 tutam karabiber
Yapılışı;

  • Tavuğu parçalayıp yıkayıp suyunu süzelim.
  • Mümkünse düdüklü tencerede kırmızı pul biber koyup haşlayalım.
  • Haşlandıktan sonra suyun içerisinden süzüp alalım.
  • Etleri kemikten ayıralım.
  • Pirincimizi iyice yıkayıp ( mümkünse geniş bir kap içerisinde nişastası gidene kadar ) ılık suda yarım saat bekletiyoruz.
  • Sonrasında suyu süzülecek.
  • Tencereye önce sıvı yağı koyuyoruz ve pirinçleri koyup biraz daha karıştırıp tereyağını içine bırakıyoruz.
  • Pirinçler mat beyaz rengini aldıktan sonra tavuk parçalarını ve suyumuzu koyuyoruz.
  • Suyun 1 bardağı tavuk suyu olabilir.
  • Lezzeti daha da artmış olur.
  • Tuz döküyoruz.
  • Kısık ateşten biraz fazla ayarlıyoruz.
  • Göz göz olana kadar pişiriyoruz.
  • Piştikten sonra üzerine kağıt havlu veya temiz bir bez koyarak 15 dakika bekletiyoruz.
  • Geç başlanacak ise yemeğe kalın sofra bezi ile sıkıca tencerenin üzerinden sarabilirsiniz.
  • Uzun süre sızak kalır.
  • Serviste güzel görünmesi için kalıp içerisine koyup ters çevirebilirsiniz.
  • Üzerine karabiber serpiştirerek servise sunuyoruz.
  • Tavuklu pirinç pilavı hazır, afiyet olsun.
 

Kaçak

Yeni
Katılım
21 Ara 2012
Mesajlar
8,416
Tepkime puanı
896
Puanları
0
pilav adamı fil eder ...
Şekil 1-a ...
 

nefahtü

Kıdemli Üye
Katılım
21 Haz 2013
Mesajlar
5,117
Tepkime puanı
337
Puanları
0
Konum
istanbul
Ve Tavuklu Pilav...yemede yanında yat..

nohutlu-pilav.jpg




  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı tavuk suyu veya sıcak su (her ikisini karıştırarak kullanabilirsiniz)
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
Pirinci yıkayarak yaklaşık 15-20 dk kadar tuzlu ve ılık suda beklettikten sonra suyunu süzün. Tencereye sıvı yağı ve tereyağını ekleyin, tereyağı eridikten sonra yıkanıp süzülen pirinçleri ilave edin. Biraz kavurduktan sonra kaynamış su veya tavuk suyunu, ardından da tuzunu ekleyin. Haşlanmış nohutları da ilave ederek tencerenin kapağını kapatın. Pilavın üzeri göz göz oluncaya kadar orta, sonra da kısık ateşte pişirin. Pilav suyunu çekip pirinçler yumuşadıktan sonra ocaktan alabilirsiniz. Üzerini havlu kağıt ile kapattıktan sonra 10 dk dinlendirin.
 

Kaçak

Yeni
Katılım
21 Ara 2012
Mesajlar
8,416
Tepkime puanı
896
Puanları
0
pilavın kararı olmaz ...
Karar pilavdan sonra olur ...
Domatesli pilavıda tavsiye ederim, şehriye pilavını şiddetle, bademli pilavdan şaşma derim...
 

nefahtü

Kıdemli Üye
Katılım
21 Haz 2013
Mesajlar
5,117
Tepkime puanı
337
Puanları
0
Konum
istanbul
Domatesli pilavın kokusu mu geldi ne?
Pilav seven pek yok sanırım daha çok makarnacı oldu insanlar.
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,988
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
Bu adamlar perde pilavını kek kalıbında yapmışlar.

Böyle bir şey olur mu yaw... :glm

perde-pilavi.jpg
 

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz
MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI Yanında da Yufka ekmeği :laugh:

12930744034711406_400.jpg


Malzemeler



  • [*=left]1 su bardağı bulgur
    [*=left]1/2 su bardağı yeşil mercimek
    [*=left]2 bardak su
    [*=left]2 orta boy soğan sızma zeytinyağı
    [*=left]deniz tuzu
    [*=left]taze çekilmiş karabiber



  • [*=left] Tarif



  • [*=left]Mercimekler yıkanır ve taneleri diri kalacak şekilde haşlanır.
    [*=left]Suyu süzülür.
    [*=left]Mercimekler bulgurla birlikte deniz tuzu ve 2 bardak su ilavesiyle suyu çekilinceye kadar pişirilir.
    [*=left]Soğanlar küçük küçük doğranır ve bir tavada zeytinyağıyla kavrulur.
    [*=left]Pişmiş bulgur pilavının üstüne dökülür, karıştırılır ve taze çekilmiş karabiber serpilerek dinlenmeye bırakılır.
yufka.jpg
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,988
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
Sayın @ummuhan

Mercimekli pilavın yanına yufka lazım.

Selam ve dua ile...
 

deren

semure
Katılım
11 Haz 2012
Mesajlar
2,393
Tepkime puanı
262
Puanları
0
hangi yemek ruh eşiniz konusunda ruh eşim pilav çıktı = )
 

nefahtü

Kıdemli Üye
Katılım
21 Haz 2013
Mesajlar
5,117
Tepkime puanı
337
Puanları
0
Konum
istanbul
Bir de dibi tutmuş Pilavdan bahsedeyim..
Pilavı aynen pişiriyorsun ancak ksık ateşte birazda dibini tutturuyorsun ve kaşıkla tencereyi önüne alıp yiyorsun.
Özellikle domatesli pilavda harika oluyor.
Bakayım resim bulabilecekmiyim..Bulamadım !!
 

deren

semure
Katılım
11 Haz 2012
Mesajlar
2,393
Tepkime puanı
262
Puanları
0
Bir de dibi tutmuş Pilavdan bahsedeyim..
Pilavı aynen pişiriyorsun ancak ksık ateşte birazda dibini tutturuyorsun ve kaşıkla tencereyi önüne alıp yiyorsun.
Özellikle domatesli pilavda harika oluyor.
Bakayım resim bulabilecekmiyim..Bulamadım !!

birde yağı bol olacak domataesli pilav harika pilav yiyesim geldi = )
 
Üst