Parasızlıktan şair oldum

mostar

Profesör
Katılım
6 Ara 2009
Mesajlar
1,011
Tepkime puanı
244
Puanları
0

Parasızlıktan şair oldum 13 Ocak 2011 - 15:34:51
İsmet Özel konuştu...
Küçükçekmece Belediyesi’nin Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde İsmet Özel konuştu. Moderatörlüğünü şair ve yazar Ali Ural’ın üstlendiği söyleşiye çok sayıda dinleyici katıldı. 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Türk şiirinin değerlendirildiği söyleşide İsmet Özel ilginç açıklamalarda bulundu.
TÜRK MİLLETİ ŞİİRLE DOĞMUŞTUR
Ali Ural’ın sorusu üzerine Türk insanının şiire olan duyarlılığına değinerek konuşmasına başlayan İsmet Özel, ‘Şiir Okuma Kılavuzu’ kitabında belirttiği Türkiye’de bir zamanlar şiir saygısı vardı düşüncesini henüz Türkiye’de şiirden beklenen şeyin tükenmemiş olması dolayısıyla dile getirdiğini söyledi. “Türkiye’de millet hayatı diye bir şey varsa şiir sebebiyledir.” diyen İsmet Özel “Şiiri Türk milletinin hayatından çıkarın geriye tozu bile kalmaz. Çünkü Türk milleti şiirle doğmuş bir millettir. Bu bakımdan Yunus Emre’nin millet hayatında vazgeçilmez bir yeri vardır.” sözleriyle şiirin Türk milletindeki önemine vurgu yaptı.
ANLAMAK VE ANLATMAK İÇİN ŞİİR
13_Ocak_2011_15_35_58_5113183856.jpg
Konuşmasında 1960 sonrası Türk şairlerini eleştiren İsmet Özel, Nazım Hikmet’in ‘Hürriyetin ilk şarkısı anlamaktır. Anladığını anlatmayan alçaktır.’ mısralarını hatırlattı. Türkiye’de şiirin anlamak üzerine kurulduğunu belirten Özel çarpıcı iddialarda bulundu. Özel, “Bir şey anlamak istemiyorsak Türkiye’de bize şiir lazım değil. Şiir Türkiye’de bu minval üzerinde yürümüştür. Birileri bir şeyleri anlamışlar ve alçak olmaktan kurtulmak için anlatmışlardır. Ama birileri alçak kalmışlardır. Çünkü anladıkları halde anlatmazlar. Bunlar şiirim tercüme edilirse, filanca yerde basılırsa, bana şair derlerse diye çırpınan yaratıklardır. Kendi milletlerinin akıbetleriyle kendilerini kaynaştırmadılar. 1960’tan sonra Türkiye’de şiir adına bir şey yapılmamış olsaydı millet olarak pek bir şey kaybetmezdik.” diye konuştu.
KADINCA YAPILAN ŞEYİN ERKEKÇE SÖYLENMESİ
Şiiri kadın gibi yapılan şeyin erkekçe söylenmesi olarak niteleyen İsmet Özel, şunları kaydetti: “Kadınlar bir şeyi süslemeyi, tertip etmeyi ve süslemeyi iyi bilirler. Erkekçe konuşmak da doğruyu söylemek anlamına gelir. İşte şiir ve edebiyat kadınca yapılan bir şeyin erkekçe söylenmesidir. Yani biçimde eğer gerçekten doğru arıyorsanız süsü, düzenlemeyi ve biçim oyunlarının dışındaki şeyi yakalarsınız.”
PARASIZLIKTAN ŞAİR OLDUM
Şiire Türkiye’de yapılabilecek en iyi şey olduğuna inanarak başladığını da sözlerine ekleyen İsmet Özel, “Yani acaba kendimi şair diye yutturabilir miyim diye düşünmedim. Dünya bana o zamana kadar bir şeyler öğretmişti. Ben de bunun doğru olduğunu göstermeye niyetliydim. Çünkü resim yapmak için para lazımdı. Şiirle uğraşmak için kağıt kaleme bile ihtiyaç yoktu. Kafan yetiyordu. Benim için bu maliyet meselesiydi. Parasızlıktan şair oldum.” sözleriyle şairlik serüvenini özetledi.

 

mostar

Profesör
Katılım
6 Ara 2009
Mesajlar
1,011
Tepkime puanı
244
Puanları
0
işin içine maddiyat girince estetik kayboluyor.Üzgünüm, sevemedim İsmet Özel şiirini.
 
Üst